TBMM'nin 26. Başkanı İsmet Yılmaz

TBMM'nin 26. Başkanı İsmet Yılmaz

Başbakan Davutoğlu, sonucun açıklanmasını Yılmaz'ın yanında bekledi- CHP'li Altıok ve Tüm, "Madımak tişörtleri" giydi- TBMM Genel Kurulu yarın toplanmayacak

TBMM (AA) - TBMM'nin yeni Başkanı, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu.   

Sivas Gürün ilçesinde 10 Aralık 1961 yılında doğan Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Yılmaz, yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalı'nda yaptı.

Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Deniz Hukuku alanında tamamlayan Yılmaz, kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. Yılmaz, 2002 yılında Denizcilik Müsteşarı olarak atandı, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. Yılmaz, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi.

Anayasa uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığı görevine atandı. 24. Dönem'de Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye giren Yılmaz, 61. Hükümet'te Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babası. 

-Madımak tişörtleri 

Geçici Başkan olarak birleşimi yöneten CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın ile HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan eşlik etti.  

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, ceketinin içine üzerinde "unutmadımaklımda" yazılı tişört, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ise "Unutmadık Sivas 93 unutmayacağız" yazılı ve madımakta ölenlerin resimlerinin yer aldığı tişört giydi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Kurul'daki oylamalara katılarak oy kullandı. Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra yerine geçerken Davutoğlu ve Bahçeli ile başıyla selamlaştı. Kılıçdaroğlu, Başkanlık kürsüsünde oturan Baykal ile de tokalaştı. 

Bahçeli, bir süre yan yana oturduğu eski Meclis Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener ile sohbet etti.

İsmet Yılmaz oyunu kullandıktan sonra Davutoğlu'nun kabinden çıkmasını bekledi. Davutoğlu, oyunu kullandıktan sonra Yılmaz'ın elini tutarak AK Parti sıralarına yürüdü.

Davutoğlu, Yılmaz ve İhsanoğlu oylarını aynı anda kupalara atarak, tokalaştılar. 

Başbakan Davutoğlu, dördüncü tur oylama sonucunun açıklanmasını AK Parti sıralarında yan yana oturduğu İsmet Yılmaz ile bekledi. Sonucu Başkanlık Divanı'na ulaştırılmadan öğrenen bazı AK Partili milletvekilleri, Davutoğlu ve Yılmaz'ı bilgilendirdi. Bunu gören AK Partili milletvekilleri de yanlarına gelerek sonucu öğrendi. 

AK Partili milletvekilleri sonucu, ayakta alkışladı. CHP sıralarından bir milletvekili MHP sıralarına dönerek sonucu ayakta alkışladı. 

Birleşimin kapanmasının ardından CHP, MHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul'dan ayrılırken, AK Partili milletvekilleri Davutoğlu ve Yılmaz'ı tebrik etti. 

Davutoğlu, Genel Kurul'dan ayrılmadan önce yanında Yılmaz ve Grup başkanvekilleriyle birlikte basın mensuplarına el sallayarak, poz verdi.

-Genel Kurul yarın toplanmayacak

Yılmaz'ın TBMM Başkanı seçilmesi ve kısa konuşmasının ardından TBMM Danışma Kurulu'nun, "Genel Kurul'un yarın toplanmamasını" içeren önerisi kabul edildi.

AK Partili Boynukalın'ın Danışma Kurulu önerisinde Geçici Başkan Baykal'ın adını okurken "TBMM Geçici Başkanı idi" demesi, Genel Kurul'da gülüşmelere yol açtı.  

Baykal, birleşimi 7 Temmuz Salı günü toplanmak üzere kapattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı