TBMM Milli Savunma Komisyonu

TBMM Milli Savunma Komisyonu

TÜBİTAK Başkanı Ergin, komisyon üyelerine brifing verdi

TBMM (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TBMM Milli Savunma Komisyonuna, savunma sanayine ilişkin brifing verdi.

Milli Savunma Komisyonu AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplandı.

Prof. Dr. Ergin, TÜBİTAK adına komisyona verdiği brifing öncesi kurumu tanıttı.

Türkiye kaynaklı teknoloji üretiminin cari açığı kapatmada büyük faydası olduğunu ifade eden Ergin, bu nedenle destek mekanizmalarını gündeme taşıdıklarını söyledi.

Ergin, 2006-2016 yıllarını kapsayacak 10 yıllık dönem içerisinde savunma teknolojileri araştırma grubundaki proje desteklerine ilişkin şöyle konuştu:

"70 adet proje desteklemişiz. Toplam bütçe 1,256 milyar lira. Yürürlükte şu an 23 projemiz var. Sonuçlanan proje şu güne kadar 47 adet olmuş 10 sene içerisinde. Toplam bütçesi yaklaşık olarak 500 milyon lira. Değerlendirme ve sözleşme aşamasında da şu anda işlem gören 10 adet projemiz var. Geçmiş 10 yılda bitmiş 47 proje 500 milyon lira, şu anda değerlendirme aşamasında olan 10 tane proje 850 milyon lira değerinde. Dolayısıyla yıllara sari olarak proje niteliklerinde olduğu gibi bedellerinde de bir artış gözükmekte. En fazla proje elektronik ve yönlendirilmiş enerji sektöründe. Ondan sonra yeni nesil mühimmatlar ve haberleşme geliyor."

Ergin, Göktürk-2 ve Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) savunma sanayi Ar-Ge projelerine ilişkin bilgi verdi.

TÜBİTAK Başkanı Ergin, 1995-2015 arasında bin 125 proje başvurusu alındığını, bu başvuruların 385 firma tarafından yapıldığını bildirdi. Buna göre bir firmanın sayıda Ar-Ge proje desteğine başvurusu olabildiğini ifade eden Ergin, destek kararı verilen projeleri anlattı. Ergin, "Bin 125 projeden 784 tanesinde desteklemeye karar verilmiş. Desteklenen firma sayısı da 276. Dolayısıyla yüzde 70'lik bir proje kabulü var. Sonuçlanan proje sayısı bugüne kadar 557 adet" dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :