Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Ünal:- "Üst yönetimde, hem teknoloji geliştirme bölgesi hem organize sanayi bölgesi hem de serbest bölge imkanlarını da içinde barındıran büyük endüstri bölgelerinin oluşturulması yönünde karar var"

İZMİR (AA) - Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal, "Üst yönetimde, hem teknoloji geliştirme bölgesi hem organize sanayi bölgesi hem de serbest bölge imkanlarını da içinde barındıran büyük endüstri bölgelerinin oluşturulması yönünde karar var." dedi.

Ünal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) iş birliğinde bir otelde düzenlenen "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 3. Koordinasyon Toplantısı"nda, rekabet gücünün artırılması ve bunun kalıcı olmasında teknolojinin önemine değindi.

Teknoparkların akademik bilginin ticari ürünlere dönüştürüldüğü ve girişimlerin teşvik edildiği önemli yapı taşları olduğunu anlatan Ünal, şöyle konuştu:

"Teknoloji seviyesi yüksek ülkelere kıyasla kısa bir geçmişe sahip olan teknopark ekosistemimiz, 2001'de hazırlanan Teknoloji Geliştirme Kanunu'ndan sonra oldukça önemli gelişmeler kaydetti. O dönemde sadece 2 olan teknopark sayımız 66'ya ulaştı. Pek yakında 70'e çıkacak. Bunların 55'i aktif olarak faaliyetlerini sürdürüyor, diğerlerinde yapım işleri devam ediyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde 4 bin 369 firma faaliyet gösteriyor ve buralarda 43 bin 848 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Bugüne kadar bu bölgelerden 2,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi."

- Büyük endüstri bölgeleri

Teknoloji geliştirme bölgelerini ihtisas teknoloji bölgelerine doğru evirdiklerini dile getiren Ünal, bunun son örneğinin ise DEÜ DEPARK'taki sağlık ihtisas teknoloji geliştirme bölgesi olduğunu vurguladı.

Ünal, teknoloji geliştirme bölgelerinin organize sanayi bölgeleri içinde yer almasını arzuladıklarını kaydetti.

Teknoloji geliştirme bölgelerini iyileştirme çabalarının devam ettiğini belirten Ünal, "Üst yönetimde, hem teknoloji geliştirme bölgesi hem organize sanayi bölgesi hem de serbest bölge imkanlarını da içinde barındıran büyük endüstri bölgelerinin oluşturulması yönünde karar var. Onun için önünüzdeki günlerde Türkiye'nin belirli yerlerinde öncelikli bazı endüstri bölgelerinin açılması kararlaştırıldı. Bununla, Türkiye'nin bilim teknoloji ve sanayi alanındaki belirli bir zinciri oluşturmak, birbirine bağlı şekilde geliştirmek ve ortaya çıkan teknolojinin mutlaka katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini sağlamak hedefleniyor. Böylece ihracat açığımızın da kapanmasında en önemli etken olacaktır." diye konuştu.

- Endüstri 4.0

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik de bilimin, zihinlerdeki karanlık noktaları aydınlattığını, insanoğlunu düşünmeye sevk ettiğini, fikir ve değerler üretttiğini söyledi.

Bilime değer vermekle insanlığa hizmet edileceğini aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Buhar ve su gücüyle başlayan Endüstri 1.0 dönemi, bilim sayesinde nesnelerin interneti olarak adlandırılan Endüstri 4.0'a geçmiş ve bu dönem insanlığa yeni değerler getirmiştir. Yapay zekanın ön plana çıktığı günümüzde, nano-teknolojileri ya da biyomedikal malzemeleri tartışıyor olmamız, bilimin başarılarından sadece bazılarıdır. Endüstri 4.0'ı biz de uygulamaya başlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda akıllı entegre sistemlerinden tutun da cihazların kendi aralarında konuşması ve buna bağlı olarak sensörlerin devreye girmesiyle çalışmalar yapmaktayız."

Çeşitli sunum ve eğitim seminerlerinin yer alacağı etkinlik yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :