Teknoloji geliştirme bölgeleri 46 bin kişiye istihdam sağladı

Teknoloji geliştirme bölgeleri 46 bin kişiye istihdam sağladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- "Teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı 66'ya ulaştı"- "Teknoloji geliştirme bölgelerinde 4 bin 510 firma bulunuyor ve buralarda 46 bin 314 kişiye istihdam sağlanıyor"- "Yaklaşık 47,7 milyar liralık satış yapılan

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, teknoloji geliştirme bölgeleri (TGB) sayısının 66'ya ulaştığını bildirerek, "Teknoloji geliştirme bölgelerinde, 4 bin 510 firma bulunuyor ve buralarda 46 bin 314 kişiye istihdam sağlanıyor." dedi.

Bakan Özlü, AA muhabirine, teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Teknoloji geliştirme bölgelerinin, 2001 yılında yürürlüğe giren "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu" ile kurulmaya başlandığını hatırlatan Özlü, "Teknoloji geliştirme bölgeleri ile teknolojik bilgi üretmeyi ve ticarileştirmeyi, verimliliği artıracak ve maliyetleri düşürecek yenilikler geliştirmeyi, ürün-üretim yöntemlerinde kalite ve standardı yükseltmeyi, araştırmacılara iş imkanları sağlamayı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni-ileri teknolojilere uyum sağlamasını, ileri teknoloji yatırımları yapacak yabancı sermayenin ülkeye girişinin hızlandırılmasıyla sanayinin rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Özlü, küresel pazarlardan pay almanın en önemli yolunun, Ar-Ge ve inovasyona dayalı teknolojik ürün üretmekten geçtiğine işaret ederek, bu noktada teknoloji geliştirme bölgelerine önemli görevler düştüğünü söyledi. Teknoloji geliştirme bölgelerinde görev alacak nitelikli insan kaynağının önemine dikkati çeken Özlü, Türkiye'nin gelecek yıllarda teknolojik sıçrama gerçekleştireceğini ve bu sıçramanın merkezinde de teknoloji geliştirme bölgelerinin olacağını vurguladı.

- "Hedef: Her ile en az 1 teknoloji geliştirme bölgesi kurmak"

Sanayiciyi, araştırmacıyı ve üniversiteleri buluşturarak yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmelerini sağlayacak teknoloji geliştirme bölgeleri sayısının, 66'ya ulaştığını kaydeden Özlü, 2023 hedeflerine doğru ilerleyen yeni Türkiye'de, her ilde en az bir teknoloji geliştirme bölgesi kurulması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Var olan teknoloji geliştirme bölgelerinin de daha işlevsel hale getirilmesi için gayret ettiklerini dile getiren Özlü, söz konusu bölgeleri ekonomik büyüklükleri, teknoloji tabanı, istihdama katkısı, üniversite-sanayi işbirliği, fikri mülkiyet hakları ve ihracatları gibi değişkenler yönünden incelediklerini ve performanslarını ölçtüklerini aktardı.

Özlü, Türkiye'nin teknolojideki atılımının giderek hızlandığının altını çizerek, "Kuruluşu gerçekleşen 66 teknoloji geliştirme bölgemizde, 75'i yabancı olmak üzere toplam 4 bin 510 firma bulunuyor ve buralarda 46 bin 314 kişiye istihdam sağlanıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde istihdam edilenlerin 37 bin 439'u Ar-Ge, 2 bin 588'i destek ve 6 bin 287'si de kapsam dışı personel olarak görevlendiriliyor. Teknoloji geliştirme bölgelerimizde 23 bin 7 proje tamamlanırken, 8 bin 915 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 47,7 milyar liralık satış yapılan teknoloji geliştirme bölgelerimizde, 2,6 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı.

- "Teknoloji geliştirme bölgelerinde 22'den fazla sektör faaliyette"

Teknoloji̇ geli̇şti̇rme bölgeleri̇ndeki̇ fi̇rmaların sektörel dağılımına değinen Özlü, şirketlerin yüzde 37'sinin yazılım, yüzde 17'sinin bilgisayar ve i̇letişim teknolojileri, yüzde 8'inin elektronik, yüzde 6'sının makine ve teçhizat i̇malatı, yüzde 4'ünün enerji, yüzde 3'erinin medikal, sağlık, savunma sanayi ve kimya, yüzde 2'şerinin gıda sanayi ve tarım, yüzde 1'erinin de inşaat, telekomünikasyon, otomotiv, havacılık, i̇laç, hayvancılık, denizcilik, i̇malat sanayi, geri dönüşüm, otomotiv tasarım mühendisliği ve diğer alanlarda faaliyet gösterdiğini aktardı.

Özlü, Teknoloji geliştirme bölgelerinin fikri ve sınai mülkiyet rakamları hakkında da bilgi verdi. Söz konusu bölgelerde 640 ulusal ve uluslararası tescillenmiş patent bulunduğunu bildiren Özlü, bin 121 patent başvurusu için ise sürecin devam ettiğini kaydetti. Tescillenmiş 479 faydalı model ve 54 endüstriyel tasarım bulunduğunu belirten Özlü, ayrıca 90 yazılımda telif hakkı alındığını da söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :