Tekstil Ve Otomotiv Bursa İnovasyon Ve Tasarım Buluşmaları

Tekstil Ve Otomotiv Bursa İnovasyon Ve Tasarım Buluşmaları

TİM Başkanı Büyükekşi:- "Bir taraftan otomotiv sektörü diğer taraftan tekstil sektörü, özellikle teknik kumaşlarda Türkiye'nin önünü açacaklar"- "Aslında biz bir ekosistem yaratmak istiyoruz. İnovasyon, Ar-Ge ve tasarımla bir network yaratmak istiyoruz"

BURSA (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, otomotiv ve tekstil sektörünün özellikle teknik kumaş üretiminde Türkiye'nin önünü açacağını söyledi.

Büyükekşi, TİM, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları"nın açılış töreninde, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için teknolojiyi ve katma değeri artırmaya yönelik yatırımlarda bulunması gerektiğini belirtti.

Bunun yolunun, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmadan geçtiğini vurgulayan Büyükekşi, bu etkinlikte tekstil ve otomotiv olmak üzere Türkiye'nin ihracatındaki iki ana devin bir araya geldiğini ifade etti.

Bu çalışmalara her zaman Bursa'nın öncü olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Aslında biz bunu yaparken bir ekosistem yaratmak istiyoruz. İnovasyon, Ar-Ge ve tasarımla bir network yaratmak istiyoruz. Network yaratılırken de özellikle biyoteknoloji, nanoteknoloji çok önemli. Tekstildeki projelerde de özellikle nanoteknolojiyle ilgili bundan sonra da büyük ataklar olacağını düşünüyoruz. Dünyada, baktığımızda özellikle elektrikli araçlarla ilgili de büyük bir çıkış var, hibrit araçlarla ilgili büyük çıkışlar var ve şoförsüz araçlarla ilgili çalışmalar var. O yüzden bir taraftan otomotiv sektörü diğer taraftan tekstil sektörü, özellikle teknik kumaşlarda Türkiye'nin önünü açacaklar. Otomotivin 75 milyar dolar, tekstilin de 20 milyar dolarlık bir hedefi var. O nedenle biz ihracatçı birliklerimizin yaptığı bu çalışmalara destek vereceğiz."

Buradaki etkinlikte sergilenen projelerin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, bu noktada üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkati çekti.

TİM'in inovasyon geliştirme programı İNOVALİG'e katılmaları için firmalara çağrıda bulunan Büyükekşi, ODTÜ Teknopark ile "T-Jump" adı altında San Francisco'da bir girişime başladıklarını, başarılı projeleri buraya götürmeyi amaçladıklarını söyledi.

- "Farklılaşmanın yolu inovasyon ve tasarımdan geçiyor" 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da Türkiye'nin son yıllarda ekonomide önemli gelişmeler kaydettiğini, kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolarlardan 10 bin dolara, ihracatın ise 36 milyar dolardan 157 milyar dolara çıkarıldığını kaydetti.

Türkiye'nin bu başarılarla dünyada ilk 17 ekonomi arasına girdiğini hatırlatan Burkay, "Tabii ki başardıklarımız kazancımız, bunlarla gurur duyacağız fakat başardıklarımızla da yetinmemiz mümkün değil. Bunları mutlaka bir adım öteye taşımamız lazım, bunu da ancak farklılaşarak yapabiliriz. Farklılaşmanın yolu da inovasyon ve tasarımdan geçiyor" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı