TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu

Komisyon 30 Ekim Perşembe günü, madende kazanın meydana geldiği bölüme inerek, incelemelerde bulunma kararı aldı

TBMM (AA) - Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, 30 Ekim Perşembe günü, madende kazanın meydana geldiği bölüme inerek, inceleme yapma kararı aldı. 

Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun Başkanlığı'ndaki komisyonun bugünkü toplantısında üyelere, komisyon raporunun hangi bölüm, başlık ve konuları içereceğinin yer aldığı taslak rapor dağıtıldı ve buna yönelik görüş ve eleştiriler ele alınarak, genel değerlendirmelerde bulunuldu. 

Ardından CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Soma'daki kazaya ilişkin bilirkişi raporunu hazırlayan uzmanların komisyonda dinlenmesine ilişkin önergesi görüşüldü. Özel, raporu hazırlayan bilirkişilerin zaman kısıtlaması olmayan bir toplantıda kendileri ve komisyon uzmanları ile biraraya gelmesinin kazayla ilgili bilgilerin netleşmesine önemli katkı sağlayacağını savundu. Diğer komisyon üyeleri de benzer görüşleri aktardılar. 

Komisyon uzmanlarının, bilirkişilerin savcılık kanalı ile görev yaptıkları, raporlarına ilişkin farklı yer ve platformlarda bilgi vermelerinin suç kapsamında olduğunu aktarmaları üzerine, kazanın olduğu yerde incelemelerde bulunulmasının ardından komisyon üyelerinin bilirkişilere yönelik soruları olursa bunların yazılı olarak yanıtlanması yönünde ilgili makamlara başvuruda bulunulması karara bağlandı. 

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da yaptığı konuşmada, komisyonun uzun süredir çalışma yürüttüğünü ancak artık somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Özensoy, "Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değsin. Yaptığımız çalışma somut sonuçlar versin. Burada konuşmaktan öteye gidelim" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise komisyonun Soma'daki madene giderek inceleme yaptığını ancak kazanın meydana geldiği noktaya inemediğini hatırlattı. Ören, sonuç raporu hazırlanmadan önce mutlaka bu noktaya inilmesi gerektiğini, ayrıca yurt dışındaki benzer madenlerde de inceleme ve gözlemler yapılması gerektiğini vurguladı.

Ören'in ardından söz alan Komisyon Başkanı Alaboyun, kazanın yaşandığı yere savcılık ve bilirkişilerin de inemediğini ifade etti. 

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da maden sektörüne ilişkin maddeleri de içeren Torba Kanun'un ardından madencilik sektöründe yaşanan gelişmelere dikkati çekti. Akçay, bir çok firmanın yeni düzenlemelerle nedeniyle maliyetin arttığını gerekçe göstererek, madenlerdeki faaliyetlerini durdurduğunu ve çok sayıda madencinin işsiz kaldığını ifade ederek, "Yapılan düzenlemeleri firmalar istismar ediyor" dedi. Akçay, maliyetlerin artıp artmadığına ilişkin de ayrıntılı çalışma yapılması, komisyonun bu konuda da ayrıntılı görüşü olması gerektiğini belirtti.  

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise yaptığı konuşmada, "En fahiş hatayı savcılık, madeni bu şirkete teslim ederken yaptı. Biz oraya idari ve teknik bir kayyum atanmasını önermiştik. Ben madene kazanın olduğu noktaya gidilmesinden yanayım ama ne göreceğiz çok şüpheli. Bu vakitten sonra ne görsek şirketin bize göstermek istediğidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Toplantıda komisyonun maden ocaklarıyla ilgili yurt dışında inceleme yapması konusu da tekrar gündeme geldi. 

CHP Manisa Milletvekili Özel, böyle bir ziyaret gerçekleştirilmesi halinde komisyondaki akademik açıdan konunun eğitimini almamış üyelerin yerine, uzmanların gitmesi önerisinde bulundu. Özel'in bu önerisine komisyonun yerine bir başka heyetin ikame ettirilemeyeceği gerekçesiyle karşı çıkıldı. Özel, böyle bir ziyaret olması halinde kişisel olarak katılmama kararı aldığını söyledi. 

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ise yurt dışındaki benzer örneklerin incelenmesinin yararlı olacağı görüşünü savundu. Ören, komisyon üyelerinin yurt içindeki benzer madenleri incelediği gibi yurt dışındaki uygulamalar hakkında da bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı