TBMM'nin açılışının 94. yıldönümü

TBMM'nin açılışının 94. yıldönümü

HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü:

TBMM (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, "2014'ün TBMM'si, 1920-1922 TBMM'sinin aynasında kendisine baktığında, yürütme karşısında ne kadar büyük güç yitimine uğradığını dehşetle görecektir" iddiasında bulundu.

Kürkçü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 94. kuruluş yılı dolayısıyla Meclis Genel Kurul'unun özel gündemle toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM'nin demokratik ve özgürlükçü bir yeni Anayasayı yazarak, toplumun ve devletin yeniden kuruluşunun yolunu açma gücünü kendi köklerinde arayabileceğini, 1920 Meclisinin yarım bıraktığı işi devralmaya cesaret edebileceğini söyledi.

"2014'ün TBMM'si, 1920-1922 TBMM'sinin aynasında kendisine baktığında, yürütme karşısında ne kadar büyük güç yitimine uğradığını dehşetle görecektir" ifadesini kullanan Kürkçü, şunları söyledi:

"Hem Meclis Başkanlığı’nı hem Başkumandanlığı elinde tuttuğu halde Mustafa Kemal Paşa'nın kendisini sorgulayan milletvekillerine hesap vermek, 'diktatörlük' eleştirilerini sineye çekmek ve eleştiri sahiplerine saygı göstermek zorunda kalışına bakarak vekillerimiz kendilerine değer biçebilirler. 94 yıl sonra bugün TBMM hala demokrasinin döl yatağı, egemenliğin sahibi değil, sadece para ve güç sahiplerinin egemenliği için halktan onay üreten bir kurumsa, bunun sorumluluğunu liderlere atfedemeyiz. Her vekil layık olduğu liderce yönetiliyor."     

 

-"İkiyüzlülüğe son verelim"

 

"Türkiye'yi yönetenler, TBMM'nin kuruluşundan 94 yıl sonra her türlü ihmal, zulüm, dışlama ve yoksulluğu reva gördükleri çocuklar önünde diz çöküp özür dilemeye borçlu iken, bir parodi halinde koltuklarını onlara birkaç dakikalığına ikram ettiklerinde, çocukları kendilerine benzetmekten başka bir şey yapmış oluyorlar mı?" diye soran Kürkçü,  "İkiyüzlülüğe son verelim. Türkiye çocuk dostu bir ülke olarak anılmak için çocuklara 23 Nisan'ı adamış olmanın ötesinde ne sunuyor? UNICEF 2012 Raporu’na göre, Türkiye'de yaşayan 18 yaşından küçük 23 milyondan fazla çocuğun büyük bölümü insan hakları ihlalleri mağduru" dedi. Kürkçü, şu görüşleri savundu:

"Kız çocukları cinsiyet eşitsizliğinden muzdarip. Her dört çocuktan biri göreli yoksulluk koşulları içinde yaşıyor. Çocuk yoksulluğu genel yoksulluktan daha yüksek. Her on çocuktan biri bodur, yani boyları yaşlarına göre daha kısa. Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden bazıları sürüyor. Bir milyona yakın kız ve erkek çocuk, tarımda mevsimlik işlerde, diğer milyonlarcası sokaklarda, sanayi ve hizmetler sektörlerinde sürekli olarak veya tehlikeli işlerle uğraşıyorlar. Az gelişmiş bölgeler ve kırsal yörelerde yaşayan çocuk ve gençlerin önemli bir bölümü maddi yoksunlukla boğuşuyor. Bebek ve çocuk ölümleri, bodurluk, okula gitmeme ve cinsiyet eşitsizliği gibi sorunlar en çok kırsal kesimlerde ve Doğu ve Güneydoğu’da görülüyor. İnternet erişimi, boş zaman ve sosyal etkinlik fırsatları da aynı ölçüde sınırlı. Kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan ana babaları çoğunlukla kırlardan ve az gelişmiş bölgelerden gelen çocuklar yoksulluğa, yoksunluğa ve de sosyal güvensizliğe maruz kalıyor." 

Çocukların TBMM'den beklentisinin "ihtiyaçlarının ne olduğunun kendilerine sorulması ve bunun gereklerinin karşılanması" olduğunu belirten Kürkçü, "TBMM işe Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne koyduğu çekinceleri kaldırarak ve bu hakları eksiksiz yaşama geçirerek başlayabilir" dedi.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, alınan karar gereğince, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Kaynak:Haber Kaynağı