TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, Sivas olaylarıyla ilgili Meclis araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - HDP'nin, 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Sivas olaylarıyla ilgili Meclis araştırma önergesinin, bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, öneriye ilişkin konuşmasında, Sivas olayının nasıl gerçekleştiğine ilişkin süreci anlattı.

Olayın ardından dönemin yetkililerinin yaptığı açıklamaları hatırlatan Doğan, yaşanan katliamla yüzleşilmediğini, sorumluların cezalandırılmadığını söyledi.

Yargılama sürecine de değinen Doğan, hukuksuzluklarla dolu davanın zaman aşımına uğramasının kabul edilemez bir durum olduğunu, vicdanlarda derin yaralar açtığını belirtti.

Doğan, "Aradan 23 yıl geçmesine rağmen hala gerçek adalet sağlanamadı. Alevi inancına mensup vatandaşlardan özür dilenmedi. Bu olaylarla yüzleşilmedikçe aradan yüzyıllar geçse de yaralar kapanmayacaktır. Sivas davası zaman aşımına uğrayamaz. Çünkü insanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da yaşam hakkının kutsallığına işaret ederek, partisinin her zaman Sivas olaylarının sorumlularının cezalandırılmasından yana olduğunu vurguladı.

Sivas'ta yaşanılanın bir katliam olduğunu ancak hiç kimsenin mezhep farklılığını bir ayrışma sebebi olarak göstermemesi gerektiğine işaret eden Aydın, "2 Temmuz'dan sonra 5 Temmuz'da ne oldu biliyor musunuz? Başbağlar'da katliam yapanlara 'Sivas'ın intikamını aldınız' dediler. Sivas da katliamdır, o da katliamdır. Bu ülkede kim cana kıymışsa katliam yapmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ise "Bu öneriyi getirenlerin de lehte ya da aleyhte konuşanların da ölümleri yarıştırmak, katliamları birbirinin önüne çıkarmak gibi bir amacı olmaması gerektiğini belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

Yüzleşme, hafıza ve adaletin, gerçek demokrasinin öncelikli koşulları olduğunu belirten Altıok, şunları kaydetti:

"Tüm demokrasi şehitleri için adalet istiyoruz. Tüm insanlarımız, tüm katliamlarda canı alınanlar için adalet istiyoruz. Tarihimizde aydınlanmamış faili meçhul siyasi cinayet bulunmayan, gerçek demokrasi ile yönetilen bir Türkiye için, dini sömürmeyen vicdana ve akla inanan namuslu vekillere sesleniyorum. Gelin yanlış iliklenmiş düğmeyi birlikte çözelim. Ülkemizin hak ettiği geleceği sağlayacak bu adımı birlikte atalım. Bu önergeyi burada hep birlikte oylayayım ve beraber imza atalım."

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, sataşma nedeniyle kürsüye gelerek Altıok'un, Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden şair Metin Altıok'un kızı olduğunu, kendisini tanıdığını ve çok vicdanlı bir insan olduğunu bildiğini belirtti. Bostancı, ancak Altıok'un konuşmasının fazlasıyla politik angajmanla dolu olduğunu savundu.

Sivas olaylarının yaşandığı dönemin iktidarına dikkati çeken Bostancı, "O döneme ilişkin temel bir siyasal sorumluluk söz konusudur. Ama yapılan konuşmaların, işi gelip bugünkü iktidara ve AK Parti'ye havale eden bir arka plan üzerinden yürütüldüğünü görüyoruz. Buna da üzülüyoruz." diye konuştu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise Sivas olaylarının Alevi-Sünni çatışması çıkarmak isteyen karanlık odakların bir planı olduğunu söyledi.

Devlet Denetleme Kurulu'nun Sivas olayına ilişkin hazırladığı rapordan bölümler de okuyan Tunç, yaşananların önlenememesinde dönemin yöneticilerinin sorumluluğu bulunduğunu vurguladı.

Tunç, "Madımak'ı, Başbağlar'ı unutmamamız gerekir. Bu olaylardan ders çıkarmak gerekir. Bu olayları aynı dine mensup Alevi-Sünni, Türk-Kürt kardeşliğine zarar verici unsur olarak kullananlara fırsat vermemek gerekir." ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından HDP grup önerisi oylanarak reddedildi.

- Muhalefet, Ala'nın salondan ayrılmasını eleştirdi

Öte yandan, grup önerisinin görüşmeleri öncesinde yerlerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın terör saldırılarına ilişkin Genel Kurula yaptığı bilgilendirmenin ardından milletvekillerinin eleştirilerini dinlemeden, sorularını yanıtlamadan salondan ayrılmasını eleştirdi. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri, İçişleri Bakanı Ala'nın yaşanan saldırılar nedeniyle istifa etmesi gerektiğini de savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise devletin tüm organlarıyla teröre karşı topyekün kararlı bir mücadele yürüttüğünü dile getirdi.

Terör örgütlerinin finans kaynaklarına yönelik yürütülen operasyonlar hakkında da bilgi veren Muş, terörün ülkenin gündeminden çıkarılması için herkesin ortak çaba içinde olması gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :