TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi:- "Azerbaycan ile Türkiye iki ayrı devlet, ancak aynı dili konuşan, aynı kültürün mensubu tek bir millettir"

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Azerbaycan ile Türkiye iki ayrı devlet, ancak aynı dili konuşan, aynı kültürün mensubu tek bir millettir." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Hamzaçebi, bugünün Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Azerbaycan ile Türkiye iki ayrı devlet, ancak aynı dili konuşan, aynı kültürün mensubu tek bir millettir. Osmanlı İmparatorluğu'nun, Anadolu'nun ve Kafkasya'nın en zor döneminde kurulan, Kafkasya'da ilk Türk devleti ünvanına sahip, halkının birliği ve beraberliğiyle bugün bölgesinin parlayan yıldızı olan Azerbaycan bugün olduğu gibi tarihte de her zaman kardeş ülkemiz olmuştur."

Hamzaçebi, TBMM Başkanlık Divanı olarak Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutladıklarını kaydetti.

Genel Kurulda gündem dışı söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Karadeniz Bölgesi'ndeki ekolojik yapının bozulmasına ilişkin konuşmasında, sermayenin rant politikalarının çevreye zarar verdiğini bildirdi. Doğan, Karadeniz sahil yolunun, bölge için risk oluşturduğunu savundu.

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, ildeki çiftçilerin sorunlarıyla ilgili konuşmasında, üzüm ve zeytin alım fiyatlarının, geçen seneye göre düşük olduğunu aktararak, çiftçilerin mağduriyet yaşadığını söyledi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, Türklerin asla esarete mahkum olmadıklarını ve bunu kabul etmediklerini belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Musul'a yönelik operasyonun başladığını anımsatarak, Türkiye'nin Musul'da sahada ve masada dışarıda kalmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Şehirdeki Türkmen nüfusun varlığına da dikkati çeken Akçay, bölgeden Türkiye'ye yönelik tehdidi bertaraf etmek ve Türkmen nüfusu korumak için adımlar atmasının gerekli olduğunu vurguladı. Akçay, Türkiye ve Azerbaycan arasında sarsılmaz temellere dayalı ilişkilerin gelişeceğine inandıklarını dile getirerek, bu ülkenin bağımsızlık gününü kutladı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti iktidarının politikalarının Türkiye'yi bölgesel çatışmaların ortasına sürüklediğini ileri sürerek, bunları yanlış bulduklarını söyledi. Türkiye'nin Musul'daki operasyona katılması yönündeki görüşleri eleştiren Baluken, buna ilişkin politikaların TBMM'de tartışılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutlayarak başladığı konuşmasında, Musul'da yaşananlara değindi. Musul'da, bütün bölgeye yayılma ihtimali olan bir etnik çatışma riskinin bulunduğunu savunan Altay, Hükümet'in, Musul'da yaşananlarla ilgili olarak TBMM'de bilgi vermesini gerektiğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, konuşmasında Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :