TEB Eczacılık Akademisi Ödül Töreni

TEB Eczacılık Akademisi Ödül Töreni

TEB Başkanı Çolak: - "Sağlık, ilaç ve eczacılık alanında dünya ölçeğindeki muazzam dönüşümler, eczacıyı sağlık sistemi içerisinde yeniden konumlandırmakta, sağlık danışmanına dönüştürmektedir"- "Eczacının sağlık danışmanlığı misyonunu tam manasıyla yerine

ANKARA (AA) - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, sağlık, ilaç ve eczacılık alanında dünya ölçeğindeki muazzam dönüşümlerin eczacıları sağlık sisteminde yeniden konumlandırdığını, sağlık danışmanına dönüştürdüğünü belirterek, "Eczacının sağlık danışmanlığı misyonunu tam manasıyla yerine getirebilmesi, bilimsel ve mesleki gelişmeleri yakından takip edebilmesi ve bunları içselleştirebilmesi ile mümkündür." dedi.

Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla TEB Eczacılık Akademisi tarafından düzenlenen "Eczacılık Akademisi Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri", JW Marriot Otel'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

TEB Başkanı Çolak, törende yaptığı konuşmada, ekonomik ve toplumsal hedeflere ulaşmak bakımından bilimin değerinin yadsınamaz olduğunu, dünyada gelişmiş ülkelerin tümünün hedeflerini bilim politikaları üzerine inşa ettiklerini söyledi.

Türkiye'de bilimsel üretimi teşvik edecek kapsamlı bilim politikasının geliştirilmesini gerektiğini savunan Çolak, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alandaki yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesi amacıyla bilim, teknoloji ve Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılması, eğitimin kalitesinin artırılması ve insan odaklı gelişme politikalarının ön plana çıkarılması gerektiğini anlattı.

Çolak, şöyle konuştu:

"Sağlık, ilaç ve eczacılık alanında dünya ölçeğindeki muazzam dönüşümler, eczacıyı sağlık sistemi içerisinde yeniden konumlandırmakta, sağlık danışmanına dönüştürmektedir. Eczacının sağlık danışmanlığı misyonunu tam manasıyla yerine getirebilmesi, bilimsel ve mesleki gelişmeleri yakından takip edebilmesi ve bunları içselleştirebilmesi ile mümkündür. Eczacılık Akademimiz bu noktada kritik bir role sahiptir. Eczacının bilimsel ve mesleki yeni gelişmelere vakıf olmasını sağlayan mecra TEB Akademi'dir. Bu bağlamda TEB Akademi, bizlerin göz bebeğidir.

Eczacılık Akademisinin her yıl ilaç ve eczacılık alanında çalışan bilim insanlarının araştırma, çalışma ve hizmetlerini görünür kılmak için Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'ni verdiğini ifade eden Çolak, ödüle layık gören bilim insanlarını kutladı.

- "Yerli ilaçlar eczane raflarında yerini aldı"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz de kurumlarında 350 eczacı çalışanı olduğunu belirterek, "Kurumda yürüyen işlerin sadece ilaç tarafı değil, tıbbi cihaz, laboratuvar, analiz tarafı da dahil olmak üzere bütün işlerde eczacı meslektaşlarım çalışıyorlar." dedi.

Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumunda 30 bilimsel komisyon bulunduğu bilgisini veren Gürsöz, komisyonlarda 300'e yakın öğretim görevlisi ile eczacılık fakültelerinden 150 akademisyenin görev aldığını kaydetti.

İlaç alanında güzel gelişmeler olduğuna dikkati çeken Gürsöz, son birkaç haftadır yaptıkları işlerin meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi.

Gürsöz, yerelleşme çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de üretme imkan ve kabiliyetine haiz olduğumuz ilaçların ülkemizde üretilmesi, o üretilen ilaçların kullanılması konusunda bir hamle başlatmıştık. 1,5 yıldır üzerinde çalıştığımız, her hafta ilerleme kaydettiğimiz çalışmaların meyvelerini toplamaya başladık. İthalden imale geçen birçok ilaç şu anda eczane raflarında imal statüsüyle yerini almaya başladı. 2,5 milyar liralık ilaç yerelleşmesinin startını vermiştik. Süreç yürüyor. Amaç 6 milyar liralık yerelleşmeyi sağlayabilmek. İlaç üretimindeki kapasite artışı istihdam da getiriyor."

TEB Eczacılık Akademisi tarafından düzenlenen 2017 Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödül Töreni'nde Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Güniz Küçükgüzel ve Bilkent Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Engin Umut Akkaya, Bilim Ödülü kategorisinde ödül aldı.

Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Hizmet Ödülü'ne layık görülürken Teşvik Ödülleri dalında da Araştırma Görevilisi Dr. Fatma Şener Sezol, Yrd. Doç. Dr. Seda Nur Topkaya ve Prof. Dr. Yusuf Baran'a ödül verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :