TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti, Mardin'de

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti, Mardin'de

Komisyon Başkanı Üstün: "Türkiye, son yıllarda göç uygulamaları açısından dünyaya örnek olacak uygulamalar sergiliyor. BM heyetleri gelip baktığı, kampları gezdiği zaman bu uygulamaların bütün dünyada yaygınlaştırmasını arzu ediyor"

MARDİN (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Türkiye son yıllarda göç uygulamaları açısından dünyaya örnek olacak uygulamalar sergiliyor. BM heyetleri gelip baktığı, kampları gezdiği zaman bu uygulamaların bütün dünyada yaygınlaştırmasını arzu ediyor" dedi.

Beraberinde bazı komisyon üyeleri ile Mardin'e gelen Üstün, Vali Vekili Ali Güldoğan'ı ziyaret etti.

Makamda gerçekleşen görüşmede ilde bulunan sığınmacılar hakkında bilgi alan Üstün, burada yaptığı açıklamada, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan, "Göçmenler Alt Komisyonu" olarak Mardin'e geldiklerini söyledi.

Son yıllarda Irak ve Suriye'de gelişen olaylardan dolayı Türkiye'ye çok sayıda göçmen ve sığınmacının geldiğini ifade eden Üstün, bu kişilere son derece iyi şartlarda bakıldığını, bu konuda devletin tüm kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da seferber olduğunu söyledi.

- "Türkiye göç uygulamaları açısından örnek uygulamalar sergiliyor" 

Üstün, temasları kapsamında Midyat'taki kampları ziyaret edeceklerini, yarın da Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Suruç ilçelerinde incelemelerde bulunacaklarını ifade ederek, yaşanan olumlu gelişmeler ile varsa eksikleri not edeceklerini belirtti.

Türkiye'nin göç uygulamaları konusunda dünyaya örnek olduğuna işaret eden Üstün, şunları kaydetti:

"Türkiye son yıllarda göç uygulamaları açısından dünyaya örnek olacak uygulamalar sergiliyor. BM heyetleri gelip baktığı, kampları gezdiği zaman bu uygulamaların bütün dünyada yaygınlaştırmasını arzu ediyor. Türkiye geçtiğimiz yıllarda çıkarılan Yabancılar Kanunu ile de bu konuda ileri bir seviyeye gelmiş oldu. "

"Bu zamana kadar barındırdığımız misafir sayısı 1,5 milyonu geçmiş vaziyette. Bunlardan 220 binden fazlası AFAD'ın kamplarında kalıyor" diyen Üstün, bu konuda çok büyük bir hizmet sunduklarını vurguladı.

- "IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteriler"

Bir gazetecinin, IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir çalışma yapıp yapmayacakları yönündeki sorusu üzerine Üstün, bu konuda emniyet tarafından olayların aydınlatılması için çalışma yapıldığını dile getirdi.

"İleriki durumda öyle bir ihtiyaç hissedersek İnsan Hakları Komisyonu olarak bu konulara eğilebiliriz" ifadelerini kullanan Üstün, böyle olayların olmasını arzu etmediklerini, bölgede huzurun hakim olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Üstün, huzurun tesisi için herkesin gayret etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "İnsan Hakları Komisyonu'na bu konuda bir görev düşerse bunu seve seve yerine getirir" diye konuştu.

- "Vatandaşımızın huzurunu kim kaçırırsa kaçırsın, gözünün yaşına bakılmaz"

İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi için Türkiye'de bir çaba olduğunu, bu yönde düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Üstün, şöyle konuştu:

"İnsan hakkı ihlali nereden gelirse gelsin, bunu babamız yapsa, tolerans göstermeyiz. İnsan haklarını ortadan kaldıracak kim olursa olsun bunu elbette Meclis, hükümet ve halk kınayacaktır. Kendi vatandaşımızın huzurunu kim kaçırırsa kaçırsın, kamu görevlisi de olsa gözünün yaşına bakılmaz."

Üstün ve beraberindeki heyet daha sonra Yenişehir Mahallesindeki Karayolları Parkında bulunan Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformunu ziyaret ederek, yapılan yardımlarla ilgili bilgi aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı