TBMM'de bu hafta

TBMM'de bu hafta

Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı, Genel Kurulda görüşülecek-Esnek çalışmayı düzenleyen tasarı, Sağlık Komisyonunda ele alınacak -Anayasa Mutabakat Komisyonu, çalışma usul ve esaslarını belirleyecek

TBMM (AA) - Meclis, önemli yasal düzenlemeler için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulu, geçen hafta görüşmelerine başlanan ve birinci bölümü kabul edilen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesine ilişkin yasa tasarısına devam edecek. Genel Kurul, 16 Şubat Salı günü, ikinci bölümündeki maddeleri de görüşerek tasarıyı yasalaştıracak.

Genel Kurul, 17 Şubat Çarşamba gününden itibaren Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı'nı ele alacak. 34 maddelik tasarı, "temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek.

Tasarıyla; kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, özel nitelikli kişisel veri sayılacak. Kişisel veriler ve özel nitelikli kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek. İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurt dışına aktarılamayacak.

İdari ve mali özerkliğe sahip Kişisel Verileri Koruma Kurumu oluşturulacak. Yedi üyeden oluşacak kurumun 4 üyesini Bakanlar Kurulu, 3 üyesini ise Cumhurbaşkanı seçecek. Kişisel verileri silmeyen veya anonim hale getirmeyenlere, bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilecek. Kurul kararları ile sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Kişisel verilerin milli savunmayı, milli güvenliği, kamu güvenliğini, kamu düzenini veya ekonomik güvenliği sağlamaya yönelik önleyici, koruyucu ve istihbari faaliyetler kapsamında işlenmesi, kapsam dışında tutulacak.

-Bütçe görüşmeleri

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2016 yılı bütçesi üzerindeki çalışmalarını bu hafta tamamlayacak.

Komisyon; yarın Adalet Bakanlığı ile bağlı kurumları Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK ve Kalkınma Bakanlığı ile bağlı kurumları Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; 16 Şubat Salı günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurumları Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı bütçelerini ele alacak.

Komisyon bütçe çalışmalarını, 17 Şubat Çarşamba günü Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi ile Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın maddelerini görüşerek tamamlayacak.

-Komisyonlar

Yeni Anayasa çalışmalarını yürütmek üzere oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu, 16 Şubat Salı günü yapacağı toplantıda, çalışma usul ve esaslarını belirleyecek.

Esnek çalışmayla ilgili yasa tasarısı, 16 Şubat Salı günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülecek.

Milli Savunma Komisyonu, 17 Şubat Çarşamba günü yapacağı toplantıda, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını içeren yasa tasarılarını ele alacak.

Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu da ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi almaya devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :