TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

HDP Grup Başkanvekili Baluken:- "Türkiye halkları darbeye asla prim vermedi, boyun eğemedi, bundan sonra da asla boyun eğmeyecektir" - "Demokratik siyaset dışında, siyaseti dizayn etmeye çalışan hiçbir yol ve yöntem partimiz tarafından asla kabul edilmeye

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Türkiye halkları, darbeye asla prim vermedi, boyun eğemedi, bundan sonra da asla boyun eğmeyecektir." dedi.

Olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, bir darbe girişimi ile karşı karşıya olunduğunu belirten Baluken, HDP olarak, darbeci anlayışı en sert biçimde lanetlediklerini söyledi. Baluken, askeri, bürokratik ve sivil hiçbir darbenin tek bir meşru gerekçesinin olamayacağını vurgulayarak, parlamentoya ve halk iradesine karşı yapılmış olan her türlü saldırıya karşı tutumlarının bugüne kadar net ve ilkeli olduğunu belirtti.

Baluken, "Maalesef bu darbe girişiminde ortaya konan pervasız saldırılar sonucu 161 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, bin 440 yurttaşımız yaralanmış, halkın iradesini temsil eden parlamento bile savaş uçaklarıyla bombalanmış, helikopterler tarafından taranmıştır." diye konuştu.

İdris Baluken, bu tablonun kendisinin bile Türkiye'deki demokrasinin nasıl büyük bir tehlike altında olduğunu ortaya koyması açısından yeterli olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Böylesi saldırılar ne dün ne bugün ne de yarın asla başarıya ulaşamayacaktır. Bu tarz saldırılar yapan veya yapmaya niyeti olanlar, Türkiye'de halkın iradesine yönelik herhangi bir şekilde darbe yapmak isteyenler bilmelidir ki Türkiye halkları, darbeye asla prim vermedi, boyun eğemedi, bundan sonra da asla boyun eğmeyecektir.

Bizler de HDP şahsında bu demokrasi mücadelesinin bir parçası olmanın onurunu bir kez daha bütün halklarımızla paylaşmak istiyoruz. Demokratik siyaseti kesintiye uğratmaya çalışan her girişime karşı HDP, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarihi direnişin bir temsili olarak kendi misyonunu, görevini ve rolünü oynamaya devam edecektir.

Bu kapsamda, barış, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti temelinde, her türlü siyasi iş birliğini gerçekleştireceğimizi halkımıza açık ve net bir şekilde buradan ifade ediyoruz."

- "Darbenin panzehiri barış ve demokrasi"

HDP'li Baluken, demokratik siyaset dışında, siyaseti dizayn etmeye çalışan hiçbir yol ve yöntemin HDP tarafından asla kabul edilmeyeceğini ifade ederek, halka, resmi ve özel kurumlara, siyasetçilere, millet egemenliğinin temsil edildiği Meclise, havalimanlarına, basın yayın kuruluşlarına ve ülkenin birçok noktasına dönük olarak gerçekleştirilen saldırıların, Türkiye siyaset tarihi açısından bir kırılma noktası olarak tarihe geçeceğini belirtti.

Baluken, yaşananların, tipik bir askeri darbeyi aşan, vahşet, katliam ve kaosu hedefleyen çok komplike bir planlama ile karşı karşıya olduğunun ortaya konulduğunu söyledi. Hedeflenenin 78 milyonun tamamının siyasi iradesi olduğunun altını çizen Baluken, darbenin panzehirinin barış ve demokrasi olduğunu anlattı.

- Komisyon kurulmasını istedi

Baluken, "15 Temmuz saldırısı ve darbe girişimi çok şükür ki umduğunu bulamamış, bilakis halklarımızın, siyaset kurumunun doğru tavırlarıyla, güçlü demokrasi mesajlarıyla alt edilmiştir. Demokrasi, halkın yönetimi demektir, kaos ise demokrasi karşıtlarının amacıdır. Parlamento bünyesinde bu darbe süreci tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkaracak, geleceğe dair gerekli demokratik önlemleri alacak, her türlü bilgi ve belgeye ulaşmaya, araştırma yapmaya tam yetkili her siyasi partiden eşit sayıda olmak kaydıyla geniş katılımlı bir komisyonun kurulmasının önemini hatırlatırım." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :