TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Genel Kurul'da CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında "DAEŞ tartışması" yaşandı- AK Parti Gaziantep Milletvekili Tayyar:- "PKK ve IŞİD tek yumurta ikizidir. İkisinin de Allah belasını versin. Destekleyenin Allah belasını versin. Biz, IŞİD için de PKK iç

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında "DAEŞ tartışması" yaşandı.

HDP, Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle, terör örgütü DAEŞ'in Gaziantep'teki faaliyetlerinin açığa çıkarılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisini Genel Kurula taşıdı.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "Gaziantep'in burç ormanlık alanında, IŞİD çetelerinin silahlı eğitim aldıkları, orada eğitim çalışmaları yaptıkları ve tüm kayıtlarının 2 yıl boyunca polis tarafından izlendiği mahkeme kayıtlarında sabittir. IŞİD'e sizin nasıl yaklaştığınız biliniyor. Kürtlerin bir statüye sahip olmasını engellemek adına nasıl bir yılanla bir çuvala girdiğiniz ve beraber iş tuttuğunuz dünya kamuoyunda..." dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, terörün artık küresel bir boyut kazandığını, sadece Türkiye için değil bütün ülkeler için ciddi bir tehdit haline geldiğini söyledi. Uluslararası kriterlere göre terörle mücadelede fiziki tedbirlerin önleyici oranının yüzde 15-20 arasında olduğunu belirten Tayyar, teröre karşı en etkili silahın birlik ve beraberlik olduğunu bildiklerini kaydetti.

Bütün ulusların, kendilerinin varlığına yönelik bu tür eylemlerle karşılaştığında, iktidarıyla muhalefetiyle bir araya geldiğini ve ortak tavır koyduğunu vurgulayan Tayyar, Türkiye'de maalesef bunun başarılamadığını ifade etti.

- "PKK ve IŞİD tek yumurta ikizidir"

Ankara'da meydana gelen patlama sonrası Mecliste ortak kınama kararı almak istendiğini ve HDP'nin buna imza atmadığını anımsatan Tayyar, "O insanların kanını alan, terör örgütü PKK olduğu zaman sesinizi çıkarmayacaksınız, bir mutabakat metnine imza atmayacaksınız ama IŞİD olunca hemen buraya bir araştırma önergesi vereceksiniz. PKK ve IŞİD tek yumurta ikizidir. İkisinin de Allah belasını versin. Destekleyenin Allah belasını versin. Biz, IŞİD için de PKK için de aynı tavrı ortaya koyuyoruz." diye konuştu.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısından sonra CHP milletvekillerinin sosyal medyada bazı paylaşımlarda bulunduğunu ifade eden Tayyar, şöyle devam etti:

"Sizin İstanbul milletvekiliniz bir tweet atıyor. Diyor ki; 'Saldırıyı MİT'in silah verdiği, tüm hücreleri görmezden gelinip bizzat AKP tarafından desteklenmiş IŞİD yapmış.' Eren Erdem'in tweeti. Muhtemeldir ki AK Parti bununla ilgili hukuki süreci başlatacak. Sakın ola ki Can Dündar gibi kıvırmayacaksın. Can Dündar, sosyal medya paylaşımında, IŞİD'e giden silahları yazdığı için gözaltına alındığını ve tutuklandığını ifade ediyordu ancak tutuklandıktan sonra savcılıkta verdiği ifadede o yazdıklarının tamamını inkar etti. Yazdıklarının hepsi yalan. Eğer bu iddianı ispat etmezsen, namussuzsun, şerefsizsin, haysiyetsizsin. Delikanlı, yiğit adamsan belgelerini ortaya koyacaksınız."

- "Siz, PKK'nın yatağına girdiniz"

CHP milletvekilleri, Tayyar'ın konuşmasına tepki gösterirken, Başkanvekili Ahmet Aydın ise milletvekillerinin temiz bir dil kullanmasını istedi.

Gaziantep ile ilgili iddiaların tamamının yalan olduğunu belirten Tayyar, "Biz, IŞİD ile aynı çuvala falan girmedik ama siz PKK'nın yatağına girdiniz." ifadesini kullandı.

Sataşma gerekçesiyle söz alan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep'te insanların sokağa çıkamaz hale geldiğini ve hayatlarından endişe ettiklerini ileri sürdü.

Toğrul'un, "Bugün dünyanın hepsi sizin IŞİD ile aynı çuvala girdiğinizi biliyor." demesi üzerine AK Parti milletvekilleri "Yalan söylüyorsun, yazıklar olsun." diyerek tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ise AK Parti'nin 14 yıldır iktidarda olduğunu, ancak hiçbir sorumluluğu üzerine almadığını ileri sürdü. Son bir yılda 300'e yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Adıgüzel, "Bunların kanı sizin elinizde. Dün 44 vatandaşımız hayatını kaybetti, neden hesap sormuyorsunuz?" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da Tayyar'ın katıldıkları bir televizyon programı üzerinden "demagoji yapmaya çalıştığını" ileri sürdü. Yarkadaş, sarı basın kartını göstererek, "Şamil Tayyar'ın Fetullahçı çeteden istihbarat alarak yazdığı kitapları anlatıyordum. O gün cebimde bu basın kartı vardı. O kitapları, Ergenekon ve Balyoz'un nasıl bir yalan olduğunu anlatıyordum. 10 kitap yazdı 10'u da yalan çıktı." ifadesini kullandı.

- Tartışmalar üzerine ara verildi

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da sataşma gerekçesiyle söz alarak, "IŞİD'in de Allah belasını versin, PKK'nın da Allah belasını versin. IŞİD de PKK da eli kanlı terör örgütleridir. Daha dün Şırnak Belediyesinden roketler çıktı. Sokak lambalarına takmıyorlar bunları. Bir belediyenin bodrumunda ne arıyor bunlar? Terörle arasına mesafe koyacak olanlar önce bu roketlerin hesabını verecekler." dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da kendisinin yayınlanmış 10 kitabı olduğunu bunlardan sadece birisinin Ergenekon ile doğrudan ilgili olduğunu, diğerinin de çok zorlanırsa devamı niteliğinde okunabileceğini belirterek, "8 kitabın bununla ilgisi yok. 10 kitabın 8'inin Ergenekon ile ilgisi yok." sözlerini sarfetti.

Tartışmaların devam etmesi üzerine Başkanvekili Aydın, birleşime ara verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, terör örgütü DAEŞ'in Türkiye'de somut bir yapılanma içerisinde tescilli bir terör örgütü olduğunu söyledi. Terör örgütü DAEŞ'e ilişkin hazırlanan iddianamelerden alıntılar yapan Erdem, "Bu komisyonu kurun. Ben eğer onu ispatlamazsam şerefsiz ve namussuzum. Bunun da sözünü veriyorum. Onbinlerce belge var. MİT tırları dosyasında gizliliği neden kaldırmıyorsunuz?" diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı yerinden söz alarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok başarılı operasyonu gerçekleştirdiğini, birçok yerde hücre evlerine baskın yaptığını, DAEŞ kökenli birçok canlı bombayı yakaladığını söyledi.

HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :