Teknoloji bağımlılığına karşı geleneksel oyunlar geliştirdiler

Teknoloji bağımlılığına karşı geleneksel oyunlar geliştirdiler

Kahramanmaraş'ta üstün yetenekli öğrenciler, stres çarkı, cep telefonu ve tablet gibi teknolojik oyunlara hapsolmamak için yerli, düşündüren, zeka geliştirici ve maliyeti düşük yöntemlerle tasarladıkları 10 oyun için TÜBİTAK'a başvurdu- Proje danışmanı öğ

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'taki üstün yetenekli öğrenciler, stres çarkı, cep telefonu ve tablet gibi teknolojik oyunlara hapsolmamak için yerli, düşündüren, zeka geliştirici ve maliyeti düşük yöntemlerle 10 farklı oyun tasarladı.

Bilim ve Sanat Merkezi'nde öğrenim gören üstün yetenekli 60 öğrenci, bilgisayar oyunlarının zararlı etkisinden kurtulmak amacıyla oyun geliştirmeye karar verdi.

Bunun üzerine öğretmenleri Mesut Sarı öncülüğünde proje ekibi kuran öğrenciler, 10 aylık çalışma sonunda mukavva, sunta, bilye ve çivi kullanarak, "Vur gitsin al gelsin", "Parmak golfü", "Çarpmaca", "Haftam", "Aylarım", "Parmak futbolu", "Yumurta kırmaca", "Nişan al", "Karakök" ve "Vur düşsün" adında 10 oyun tasarladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) başvuru yapan proje ekibi, incelemenin ardından onaylanan oyunların patentini almak için çalışma başlatacak.

Proje danışmanı öğretmen Sarı, öğrencilerinin çabasıyla önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Öğrencilerin teknoloji bağımlılığından şikayetçi olması üzerine dijital oyunlar yerine yerli oyunlar yapmak üzere yola çıktıklarını dile getiren Mesut Sarı, yumurta kutuları, bilye, sunta ve çivilerle farklı, düşündürücü ve strateji içerikli oyunlar geliştirdiklerini kaydetti.

Bu sayede öğrencilerin cep telefonu ve tablet gibi cihazlardan bir süre de olsa ayrı kalmasını sağladıklarını anlatan Sarı, ayrıca oyunları uygun fiyata mal ettiklerini dile getirdi.

Piyasada 10 liradan başlayarak yüzlerce liraya pahalı oyunlar bulunduğunu anlatan Mesut Sarı, "Tabii bunları almaya herkesin imkanı olmayabilir. Biz hem ucuz, hem zeka geliştirici hem de ufak masraflarla her yerde yapabilecekleri oyunlar geliştirmiş olduk. Şimdi 'stres çarkı' diye bir şey çıktı, 20-30 liraya kadar satılıyor. Bunu öğrenciler ellerinde çevirip stres yapıp, sıkıntı yaşıyor. Bizim bu oyunlarımızda çocuklarımız düşünüyor, eli hareket ediyor, vücudu hareket ediyor. Yani zihinsel kabiliyeti artıyor hem de çocukların gelişimine olumlu etki sağlıyor. Bir oyunu 2-3 liraya kendileri yapabiliyorlar."

- Öğrenciler memnun

Öğrencilerden Gürkan Aksoy ise geleneksel oyunları yenilikçi bakış açısıyla tasarladıklarını söyledi.

Keyifli 10 yeni oyun icat ettiklerini dile getiren Aksoy, "Şu noktada strateji oyunları yaygınlaşmışken, beceri oyunlarını gerçekten çok seviyorum. Oyunları becerebilsem de beceremesem de gayet güzel oyunlar olduğunu düşünüyorum." dedi.

Asiye Deniz Ateş de "Bence teknolojiye hapsolmaktansa, dışarı çıkıp bu oyunları oynamak daha güzel." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :