Telefonlar tünelde de susmayacak

Telefonlar tünelde de susmayacak

Türkiye 4.5G'ye Nisan 2016'da geçecek. Ardından gelecek 5G'ye ise yerli teknolojiyle geçilmesinin önü açılacak...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “4G'yi atlayalım, doğrudan 5G teknolojisine geçelim” teklifinin ardından yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Daha önce yapılması planlanan ancak ertelenen 4G ihalesinin yerine, kamuoyunda '4.5G' olarak adlandırılan ve 5G'ye yakın olan teknoloji için ihale 26 Ağustos'ta yapılacak. Bilgi Teknolojileri ve İleşitim Kurumu Başkanvekili Ömer Fatih Sayan, 4.5G ile ilgili çalışmaların, 5G'ye geçişin yerli teknolojiyle yapılmasının önünün açılacağını söyledi. Sayan'ın verdiği bilgiye göre, ihalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016'dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumu başlayacak. Yetkilendirmenin hemen ardından 8 yıl içinde Türkiye nüfusunun yüzde 95'inin bu teknolojiyle kapsanması ile, tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90'ının kapsanması mecburiyeti getiriliyor. Şartnamede yapılan bir değişiklik de tünellerle ilgili. Yeni teknoloji ile 1 kilometrenin üzerindeki tüneller ile konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek tren hatları ile nüfusu 10 binin altındaki yerleşim yerlerinde operatörlere ortak yatırım yapma mecburiyeti de getirildi.
TEK ŞERİTTEN 4 ŞERİTLİ OTOBANA
Yapılacak ihalenin bir frekans tahsis ihalesi olduğunu vurgulayan Sayan, 800 ile 2600 bandında 20 ayrı frekans paketinin ihaleyi kazanan işletmeciye tahsis edileceğini, böylece vatandaşların teknolojiyi daha hızlı kullanabileceğini söyledi. Türkiye'nin 5G'ye ilk geçen ülkelerden biri olması için çalıştıklarını anlatan Sayan, “Mevcut 3G ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yolda ve yeni araçlarla seyahat edebilirken bile ulaşabileceği hız sınırlı olabilirken, ihale sonrasında mevcut yola ilave edilecek 3 şeritli otoban kalitesinde yolla birlikte toplam 4 şeritli yolda, yeni ve hızlı araçlarıyla seyahat etmeye başlayacaklar” ifadesini kullandı.
Firmalar 4.5G'li ürün sunuyor
Henüz Türkiye'de başlamadı ama dünyada birçok firma 4. nesil iletişim için altyapısını hazırladı, 5G için çalışmaya başladı. Bazı şirketler de bu geçiş döneminde sıkça dillendirilen 4.5G teknolojilerini ortaya çıkardı. Hem 4G'de sayılan hem de 5G'ye geçişi sağlayan ürünler, 4.5G olarak adlandırılıyor. Teknoloji sayesinde cihazların birbiriyle iletişim kurma süreleri katlanıyor. 4.5G için çalışma yapanlardan biri olan Huawei, 4.5G uyumlu olarak adlandırdığı smart bilekliği şubat ayında teknoloji fuarında tanıtmıştı.

Türkiye cep çöplüğü olmasın:  BTK Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği vizyonun çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye'nin cep telefonu çöplüğü olmaması için üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. İhaleye katılan operatörler de buna uygun hareket etmeli. Türkiye'nin yerli haberleşme ekosisteminin oluşması için tüm aktörler birlikte çalışmalı” dedi. Mevcut durumda 3G teknolojisine uygun telefonlar kullanılırken, ardından 4G ve 5G'ye uyumlu cihazlarla Türkiye'nin telefon çöplüğüne dönüşeceği ifade edilmişti. Sayan, daha önceki şartnamede yerli ürün kullanma oranının yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişken, 4.5G şartnamesinde bunun ilk yıl için en az yüzde 30, ikinci yılda yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma mecburiyeti getirildiğini de ifade etti.