"TCMB'nin zorunlu karşılık düzenlemesinin nette TL için önemli bir etkisi olmaz"

"TCMB'nin zorunlu karşılık düzenlemesinin nette TL için önemli bir etkisi olmaz"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Sözer:

İSTANBUL (AA) - Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin olarak, "Kararın nette TL için önemli bir etkisi olmaz, çünkü zaten var olan avro talebi dolara geçmiş olacak" dedi.

Sözer konuya ilişkin değerlendirmesinde, "küresel piyasalardaki son gelişmeler ve zorunlu karşılıklara ilişkin operasyonel süreçler" nedeniyle TCMB'nin TL cinsi zorunlu karşılıkları döviz cinsi yatırma imkanında daha önce avro ve dolar kullanılabilirken, artık sadece dolar kabul edeceğini açıkladığını söyledi. 

TCMB'nin kendisine park edilen dövizi bu para birimi cinsinden değerlendirmek zorunda kaldığından ve avro cinsi faizler negatife kadar düştüğünden hem getirisi hem para birimi değerlenme patikasında olan doları tercih ettiğini anlatan Sözer, son dönem küresel gelişmeler nedeniyle kararı makul bulduklarını kaydetti.

Sözer, kararın nette TL için önemli bir etkisi olmayacağını, çünkü zaten var olan avro talebinin dolara geçmiş olacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı