TBMM İçtüzük değişiklik teklifi Genel Kurulda

TBMM İçtüzük değişiklik teklifi Genel Kurulda

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı:- "TRT ile imzalanan protokole göre, Genel Kurul çalışmaları belli saatlerde TRT 3'ten yayınlanıyor"- "Protokolde yayın saatleri ile ilgili kayıt yok. Eğer bu teklif kabul edilirse yayın saati iki saat uzatılmış olacak"

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, TRT ile imzalanan protokol uyarınca, TBMM Genel Kurul çalışmalarının belli saatlerde TRT 3'ten yayınlandığını belirterek, protokolde yayın saatleriyle ilgili kayıt olmadığını, İçtüzük teklifinin kabul edilmesi halinde yayın saatinin iki saat uzatılacağını belirtti.

Bahçekapılı, TBMM Genel Kurulunda, TBMM İçtüzük değişiklik teklifinin tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

TRT 3 ile TBMM arasında imzalanan protokol uyarınca, Genel Kurul çalışmalarının belli saatlerde TRT 3'ten yayınlandığını ifade eden Bahçekapılı, "Protokolde yayın saatleri ile ilgili kayıt yok. Eğer bu teklif kabul edilirse yayın saati iki saat uzatılmış olacak." dedi.

Başkanvekili Bahçekapılı, TRT 3'ten yayın yapmanın sadece Meclisin inisiyatifinde olmadığını, çalışma saatlerinin belli bir rutininin olmadığını söyledi.

Meclis çalışmalarının bazen uzayabildiğini, bazen kısalabildiğini, bazen de çalışma saatlerinin öngörülenden önce bitirilebildiğini vurgulayan Bahçekapılı, şöyle konuştu:

"Buna hepimiz tanığız, çeşitli usulleri ve pratikleri var. TRT 3'ün buna uyum göstermesi, kendi yayınları açısından problem yarattığı için böyle bir saatleme yoluna gidilmiştir. Bu da bir protokole dayandırılmıştır ve protokole uygun yayın yapılmaktadır. Bunun dışında TBMM Başkanlığı tarafından tek taraflı bir tasarrufla yapılabilecek herhangi bir şey yok."

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, 2012 yılındaki İçtüzük değişiklik teklifi gibi, bu İçtüzük değişikliğine ilişkin teklifin de "temel kanun" olarak görüşüldüğünü söyledi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da teklifin 1. maddesinin son fıkrasında, "Milletvekilleri and içerek göreve başlarlar. And içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamazlar." hükmünün düzenlendiğini anımsattı.

Milletvekili dokunulmazlığının, milletvekili sıfatından kaynaklanan bir husus olmadığına dikkati çeken Bahçekapılı, "Milletvekilliği kazanılır kazanılmaz dokunulmazlık da iktisap edilmekte. Sıfattan kaynaklanan hususlar daha çok özlük hakları ile ilgili hususlar." açıklamasında bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :