TBMM'nin açılışının 94. yıl dönümü

TBMM'nin açılışının 94. yıl dönümü

BDP Grup Başkanvekili Buldan:

TBMM (AA) - BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Kürt sorununda çözüm imkanları her zamankinden çok daha fazladır. Diyalog süreci artık müzakereye dönüştürülmeli ve demokratik siyasal çözüm adımları zaman kaybetmeden atılmalıdır" dedi.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 94. kuruluş yılı dolayısıyla özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda partisi adına konuşan Buldan, bu 23 Nisan’ın da öncekilerde olduğu gibi demokrasi ve özgürlüklerin yeterince yerleşmediği, çoğulcu, sivil demokratik yeni bir anayasanın yapılmadığı, demokratik siyaset kanallarının tümüyle açılmadığı, çözüm sürecinin henüz barışa evrilmediği bir ortamda karşılandığını savundu.

Buldan, "Çağımız dünyasının gereklerine ve kendi çoğulcu yapısının temel taleplerine göre demokratik yapısal reformlarını gerçekleştirmeyen, kendisini dönüştürmeyen bir Türkiye, krizlerle ve istikrarsızlıklarla iç içe yaşamaya devam edecektir. Böylesi bir yapıyla bölgesinde de model olamayacaktır" dedi.

Buldan, eğer güçlü bir demokrasi, aynı zamanda eşit, adil ve özgür bir ülke hedefleniyorsa, bunu yaratmanın yolunun, "Cumhuriyetten günümüze kriz ve çatışma üretmekten başka bir sonuç yaratmayan tekçi-milliyetçi-otoriter zihniyetle hesaplaşmaktan geçtiğini" söyledi.

 

-"Böyle bir ülke mi armağan edeceğiz?"

 

23 Nisan dolayısıyla üzerinde durulması gereken bir diğer önemli noktanın da çocukların karşı karşıya bulunduğu sorunlar olduğunu belirten Buldan, şunları söyledi:

"Roboski’de bedeni savaş uçaklarınca param parça edildi 19 çocuğun, cezaevlerinde tecavüze ve işkenceye maruz kalan çocukların; yolları kapalı olduğu için hastaneye yetiştirilemeyen, cenazesi babasının sırtında bir torbayla taşınan Muharrem bebeğin; annesinin eteğinde parçalanmış cesedi adliyeye götürülen Ceylan Önkol’un; bedenine 13 kurşun saplanan Uğur Kaymaz’ın; gaz fişeğiyle vurularak 269 gün hayat mücadelesi verdikten sonra bizlere veda eden sevgili Berkin Elvan’ın; her türlü kötü şartlarda kayıt dışı olarak çalıştırılan 1 milyon dolayındaki çocuğun; sokakta mendil satan, boyacılık yapan, her türlü tacize ve şiddete maruz kalan çocukların; okulda olması gerekirken çocuk yaşta evlendirilen çocuk gelinlerin; anneleri Mülkiye Kılıç’la birlikte cezaevine girecek olan 5 aylık ikiz kardeş; Özgür ve Lorin'ın adı bu 23 Nisan'da yok. Çocuklara böyle bir ülke mi armağan edeceğiz? Çocuklarımıza bu uygulamaları mı reva göreceğiz? Çocuklar bunun hesabını bu ülkeyi yönetenlerden sormayacak mı?"

 

 

-Yeni Anayasa-

 

23 Nisan dolayısıyla hem demokrasi açığının kapatılması hem de temel sorunların çözüme kavuşturulması açısından somut çözüm önerilerini bir kez daha yinelemek istediklerini belirten Buldan, "Türkiye’nin en temel ihtiyacı çoğulcu sivil demokratik yeni bir anayasaya kavuşmaktır. Yüzde 10 seçim barajı ve düşünce özgürlüğünün önündeki engel olan Terörle Mücadele Kanunu kaldırılmalıdır" dedi.

Hasta tutsaklar başta olmak üzere düşüncelerinden ve siyasi faaliyetlerinden dolayı tutuklu, hükümlü olan tüm tutsaklar özgürlüklerine kavuşturulmasını isteyen Buldan, demokratik katılımcılığı esas alan ademi merkeziyetçi bir sisteme geçiş için reformlara başlanılması gerektiğini öne sürdü.

Buldan, "Kürt sorununda çözüm imkanları her zamankinden çok daha fazladır. Diyalog süreci artık müzakereye dönüştürülmeli ve demokratik siyasal çözüm adımları zaman kaybetmeden atılmalıdır. Demokratik çözüm süreci yasal bir statüye ve çerçeve kavuşturulmalıdır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı