TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bütün dünyanın artık Türkiye'nin yıllardır söylediği noktaya geldiğini ve teröre karşı topyekun durmanın zorunluluğunu idrak ettiğini belirterek, "Bundan sonra Türkiye'nin istediği bir şey var, eyleme geçmek." diye konuştu.

Ala, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşmaya verdiği yanıtta, Türkiye'de sadece terörün DAEŞ'tan ibaret olmadığını, yıllardır PKK ile de mücadele edildiğini kaydetti.

Suriye'de kanton ilan ettikten sonra terör faaliyetlerinin Türkiye'de şehirlere taşınmak istendiğini belirten Ala, "Suriye'den aldıkları ilhamla 12 yerleşim biriminde bu tür faaliyetlerde bulundular ama Türkiye'nin Suriye olmadığını yakın zamanda gördüler. Onların hepsi o şehirlerden, o mahallelerden temizlendi. Onların hepsi de sınırdaydı." dedi.

Bunların, Ortadoğu'daki gelişmelerden yararlanarak "Türkiye'den bir şey koparabilir miyiz?" anlayışıyla yapılan işler olduğunu dile getiren Ala, "Dünyada insanın insanla ilişkisine dair yeryüzünde en büyük devleti kurmuş bir milletin çocukları olarak söylüyorum ki bu Osmanlı'dır. Biz her zaman vatandaşımızı suçludan, teröristten, şakiden, hainden ayırmayı bilmiş, becermiş bir milletiz ve yönetimiz. Buna halel gelmemesi için de elimizden geleni yaptık." diye konuştu.

Efkan Ala, bölge halkının 100 günü aşan, 150 güne varan sokağa çıkma yasaklarında bin yıllık kardeşliğe yakışır bir vaziyette, vakur bir biçimde durduğunu ve milletin geleceğine olan inancını ortaya koyduğunu dile getirdi. Ala, "Her türlü dertleri bizim derdimizdir, her türlü ihtiyaçları karşılanacaktır. Bugüne kadar yaptığımız 130 milyonu aşan yardımların daha da fazlasını yapacağız ve oraları, evlerini dört dörtlük tekrar yapıp, her türlü, içindeki eşyasıyla birlikte kendilerine teslim edeceğiz, hiç endişeleri olmasın. Kardeşliğimizin karşılığı olarak biz birbirimize zaten bunları yapmak mecburiyetindeyiz. Bunu da bir lütuf olarak asla söylemiyorum, haklarıdır, hak etmişlerdir ve biz de bu hakkın tesisi için elimizden geleni fazlasıyla yapacağız." ifadelerini kullandı.

- "Teröristler bu dünyada gidecek yer bulamasın"

Ala, şunları söyledi:

"Şimdi terör örgütünün kırsal alandaki varlığını da sonlandırmak için operasyonlar devam ediyor ve şu anda Diyarbakır'ın kuzeyinde, Bingöl'ün güneyinde, o bölgede yapılan operasyonda ortaya çıkan manzara uyuşturucu ile terörün ve milletin çocuklarının geleceğini karartmak ile baron olmanın nasıl iç içe geçtiğini, uyuşturucu baronluğunun nasıl iç içe geçtiğini berrak bir biçimde ortaya koymaktadır. Bugüne kadar Lice, Kulp, Hazro, Hani, Kocaköy, o bölgede yapılan operasyonlarda 8,8 ton esrar, 43,9 milyon kök kenevir ele geçirildi. Bunun piyasa değeri 2,7 milyar.

O zaman, dönüp bütün küresel aktörlere, Batı'ya, Avrupa'ya, hepsine diyoruz ki 'terörü senin terörün, benim terörüm diye ayırmayın', 'Şu terörist, bu terörist' diye ayırmayın. Gelin topyekün, hep birlikte buna karşı çıkalım ve bu teröristler dünyada gidecek yer bulamasınlar. Çünkü bunlar milletlerin geleceğini karartıyorlar, insanlığa karşı suç işliyorlar.

Tanışık köyünde insanlarımız hiçbir gerekçe yokken mamafih hiçbir gerekçe terörü haklı kılamaz, bütün gerekçelerden azade, bütün 'ama'lardan 'ancak'lardan vareste, terör bir insanlık suçudur, lanetli bir olaydır. Terör konusu olunca yapacağımız şey öncelikle topyekun karşı durmaktır.

Dün Eyfel Kulesi, Mostar köprüsü Türk bayrağına büründü. Almanya, Amerika da öyle... Bütün dünya artık Türkiye'nin yıllardır söylediği noktaya gelmiş ve teröre karşı topyekun durmanın zorunluluğunu idrak etmiş durumdadır. Bundan sonra Türkiye'nin istediği bir şey var, eyleme geçmek. Sadece sözde değil eyleme geçip insanlığı bu belalardan kurtarmak yine insanlığın akledenlerinin, vicdan sahibi olanlarının vazifesidir. Bu konuda da mesafe alacağımız inancındayım."

- "Hassasiyetle yürütüyoruz"

İçişleri Bakanı Ala, Şırnak merkez ve 6 ilçede kısmen veya tam gün sokağa çıkma yasağının devam ettiğini belirterek, sokağa çıkma yasaklarının ilçelerin tamamında değil, bazı mahallelerinde uygulandığını kaydetti.

Ala, "Problem olmayan yerlede operasyon yapılmadı ama problem olmayan yerlerde de insanlarımız zarar görmesin diye sokağa çıkma yasağı ilan ettik. Çok hassasiyetle yürütüyoruz. Çünkü orada yaşayan insanlar döndüklerinde patlamalar ve hayatını kaybedenler oldu. Buna fırsat vermemek için hassasiyetle devam ettiriyoruz." dedi.

Bu 12 yerleşim biriminin mahallelerinde yapılan operasyonlarda 3 bin 630 çukur, barikatın kaldırıldığını, 6 bin 187 bomba düzeneğinin imha edildiğini, 2 bin 102 silah, 33 bin 546 kilogram patlayıcı malzeme, el yapımı patlayıcılar, roketatarların ele geçirildiğini söyleyen Ala, güney sınırlarına duvar örerek tamamen kontrol altına alma konusunda da ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını bildirdi.

- Muhalefetten tepki

Ala'nın konuşmasının ardından muhalefet temsilcilerinin konuşmanın içeriğine ve muhalefete konuşma hakkı verilmemesine tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Sayın Bakan masal okudu. Masala karnımız tok. Olayın ancak çevresinde geziniyor, işin esasına giremeyen bir İçişleri Bakanı var." dedi.

Gök, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ala'nın konuşmasının hükümetin gündem dışı konuşması şeklinde değerlendirilmesi ve muhalefete 10'ar dakika konuşma hakkı verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Akçay, Ala'nın konuşmasına karşı ayrıca sataşmadan da söz istediklerini belirtti.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, Ala'nın AK Parti'li Öztürk'ün konuşmasına cevap verdiğini, cevabın içeriğini ne muhalefetin ne de Başkanlık Divanının belirleyebileceğini vurguladı.

Sataşmadan söz alan MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, "Sayın Bakanın açıklaması beni en az olay kadar üzdü. Aklımla alay edildiğini hissettim. Bu kadar olaydan sonra üst perdeden ders vermeyi ona da yakıştıramadım." dedi.

Barış istatistiğinde ülkelerin sıralamalarına bakılmasını isteyen Koçdemir, "Teflon tava gibi hiçbir sorumluluk almadan, sadece bu makamların havasını basmak, prestijini solumak insan olmakla bağdaşacak şey değildir." ifadelerini kullandı.

Muhalefet, Koçdemir konuşurken Ala'nın Genel Kurul salonundan ayrılmasına da tepki gösterdi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 2 dakika konuşurken dahi Ala'nın muhalefeti dinlemeye takati olmadığını dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, "Bakanın söylediği hiçbir şey doğru değil. IŞİD bombayı havalimanında patlatıyor, hala 'güvenlik zafiyeti yok, şunu bunu yaptık' diyor." dedi.

Uyuşturucuyla mücadelenin F-16 ile yapılamayacağını öne süren Demirel'in, "Lice'de halk meydanda toplandı, işkence yapılıyor. Devlet katliam provası yapıyor." sözlerine Başkanvekili Aydın ve AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Aydın, "Devlet katliam yapmaz. Devlet, halkı baskı altına alan teröre, terör örgütüne karşı mücadele eder." diye konuştu.

Baluken'in, Aydın'ın oturumu bu şekilde yönetemeyeceğini ifade ederek, usul tartışması açma talebi üzerine de Aydın, "Açmıyorum. Ben Anayasadan yetki alıyorum. Bu ülkenin bölünmez bütünlüğü birliği için gerekeni söylerim." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, "Türkiye önemli bir terör saldırısıyla sarsılmışken hükümet arıyoruz yok. İçişleri Bakanı arıyoruz arka sıralardan geliyor, bir bakıyoruz kaçmış." dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :