TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.Genel Kurulda gündem dışı söz alan CHP Eskişehir Milletvekil Utku Çakırözer,...

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Genel Kurulda gündem dışı söz alan CHP Eskişehir Milletvekil Utku Çakırözer, Avrupa'da yaşayan Türklerin sorunlarına değindi.

Geçtiğimiz hafta Almanya'da katıldığı bir etkinlikte Türk vatandaşlarla bir araya geldiğini belirten Çakırözer, başta Almanya olmak üzere yurt dışında yaşanan tüm Türk kökenli vatandaşların, kendilerine yönelik "ötekileştirme" faaliyetlerinden rahatsız olduklarını söyledi.

Yurt dışında yaşayan Türklerin yüzde 30'unun işsiz olduğunu, yüzde 40'ının ise sosyal yardımlar desteğiyle yaşayabildiklerini gördüğünü aktaran Çakırözer, "Avrupa'da yaşayan yurttaşlarımızın sorunlarına duyarsız kalamayız. İşe Avrupa'ya karşı kavgalı bir Türkiye imajını ortadan kaldırmakla başlayabiliriz. OHAL'i ortadan kaldırarak devam edebiliriz." ifadesini kullandı.

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan da Mersin'e yönelik yatırımları ele aldı.

AK Parti'nin, siyasetinin merkezine vatandaşı yerleştirdiğini ve bu yönde yürütülen çalışmaları sürdürdüklerini belirten Özkan, "Seçim bölgem olan Mersin, ülkenin gelişmesine katkı sağlayan önemli bir şehirdir. Bu zamana kadar Mersin'e toplam 24 milyarlık bir yatırım gerçekleştirildi. Mersin, Türkiye tarihinden aldığı güçle geleceğini barış üzerine inşa etmeye devam edecektir." dedi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise OHAL ve KHK'lere yönelik eleştiride bulundu.

Doğan, OHAL'in ilan edildiği 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Türkiye'nin evrensel hukuk ve özgürlüklerden hızla uzaklaştığını öne sürdü.

Halkın OHAL'den etkilenmediğini söylemenin mümkün olmadığını iddia eden Doğan, "OHAL'in ne olduğunu siz hissetmeyebilirsiniz ama bunu sokaktaki vatandaş çok iyi biliyor. Olumsuzluklara karşı inatla 'OHAL değil demokrasi istiyoruz' diyeceğiz." dedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ın, yerinden söz verdiği MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Kazakistan'da meydana gelen otobüs kazasında 52 kişinin yaşamını yitirdiğini öğrendiklerini ve kazanın üzüntüsünü yaşadıklarını aktardı.

Kazakistan İçişleri Bakanının açıklamalarından yaşamını yitirenlerin Özbekistan vatandaşı olduğunun ortaya çıktığına değinen Usta, yaşamını yitirenlere Allah'tan Rahmet diledi.

Erhan Usta, FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmalar kapsamında ihraç edilenlere yönelik verilen mahkeme kararlarını da değerlendirdi.

Mahkemenin kovuşturmaya yer olmadığı ya da beraat kararı verdiği kişilerin yeniden işlerine dönebilmesi için adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Usta, şunları kaydetti:

"Mahkeme kararlarına rağmen işe iadesi sağlanmayan kişilerin durumu toplumda ciddi bir sıkıntı haline gelmeye başladı. Bu kişilerin işe iadelerine ilişkin kurumlar çok fazla adım atmıyor. Kurumlar topu OHAL İnceleme Komisyonuna atıyor. Komisyonun herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu kişilerin görevlerine iade konusu biran evvel çözülmesi gereken bir konudur."

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, yarın Hırant Dink'in ölüm yılı olduğunu, dava sürecinde herhangi bir gelişmenin hala yaşanmadığını savundu.

Hrant Dink davasının, ezenin ezilenin, Türk ve Türk olmayanlara devlet yaklaşımının bir özetini ortaya koyduğunu iddia eden Yıldırım, "Hrant Dink'in arkadaşları olarak onun anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. O bir Türkiye sevdalısıydı. Yaşamış olduğu acılara rağmen, bütün sorunların çözümünü uluslararası arenada değil, Türkiye içinde arayan bir Türkiye sevdalısıydı. Onun anısına, yürüttüğü mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise CHP olarak yaklaşık iki haftadır OHAL ve KHK uygulamalarının yanlışlığını dile getirdiklerini belirtti.

Arzu ettikleri şeyin TBMM'de milletvekillerinin itibarının zedelenmemesi olduğunu vurgulayan Özkoç, şunları kaydetti:

"Millet iradesiyle seçilmiş milletvekillerimizin yasama görevlerini layıkıyla yapabilmelerini istiyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan seçilmiş tüm milletvekillerinin görevlerini yapmalarını talep ediyoruz. OHAL millet iradesini yok ediyor, milletvekillerinin görevlerini yapması önünde büyük engel teşkil ediyor. Bu yolla çıkan KHK'lerin gündeme gelmemesi millet iradesinde rahatsızlık yaratmaktadır. Elbette burada fikirlerimizi söyleyeceğiz ama asıl amaç üzüm yemek olmalı. Biz birbirimizin değerlerine değer katarak daha fazla şeyler yapabiliriz. Bu nedenle OHAL bir an önce durdurulmalı, KHK'ler de Meclis gündemine getirilmelidir. Millet iradesi Mecliste tesis ettirilmelidir."

- CPH'li Özkoç ile Tanal arasında tartışma

Daha sonra söz isteyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İçtüzük gereği OHAL sürecinde çıkarılan KHK'lerin kısa sürede Meclisin gündemine gelmesini istedi.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, KHK'lerin Meclis Başkanlığınca doğrudan Meclis gündemine alındığını anımsattı.

KHK'lerin görüşülme sırasının ise Danışma Kurulu kararı veya grup önerisi üzerine Genel Kurulun onayı sonrasında belirlendiğine işaret eden Aydın, Meclis Başkanlığının, üzerine düşen görevi yaptığını belirtti.

Aydın, ayrıca Meclis Başkanlığının gündem belirleme görevinin olmadığını da vurguladı.

Aydının açıklamalarından sonra Tanal yeniden söz istedi. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile Tanal arasında gerginlik yaşandı. Özkoç ile Tanal arasındaki tartışmayı, araya giren diğer CHP milletvekilleri ile HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan önledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :