TBMM KİT Komisyonu

TBMM KİT Komisyonu

Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gönül:- "Türksat AŞ uydu operatörlüğü, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında yalnızca Türkiye'nin değil, bölgenin de lider şirketleri arasında yer almak üzere hizmetler veren ve projeler gerçekleştiren bir kurum"

TBMM (AA) - Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Türksat AŞ'nin uydu operatörlüğü, kablo yayıncılığı ve bilişim alanlarında yalnızca Türkiye'nin değil, bölgenin de lider şirketleri arasında yer almak üzere hizmetler veren ve projeler gerçekleştiren bir kurum olduğunu belirtti.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türksat Uydu Haberleşme Kablo Tv ve İşletme AŞ'nin 2013-2014 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika’nın ortasında yer alan kıymetli jeopolitik konumunun uzaydaki karşılığı olan uydu yörünge haklarının işletilmesi Türksat AŞ'nin görev ve sorumluluk alanı içinde yer aldığını belirten Gönül, "Böyle önemli bir sorumluluğu taşıyan bir şirket olarak yeni uydularımızla ilgili birçok projenin devreye alındığı bir dönemi yaşıyoruz." dedi.

İki farklı yörünge üzerinde Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B olmak üzere toplam 4 haberleşme uydusuyla faaliyetlerin sürdürüldüğüne vurgulayan Gönül, "Bu uydular aracılığıyla 3 milyarlık nüfusuyla 118 ülkeyi kapsayan bir alana seslenebiliyoruz." ifadesini kullandı.

Gönül, uydu filosunun, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde dünya karalarının yüzde 71’ini kapsama alanı içine alarak, dünya nüfusunun yüzde 91’ine Türksat uyduları üzerinden televizyon yayınlarını ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

- "Türksat 5A ve 5B'nin üretimine 2016'da başlanacak"

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ise 2004'te kurulan Türksat AŞ'nin, ülkenin haberleşme uydularını işletme görevinin yanı sıra uydu teknolojilerinde uzman işgücü yetiştirilmesi, kablo altyapısının işletilmesi, e-Devlet Kapısı’nın hizmete açılması ve işletilmesi ile bilişim hizmetleri görevini yürüttüğünü bildirdi.

Türksat haberleşme uyduları olmasaydı ulusal TV kanallarının yabancı uydulardan hizmet alacağını vurgulayan Şen, "Yıllık 100 milyon dolardan daha fazla bir yerli kaynak dışarıya gidecekti. Türksat uyduları, sivil amaçlı haberleşme hizmetlerinin yanı sıra ulusal güvenlik ve askeri amaçlı haberleşmeyi de sağlamaktadır" diye konuştu.

Türksat 5A ve 5B haberleşme uydu projelerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Şen, 31 derece doğu yörüngesinde işletilmek üzere Türksat 5A, 42 derece doğu yörüngesinde uyduların yedekliliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi arttırmak üzere Türksat 5B uydu projeleri başlatıldığına işaret etti.

Yerli firmaların katkı sağlayacağı projede, uydu üretici firmalara Bilgi Talep Dokümanı ve Teklife Çağrı Dokümanı paketi gönderildiğini ve tekliflerin alındığına değinen Şen, Teklife Çağrı Dökümanı değerlendirme çalışmaları devam ettiğini söyledi.

Şen, söz konusu uyduların üretimine 2016'da başlanmasının hedeflendiğine dikkati çekerek, Türksat 5A'nın 2018'de, Türksat 5B'nin ise 2019'da uzaya fırlatılmasının planlandığına değindi.

Türksat olarak Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına yönelik temel hedeflerinin uluslararası alanda iş yapan öncü bir teknoloji şirketi olarak belirlediklerini ifade eden Şen, "2023 yılına kadar tüm dünyayı kapsayan filoyla dünyadaki ilk 10 uydu operatörlerinin arasına girmeyi amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin ardından Türksat Uydu Haberleşme Kablo Tv ve İşletme AŞ'nin 2013-2014 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :