TBMM'nin açılışının 97. yıl dönümü

TBMM'nin açılışının 97. yıl dönümü

TBMM Başkanı Kahraman:- "Yasama olarak hedefimiz, yürütme ve yargı ile birlikte adil ve kalkınmış bir Türkiye’nin inşası için bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaktır. Unutmayalım ki yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, çalışkan ve gayretli insanl

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Yasama olarak hedefimiz, yürütme ve yargı ile birlikte adil ve kalkınmış bir Türkiye’nin inşası için bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaktır. Unutmayalım ki, yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, çalışkan ve gayretli insanlara ait olacaktır." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclisin açılışının 97'nci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.

Genel Kurula başkanlık eden TBMM Başkanı Kahraman, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmasına başlarken, henüz Genel Kurul Salonuna gelmemiş olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için, "Biraz sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Meclisimize teşrif edeceklerdir. Kendilerini hepiniz adına saygıyla selamlıyorum ve hoşgeldiniz diyorum" ifadesini kullanması üzerine CHP sıralarından bazı milletvekilleri, "Gelmedi daha? Neden zamanında gelmedi?" karşılığını verdiler.

Bu ifadeler üzerine Meclis Başkanı Kahraman, "Zamanında geldi, ben içeride kendisini ağırladım, ondan sonra buraya geldim. Hepimiz dakikiz Elhamdülillah. Ama bazı mazeretler ortaya çıkabilir. Bizler de hoşgörmek zorundayız, değil mi?" dedi.

Bu sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurula girerek, dinleyici locasında kendisine ayrılan bölüme oturdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Hoşgeldiniz" diyen Kahraman, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 97’nci yıldönümüne ulaşmanın bahtiyarlığı içinde olduğunu belirterek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.

Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletimizin birliğinin temsilcisi, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışından bugüne kadar emek vermiş değerli zevatı minnet ve şükranla anıyorum. Meclisimiz milli iradenin tecelligahıdır. Kurtuluş Savaşını bizzat idare eden Gazi Meclistir. Dünyada başka bir parlamentonun sahip olmadığı böyle bir ünvana layık görülmüştür. İçinde bulunduğumuz 26’ncı dönem siyasi tarihimizde müstesna yer işgal edecek dönemlerden biridir. Bu dönemde Meclisimiz 2'nci defa Gazilik ünvanını hak etmiştir. Devletimizin birlik, bütünlüğüne ve bekasına kasteden melun terör odakları ve onları yönlendiren müstevli devletlerin yerli işbirlikçilerinden olan FETÖ, PKK, PYD, DEAŞ, DHKP-C, MLKP ve benzerlerinin hain planları milletimiz tarafından boşa çıkartılmıştır. Ve siz Gazi Meclisin Gazi Milletvekilleri, 15 Temmuz 2016 gecesi halktan almış olduğumuz vekalet görevinin gereğini hakkıyla ifa ettiniz, herhangi bir parti farkı gözetmeden bir bütün halinde ay yıldızlı bayrağımızın altında darbeye 'Hayır' dediniz. Bu vesileyle aziz milletimizi meydanlara direnişe çağıran ve hain darbe girişimini önlemede en büyük rolü üstlenen Sayın Cumhurbaşkanımıza, kurumlarımıza, kurullarımıza, siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve demokrasiyi tümüyle özümsemiş necip milletimize şükranlarımı sunuyorum."

Şehitleri rahmetle, gazileri minnetle anan Kahraman, "İnanıyorum ki, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi Türkiye’de darbeler döneminin sona erdirilmesini sağlamıştır. Hangi siyasi partiden olursa olsun milletimiz bütünüyle demokrasi dışında bir rejimi kabul etmeyeceğini açıkça ifade etmiştir." diye konuştu.

-"Bilinmelidir ki, değişim tabii bir haldir"

Meclisin 26'ncı döneminin bir diğer başarısının ise 1982 Anayasasında sistem değişikliğini kabul etmesi olduğunu dile getiren Kahraman, Meclisten geçen değişikliğin, 16 Nisan halkoylamasıyla Millet tarafından kabul edilmesinin, Türk siyasi hayatı için yeni bir dönüm noktası olduğuna işaret etti.

Yüksek Seçim Kurulunca açıklanan geçici verilere göre halkoylaması büyük bir katılımla sonuçlandığını ve Mecliste kabul edilen metnin halk tarafından da kabul gördüğünü hatırlatan Kahraman, şu görüşlere yer verdi:

"Milletimiz olgunluk içinde demokrasi imtihanını başarı ile vermiştir. Sonucun ve yeni dönemin ülkemiz, milletimiz ve devletimiz için bereketli ve uğurlu olmasını niyaz ediyorum. Bilinmelidir ki, değişim tabii bir haldir. Değişmezlik üzerine kurulu bir sistem bugüne kadar icat edilmemiştir. Zamanın ve şartların değişmesiyle hukuki hükümler de değişmektedir. TBMM, yasama, denetim ve temsil yetkilerinin sahibidir. Halk oylamasıyla yapılan değişiklik gereği, yasama olarak meclisimiz hukuk devleti ilkelerine, evrensel normlara ve çoğulcu demokrasi kurallarına uygun mevzuat değişikliklerini yapmak için kesif bir çalışma dönemine girecektir. Bu meyanda Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekilleri Kanunu, TBMM İdari Teşkilatı Kanunu, Meclis İç Tüzüğü gibi konularda icap eden değişiklikleri ele alacaktır. Aksaklık ve yanlışlıklar kısa sürede giderilecektir. Halkoylamasıyla daha da güçlü hale gelen Yasama Organımıza hayırlı başarılar nasip olmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile Muhterem Cumhurbaşkanımıza da tebriklerimizi arz ediyor, nice üstün ve güzel hizmetlere nail olmasını niyaz ediyorum. Yasama olarak hedefimiz, yürütme ve yargı ile birlikte adil ve kalkınmış bir Türkiye’nin inşası için bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaktır. Unutmayalım ki yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, çalışkan ve gayretli insanlara ait olacaktır."

Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir medeniyetin varisi olduğunu, belirten Kahraman, bu köklü medeniyetin geliştirilerek, yaşatılması sorumluluğu bulunduğunu vurguladı.

-"Bizden önderlik bekleyen geniş bir coğrafya var"

"İnanç, soy ve tarih birliği taşıdığımız kültür coğrafyamızdaki milyonlarca insanın bizimle beraber olduğunun ve bizden önderlik beklediğinin şuuru içinde olmalıyız." diyen Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnancım odur ki ümidini bizlere bağlayanları hayal kırıklığına uğratmayacağız. Zirve bir medeniyetin sahibi ve mirasçısı necip bir milletiz. Nice badireleri atlattık. Tarihe nice şanlı sayfalar ekledik. Üç Kıtaya, yedi denize adaletle, insaniyetle hükmetmiş bir cihan devletinin varisleriyiz. Dünkü topraklarımızda bugün 53 devlet var. Bizden dostça ve kardeşçe rehberlik ve önderlik bekleyen geniş bir kültür coğrafyamız var. Ne üzücüdür ki dünyada kurulu uluslararası düzen, devletler arasındaki problemleri çözmekten çok uzaktır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki 5 daimi üyeden birinin veto yetkisi kullanması, alınan herhangi bir kararı hükümsüz kılmaktadır. Muhterem Cumhurbaşkanımızın sıkça tekrarladığı 'Dünya beşten büyüktür' sözünün gereği yapılmalıdır. Bunun için devletler arasında yeni düzenlemelere gidilmelidir. Birçok meselede olduğu gibi, tarihi ve kültürel bağlarımız olan Suriye’deki iç savaşın önlenmesi için üzerine düşeni yapmayan bir dünya var. Sadece Suriye'de değil; Ortadoğu'da, Asya'da, Avrupa'da, Afrika'da ve dünyanın birçok yerinde benzeri problemlerin olduğu malumunuzdur. Güçlünün güçsüzü ezdiği bir dünya düzeni sürdürülebilir değildir. Türkiye olarak zorlukların aşılmasında, barış ve huzur ortamının sağlanmasında elimizden geleni muhakkak ki yapacağız."

-"Çocuklar istikbalin güneşi, geleceğin teminatı"

23 Nisan'ın bir diğer özelliğinin de 23 Nisan 1927'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiş olduğuna işaret eden Kahraman, çocukların istikbalin güneşi, geleceğin teminatı olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Kahraman, "Onlara temiz, güvenilir, emniyet içinde yaşanılır ve adil bir dünya bırakmak bizim vazifemizdir. Çocuklar üstüne çizgi çekilmemiş defter yaprakları gibi bembeyazdır, saf ve masumdurlar. TBMM olarak çocuklarımızın tarih şuuruna sahip, manevi ve milli değerlere saygılı, şahsiyetli kişiler olarak hayata hazırlanmalarını temin edecek kararları ve tedbirleri almak mecburiyetindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Çocuklara yapılacak her yatırımın yarınları teminat altına almak anlamına geldiğini aktaran Kahraman, TBMM'nin çocukları manen ve madden korumak, bedenen, ruhen ve zihnen sağlıklı nesiller yetiştirmek için her türlü tedbiri almak kararlığı içinde olduğunu bildirdi.

Kahraman, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın korunması hususu, devlet olarak en çok önem verdiğimiz ve üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan biridir. 23 Nisan gününü Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlamakla, istikbalimiz demek olan çocuklarımıza, milli hakimiyet gibi en temel bir değerimiz kadar önem vermekte olduğumuzu göstermekteyiz. Bu anlamlı gün vesilesiyle Birinci Meclis’ten günümüze kadar hizmetleri geçmiş, bütün tarihi şahsiyetleri bir kez daha minnet ve şükran duygularımla anıyorum. Devletimiz ve milletimiz için canlarını seve seve veren, bir gül bahçesine girercesine toprağa giren, şahadet şerbeti içen ve mekanları cennet olan bütün şehitlerimize ve 15 Temmuz'da şehit olan asil evlatlarımıza Cenab-ı Hak'tan rahmetler niyaz ediyorum. Sizlere sağlık, sıhhat ve afiyetler içinde hayırlı çalışmalar diliyor, nice bayramlara kavuşmamız temennisiyle saygılarımı sunuyorum."

Kahraman'ın konuşmasının ardından yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman'ın konuşmasına işaret ederek, "Atatürk hepimizi birleştiren bir liderdir. Saygıyla andığınızı duymak hepimizi mutlu edecektir. Lütfen Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla andığınızı ifade ettiğinizi duymak istiyoruz." dedi.

Kahraman da "O görevi yerine getirdim efendim. Biz bütün tarihi şahsiyetlere saygı duyarız. Bütün emek verenlere saygı duyarız." karşılığını verdi.

Bir milletvekilinin saygı duruşunda bulunulması yönünde talebi olduğunu da belirten Kahraman, bunun teammüllerde bulunmadığı için yapılmadığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :