TBMM'nin 94. açılış yıl dönümü resepsiyonu

TBMM'nin 94. açılış yıl dönümü resepsiyonu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

TBMM (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ithalatının, kullanılan toplam elektriğin yüzde 3'ü olduğunu belirterek, "(İthalat patladı) diye bir şey yok" dedi.

Yıldız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 94. yıl dönümü dolayısıyla Meclis'te düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin, enerji ithalatına ilişkin  sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin elektrik ithalatının, toplam kullanılan elektriğin yüzde 3'ü kadar olduğunu belirten Yıldız, buna rağmen basında, elektriğin tamamının ithal gibi gösterildiğini söyledi.

Enerji üretiminde yerli kaynaklara önem verilmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, "Bunun neresi yanlış. Suya, rüzgara, güneşe önem vermemiz lazım" dedi.

Yıldız, şunları söyledi: 

"Yağmur az yağdığında ne oluyor? Az yağdığı kadarlık kısmını başka enerji kaynaklarından telafi ediyoruz. Doğalgazdan, kömürden, hepsinden telafi ediyoruz.

Bulgaristan'a, geçen gün nükleer santralında arıza oldu, biz oraya enerji ihraç ettik. Ben diyorum ki hem ihraç ediyoruz hem ithal ediyoruz ancak ithalat artmış gibi gösteriliyor. Biz Gürcistan'a da Azerbaycan'a da elektrik satıyoruz. 

Geçen yıl toplam kullandığımız elektriğin yüzde 3'ünü ithal etmişiz. Şimdi belki yağmur azaldığında yüzde 4'e çıkacak.

Türkiye, elektriğinin yüzde 25'ini sudan elde ediyor. Diyelim ki sudan yüzde 3 eksildi. Bu eksiği ucuz bulursak ithal ederiz. Yani 'enerji ithalatı patladı' diye bir şey yok. 

Ana tema, bu barajları artırmamız lazım. Elektrik ithalatı, kullandığımız toplam elektriğin yüzde 3'ü dür. 'İthalat patladı' diye bir şey yok.

Ne elektrik kesintisi ile ilgili bir sıkıntı var ne de fiyatlara yansır. Ama su, yağmur az geldiğinde, daha fazla diğer kaynaklar kullanılır."

Kaynak:Haber Kaynağı