TBMM İçtüzük değişikliği teklifi Genel Kurulda

TBMM İçtüzük değişikliği teklifi Genel Kurulda

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş: - "Atatürk sizin şu andaki halinizi görse partinizi kapatmak değil hepinizi falakaya yatırırdı"

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Atatürk sizin şu andaki halinizi görse partinizi kapatmak değil hepinizi falakaya yatırırdı." dedi.

Elitaş, TBMM Genel Kurulunda Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifinin görüşmelerinde AK Parti Grubu adına söz aldı.

Elitaş, Genel Kurulda bugün yapılan görüşmelerin hiçbirinin teklifle ilgili olmadığını, hamasetten öteye gitmediğini belirtti.

Hangi maddede muhalefetin sesinin kesildiği sorusuna verilecek bir cevabın bulunmadığını kaydeden Elitaş, hakaret etmenin hiçbir zaman özgürlük olmadığını, demokrasinin önündeki en büyük engeli teşkil ettiğini vurguladı.

İçtüzük değişikliğiyle ilgili çeşitli zamanlarda çalışmalar yapıldığına işaret eden Elitaş, 2011'den bu yana teamül olarak usul tartışmalarının 3'er dakikalık olduğunu anımsatarak, "Fiili olarak, teamül haline gelmiş bir uygulamayı teklife eklemek nerede muhalefetin sesini kısmak oluyor?" diye sordu.

İçtüzüğün 37. maddesiyle ilgili tartışmalara da değinen Elitaş, 2011'e kadar kanun teklifinin 45 günde komisyonda görüşülmemesi halinde Genel Kurulda doğrudan indirilmesinde teklifi veren milletvekilinin konuştuğunu, cevabı da iktidar milletvekilinin verdiğini anımsattı. Elitaş, bir gün, grup başkanvekillerinden birinin, "Bir arkadaşımıza gündem dışı söz veremedik, bu konuşmayı alıp bize verir misiniz?" dediğini anlatarak, o günden sonra bunun gelenek haline geldiğini söyledi. Elitaş, "İçtüzüğün 37. maddesi hakkınızı gasp değil aslında iktidarın muhalefete lütfuydu. Bir milletvekili 4 yılını kapatmış ama diğer partilerin de 37. maddeye göre verdikleri kanun teklifi var." dedi.

Elitaş, grup önerilerinin istismar edildiğini, 23. dönemde 200 küsur, ondan önceki dönemlerde 30, 50, 70 tane grup önerisi verildiğini, grup önerisinde, TBMM'yi kapatmak için yoklama istenildiğini kaydetti. 26. dönemde 321 grup önerisi konuştuklarını kaydeden Elitaş, "Sizin sözünüzü kısmıyoruz, konuyla ilgili konuşmanızı arzu ediyoruz. Atatürk sizin şu andaki halinizi görse partinizi kapatmak değil hepinizi falakaya yatırırdı. Bu eleştirilerden niye rahatsız oluyorsunuz." diye konuştu.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Atatürk bizi falakaya yatırmazdı, siz dayak yiyen bakanlara dikkat edin." karşılığını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :