Teknolojiye Davet Bilişim Etkinliği 2

Teknolojiye Davet Bilişim Etkinliği 2

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftçi:-"Teras Ar-Ge Görüntüleme Sistemi ile ilk defa milli görüntüleme sistemi yapılacak"

VAN (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yeni teknoloji transferleri programı kapsamında "Teras Ar-Ge Görüntüleme Sistemi" adıyla ilk defa milli görüntüleme sistemi yapılacağını söyledi.

Van İş Adamları Derneğince düzenlenen "Teknolojiye Davet Bilişim Etkinliği 2" programında konuşan Çiftçi, teknolojik gelişmeleri ve inovasyonu ciddi şekilde takip edip önemsediklerini belirtti.

Teknolojik gelişmeleri Türkiye'deki iç ticarette de kullanmanın önemine dikkat çeken Çiftçi, "Ticaret ve iş dünyasının önünü açmak adına bu tarzdaki ugulamalarımız devam etmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak bu çalışmaları yaparken aynı zamanda Ar-Ge çalışmaları ve tasarımları işbirliklerimiz söz konusudur." ifadesini kullandı.

- "İlk milli görüntüleme sistemi yapılacak"

TÜBİTAK ile anlaşarak ortak çalışma yürüttüklerini anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Yeni teknoloji transferleri programı kapsamında Teras Ar-Ge Görüntüleme Sistemi adıyla ilk defa bir milli görüntüleme sistemi yapılacak. Böylece sınır kapılarımızda her türlü patlayıcı ve kaçak eşya emvalleri görüntülü şekilde ekranlara yansıyacak. Buda bizler için milli bilişimin gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacak. Bununla birlikte gümrük kapılarında ve limanlarda x-ray tarama, yüz tanıtma, araç takip ve plaka okuma sistemleri gibi ileri teknolojilere çok önem vererek ciddi yatırımlar yaptık. Son bir yılda 150 milyonluk çalışmamız söz konusudur."

Teknolojik gelişmelerin ülkede artarak devam edeceğini ifade eden Çiftçi, temel amacının ithalat ve ihracat hacminin artması olduğunu kaydetti.

- "Yerli bilişim sektörlerini destekleyeceğiz"

Projelerde teknoloji kullanımıyla ülke ihracatının niteliğinin artacağını anlatan Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:

"Sektör firmalarının küresel pazarlarda alımlarının sağlanması, internet girişimciliğinin desteklenmesi noktasında da çok ciddi eylem planlarımız bulunmaktadır. Böylece internet ve bilişim sektörünü destekleyecek ve geliştireceğiz. Yeni bilişim ürünleri ve Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceğiz. Bu kapsamda yerli bilişim sektöründe yerli ürün kullanınımı 2019'a kadar yüzde 25, 2023 kadar ise yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz."

- "Teknoloji üretenler avantaj sahibi"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı UDH Araştırmaları Merkezi Başkanlığı Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Ali Değer ise inovasyon ve yenilikçilik konusunda farkındalığın artırılması için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu söyledi.

Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmada toplumsal bir seferberlik içinde olunması gerektiğini ifade eden Değer, "Bilginin, bilimin, teknolojnin, Ar-Ge'nin, inovasyonun ülkelere ve dünyaya yön çizdiği bir dünyada yaşıyoruz. Teknoloji bilişimde çok hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bu sebeple bilgiyi elinde bulunduran, teknoloji üreten ve bilimi kalkınma için seferber eden toplumlar, ekonomi başta olmak üzere her alanda çok önemli avantajlara sahip oluyor." dedi

Van'ın doğuya açılan batı kapısı olduğunu ifade eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Yazılım sektöründen pay almanın yolu üniversite-sanayi işbirliğinden geçer. Teknolojiyi üretmek istiyorsanız üniversiteyle doğru diyalog kurmalısınız. Birbirimizi geri beslediğimiz sürece bu mekanizma çalışacaktır. Bu kapsamda doğru ilişkiler kurarsak doğru şeyler üreteceğiz." ifadelerini kulllandı.

Konuşmaların ardından toplantı sunumlarla devam etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :