TBMM'de gergin Anayasa  oylaması

TBMM'de gergin Anayasa oylaması

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine devam ediliyor. 8 maddesi 330’un üzerinde kabul edilen paket referandum yolunda ilerliyor. Kavga görüntüleri oylamaya damga vuruyor.

Anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesine Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda devam ediliyor. Büyük tartışmaların yaşandığı Genel Kurulda 8 madde kabul edildi. 18 maddelik teklifin tamamının oylanmasının ardından referandum süreci başlayacak. Bit teklifin referanduma götürülmesi için 330 kabul oyu alması gerekiyor.

ISIRILMA TARTIŞMASI GÜNDEME DAMGA VURDU

Meclis’te gergin ve tartışmalı geçen görüşmelerde CHP’nin teklifleri engellemek için kürsü işgaline kadar her türlü yola başvurması tepki çekerken AK Parti Trabzon Milletvekili Muharrem Balta’nın Meclis'te çıkan kavga sonrası, sosyal medya paylaşım sitesi Twitter'dan açıklamada bulunan AK Parti Trabzon Milletvekili Muharrem Balta, ayağından ısırıldığını belirtti. Kendisini CHP'li bir milletvekilinin ısırdığını söyleyen Balta, "TBMM de CHP li milletvekili tarafından ayağımdan ısırıldım. Arkadaşlar merak etmeyin bütün aşıları yaptırdım” sözleri gündemin ilk sırasına kendine yer buldu. 

BALTA DNA TESTİ İSTEDİ

Balta daha sonra yaptığı açıklamada, "Yere düşen bir CHP milletvekili ayağımı ısırdı. Önce canım acıdı, ne oluyor diye ayağımı çekmeye çalıştım, sanki değirmen taşı ayağımda. Orada dişlerini şey yapmış, bir kafa tam bacağımda. AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, ayağımı oradan kurtardı.Önce Meclisteki doktorlar müdahale etti, sonra Numune Hastanesine ve karakola gittim. Karakolda ifademi verdim, davacı olduğumu söyledim. Kayıtların incelenmesini istedim. Kayıtlar incelendikten sonra kim olduğunu göreceksiniz. Kim olduğunu gördüm ama yüzü aşağı doğruydu. Bir isim söylemem yanlış olur. Ancak kamera kayıtlarından belli olur. Bir milletvekili olarak tahmini bir şey söylemek bize yakışmaz. Belli olduktan sonra yargı süreci devam edecek" demişti. Balta, DNA testi istedi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konunun hem CHP'ye hem Meclise hakaret noktasına geldiğini kaydetti. Özel, "Bir milletvekiline 'bu Mecliste hayvan görmek istemiyorum' demek ne söyleyeni ne Meclisi yüceltir." değerlendirmesinde bulundu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de tarihi boyunca bir milletvekilinin ilk defa ısırıldığını belirterek, "Benim de bir kadın milletvekilinin boğazını sıktığım söyleniyor. Hiçbir kadının boğazını sıkmam, sıkmadım. Bu şekildeki ifadelerin düzeltilmesini istiyorum" dedi.

EREN ERDEM’DEN AÇIKLAMA
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, dün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Erdem, bir milletvekilinin bacağından ısırıldığını iddia ettiğini söyleyerek, "Bu işler er meydanında, siyaset meydanında, ülkenin meydanlarında, hayatını ahlaklı ve yiğitçe durmaya adamış insanların işi değildir. Meclis Başkanlığı’na bir başvuruda bulundum. Başvurumuz şu; şahıs bacağında ısırık olduğunu iddia ediyor. Bununla alakalı tıp dünyasında gelişmeler var. Epital doku testi. Bütün masraflarını ben üstleniyorum. Yaptıralım. O milletvekilinin dediği gibi ben çıkarsam, hemen o testin sonucuna göre istifa etmeye namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum” şeklinde konuştu. Erdem, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Biz ısırmayız. Biz er meydanında, güreş meydanında onun raconuna göre mücadelede ederiz. Bacağı ısırıldığı iddia edilen milletvekili bizim Ankara Milletvekiline bacağını gösteriyor, ‘bacağımda yara oldu, kaşıntı var’. Ne yapacağım ben’. Muhtemelen ayağına tekme gelmiştir. Burnu kırılan milletvekiline geçmiş olsun diyorum. Kutuplaşma kutuplaşma nereye kadar?” 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Değişiklik paketinde 18 madde bulunuyor. Yasa gereği, anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor. Her madde görüşüldükten sonra, gizli oylama yapılıyor.

Genel Kurul'da yapılan birinci tur oylamalar, maddelerin ikinci tur oylamada 330'u geçip geçemeyeceğini göstermesi açısından önem taşıyor. İlk tur oylamalar yapıldıktan sonra anayasa değişikliği görüşmelerinde birinci tur bitmiş olacak; ikinci ve son tur oylamalara geçilecek. İkinci tur oylamada en az 330 oy alan maddeler kabul edilecek. Ardından anayasa değişikliği paketi referanduma götürülecek. Haber Merkezi 

FOTO GALERİ

Etiketler :