TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'li Tanrıkulu'nun, Alevi vatandaşların inanç özgürlüğüyle ilgili yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması kabul edilmedi

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Alevi vatandaşların inanç özgürlüğüyle ilgili yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması kabul edilmedi.

Tanrıkulu'nun, TBMM İçtüzüğü'nun öngördüğü sürelerde ilgili komisyonlarda görüşülmeyen yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi, Genel Kurul'da ele alındı.

Önerge üzerinde konuşan Tanrıkulu, 18 maddelik yasa teklifinin Alevi yurttaşların inanç özgürlüğüyle ilgili olduğuna işaret ederek, "18 madde içerisinde cemevleri var, 2 Temmuz'un 'Hoşgörü günü' ilan edilmesi, Madımak Oteli'nin utanç müzesi olarak kabul edilmesi ve başka öneriler var. Tabii, bunlar sizin umurunuzda değil. Alevi yurttaşlarımızın inanç özgürlüğüyle ilgili olarak onlarca çalıştay yaptınız, biri bile yasaya dönüşmedi. Alevi yurttaşlarımız halen kendi tayin ettikleri yerlerde inançlarının gereğini, ibadetlerini yapamamaktadır. Daha iki gün önce İzmir'de cami imamları, Alevi yurttaşlarımızın selasını okumadı, içinde 'cemevi' geçtiği için... " dedi.

Tanrıkulu, 64.Hükümet Programı'nda yer alan "Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız" ifadesinin 65. Hükümet Programı'nda bulunmadığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, önerge üzerinde konuşmaya başladığında, ayağa kalkarak kendisini alkışlayan AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar'ı işaret ederek, "Bu ayakta duran arkadaş bana, Başkan'a, bütün milletvekillerimize saygısızlık yapıyor. Çünkü eşitliği kabul etmiyor. Niye? Çok şımarmış, çok kibirlenmiş de öyle davranıyor. Eğer eşitliği kabul edersek, herkesin dini herkesin olur." görüşünü savundu.

Yasalarda Alevilere hiçbir ayrımcılık yapılmıyor gibi gözüktüğünü anlatan Bekaroğlu, " Alevilere ayrımcılık yapan bizim zihniyetimizdir, kafamızdır. 'İbadethane' diyor yasalar ama siz, cemevini ibadethane olarak görmüyorsunuz. Çünkü siz hak olduğunuza inanıyorsunuz. Yok arkadaşlar, en doğru siz değilsiniz, nereden çıkarıyorsunuz? Siz, yeryüzünde Allah'ın temsilcileri, izleri, gölgeleri filan değilsiniz, insanlarsınız. O insanlar öyle anlıyor, öyle inanıyor. O zaman, devlet ve demokrasi olarak o insanlar ne istiyorsa onları vereceksiniz. Cemevi, ibadethane tarifi, tanımı devlete düşmez, Müslüman'a da düşmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'na da düşmez." diye konuştu.

AK Parti sıralarından "kime düşer?" diye laf atılması üzerine Bekaroğlu, "Kim neye inanıyorsa ve nasıl kabul ediyorsa öyledir. Öyle kabul etmek zorundasınız. Dürüst olun. Her şeyden evvel Allah'a, Peygamber'e ve Kuran'a karşı dürüst olun." karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından önerge kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :