TBMM İnsan Hakları Komisyonunun Tekirdağ Cezaevi raporu

TBMM İnsan Hakları Komisyonunun Tekirdağ Cezaevi raporu

Rapordan:- "Mahpuslar; genel durumları, kurum düzenine karşı tutumları dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilir. Bu kapsamda evli hükümlüler en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten 24 saate kadar eşleriyle mahrem şekilde görüşt

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun Tekirdağ Cezaevi raporunda; "evli mahpusların teşvik esaslı ödül olarak, üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten 24 saate kadar eşleriyle mahrem şekilde görüştürülebileceği" önerisinde bulundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları inceleme raporunu kabul etti.

Raporda, Başkanlığını AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner'in yaptığı Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun, 1 Nisan 2016 tarihinde Tekirdağ Cezaevinde incelemelerde bulunduğu belirtildi.

26. Yasama Döneminde, komisyona bu cezaevinden 21 başvuru yapıldığı ifade edilen raporda, cezaevinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildiği, toplantının ardından Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi ile 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, heyet tarafından rastgele seçilen koğuşlarda hükümlü ve tutuklularla cezaevi idaresinden ve personelinden hiçbir görevli olmaksızın görüşme yaptığı aktarıldı.

Hizmetlerin bir araya toplanması ve daha randımanlı bir şekilde çalışılabilmesi için tüm kampüsün ihtiyacını karşılamak üzere genel mutfak, ısı merkezi, iş atölyeleri, depolar ve açık ceza infaz kurumu idari binasına ihtiyaç olduğu vurgulanan raporda, kampüs içindeki cezaevleri hakkında bilgiler verildi.

Cezaevi binalarının fiziki şartlarının olumlu olduğunun görüldüğü, koğuşlarda kapasite fazlası tutuklu ve hükümlünün barındırılmadığı anlatılan raporda, rastgele girilen odalarda mahpusların; "ailelerine yakın cezaevlerine sevklerini istediği, muslukların bozuk olmasında dolayı hem su israfı yaşandığı hem de sıcak suyun belirli saatler arasında verilmesinden dolayı vücut ve koğuş temizliği için suyu tasarruflu kullanamadıkları ve cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kaldıkları" konularında şikayetçi olduğu belirtildi.

Raporda, cezaevlerinin; özgürlüğü mahkeme kararıyla kısıtlanan tutuklu ve hükümlülerin tutulduğu devletin kontrolü altındaki özel alanlar olması, hem burada bulunanların güvenliklerinin korunması hem de düzen ve disiplini tesis etme yükümlülüğünün doğal sonucu olarak, tutuklu ve hükümlüler için disiplin kuralları öngörülmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

- "Kelepçeli muayene" sorunu

Raporda, "kelepçeli muayene" konusunda, "Kelepçeli muayeneden kaynaklı şikayetlere ilişkin olarak, bir mahpusun ne şekilde muayene olacağının muayeneyi yapan doktorun takdirinde bulunduğu genel itibari ile kabul edilmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Mahpusların kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine etkin katılımları, kurum düzenine karşı tutumları ve kendilerine verilen işlerdeki gayretleri dikkate alınarak teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabildiğe dikkati çekilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu kapsamda evli hükümlüler en geç üç ayda bir kez olmak üzere, üç saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde mahrem şekilde görüştürülebilir. Haftalık ziyaret süresi iki saate kadar uzatılabilir, kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilir, üst üste kullanılmayan en fazla üç haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilir. Haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı iki katına kadar artırılabilir. Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilir. Tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkanı verilebilir. Hediye, takdir belgesi veya tavsiye mektubu verilebilir. Hemen çözülebilir nitelikteki bu sorunların ivedilikle ele alınıp giderilmesi yerinde olacaktır."

- "Sık sık disiplin cezası uygulaması yerine..."

Raporda, istisnai olarak uygulanması gereken çıplak aramanın, bu cezaevlerinde genel bir kural haline getirilmediği, şartları oluştuğunda çıplak arama uygulaması yapıldığı kanısının oluştuğun altı çizildi. Raporda, şunlar kaydedildi:

"Fiziksel koşullardaki iyileştirmenin tek başına yeterli olmayacağına, idarenin tutuklu ve hükümlülere yaklaşımında insani muameleyi esas tutmasının gerekliliğine değinilmesinin yerinde olacağı düşünülmüştür. Sık sık disiplin cezası uygulaması yöntemine başvurulmasının, mahpuslar arasında bu uygulamanın kötüye kullanıldığı algısına neden olduğu, bu bakımdan hem mahpusların hem de ceza infaz kurumları personelinin sorunların çözümüne daha çok hak temelli yaklaşması ve iletişimin geliştirilmesi yöntemi ile sorunlara çözüm aranmasının yerinde olacağı düşünülmektedir.

Mahpuslar için ziyaret saatlerinin artırılması ödülü uygulaması yerine; telefonla görüşme, sportif veya kültürel faaliyetlere katılma sürelerinin artırılması yönündeki ödüllendirme seçeceğinin uygulanmasının yerinde olacağı düşünülmektedir. Tekirdağ ceza infaz kurumlarının ihtiyacı olan nitelikli personelin bir an önce giderilmesi arzu edilmektedir. Cezaevlerinin zor çalışma şartlarının gereği olarak, nitelikli personel istihdamını artıracağı düşüncesiyle, personel özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler memnuniyetle karşılanacaktır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :