TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, dış ilişkilerdeki ani değişikliklerle ilgili grup önerisinde tartışma yaşandı - CHP'li Gök'ün "Sayın Aktay da dönüyor, fırıl fırıl dönüyor" sözlerine AK Parti'li Aktay, "Bozuk saat kadar bile olamıyorsunuz" karşılığını verdi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, dış ilişkilerdeki ani değişiklikler ve yol açtığı zararlarla ilgili grup önerisinin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

CHP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, son 6 yılda Türk dış politikasında sert dönüşler yaşandığını belirterek, Rusya ve İsrail ile ilişkilerde yaşanan sürece işaret etti.

İsrail ile bugün imzalanan anlaşmaya işaret eden Bilgehan, kimsenin daha fazla bir şey beklememesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus pilotun ailesine "kusura bakmasınlar" dediğini anlatan Bilgehan, "Dünyanın gözü önünde özür dileyen mahçup olan kim olmuştur? Özür dilemesi gereken bizim vatandaşlarımız değil. Vizesiz Avrupa rüya olmaya devam ediyor. İktidar yapılan her eleştiriye, 'ama yüzde 50 oyumuz var' karşılığını veriyor. Bu yanıt, karşıda da yüzde 50'nin olduğunu gösteriyor. Birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, iktidarın ilkesiz, tutarsız, maceracı, hayalci ve kendi kendine gelin güveyi tavırla dış politikayı yürüttüğünü ileri sürerek, "Dün İsrail ile ilgil ağır ithamları yapanlar neden tornistan yapmıştır, 180 derece dönmüştür? İsrail resmi olarak özür dilemedi. İsrail özür dileyecekse, Sayın Erdoğan'ın mektubundaki gibi özür dilemeli. Ölenlere verilecek olan tazminat değil, hukuki niteliği tartışmalıdır. Ayrıca Türkiye, Gazze'ye yönelik ablukayı da resmen tanımış oldu. Türkiye-Hamas ilişkisi fotoğrafın içine girecek ve İsrail'in bilgisi dahilinde yürütülecek. Yani, İsrail'in dediği noktaya gelinmiş oldu. Anlaşma İsrail'in çıkarlarına hizmet ediyor. Anlaşma zafer, başarı değil." diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da İsrail ile varılan mutabakata işaret ederek, "İsrail dün terör, zalim devletti bugün dost ve müttefik ülke olarak anılıyor. Nasıl oldu da bu kadar büyük dönüşüm oldu ve neyin karşılığında gerçekleşti? Dün ile bugünkü yaman çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz? Belki İsrail ile anlaşmanın temelinde şöyle bir sebep aramak daha mantıklı olur, itiraz edemediğiniz yöntemleri var İsrail'in. İsrail, terörle mücadele adı altında Gazze'yi ablukaya alıyor, altyapı tesislerini yıkıyor. Aynı şeyler burada da Cizre'de, Sur, Nusaybin, Şırnak'ta yapılıyor. Ortak yöntem var. İsrail'in bugünkü hükümeti ile burada Kürt sorununda izlenen politika aynıdır. Belki terörle mücadele adı altında yapılan uygulamalara itiraz edilmediği için çok kolay anlaşma yapılıyor. Belli ki burada yine Kürtler pazarlık konusu yapılmıştır. Kürtlere karşı ortak hareket amacıyla kim bilir hangi kirli pazarlıklar yapılmıştır? Bu iki yüzlülükten, ahlaksızlıktan utanç duymayanın insanlığı da sorgulanır." diye konuştu.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, Sancar'a konuşmasıyla ilgili, "kullandığınız kelimeler kabul edilebilir değil." derken, AK Parti milletvekilleri ise "kendisine aynen iade ediyoruz." diye tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Sancar'ın Gazze ile Nusaybin ve Cizre benzetmesine karşılık, "Bir terör örgütü çukur kazıyor, insanları oradan kovalıyor. Devlet bir terör örgütüne karşı mücadele ediyor. Bunun Gazze ile ne alakası var? Terör örgütünü aklayan dille konuşmak, emin olun barışa katkı sağlamaz." diye konuştu.

Sancar da "Terörle mücadele adı atında bir yeri ablukaya alamazsınız. Orada silahlı 5 kişi var diye 100 kişinin ölme ihtimalini göze alan operasyon yapamazsınız. Yaparsanız iki anlayış aynı olur diyorum. Burada anlaşılmayacak ne var?" dedi.

- "Barışmak sizi niye bu kadar rahatsız ediyor?"

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, muhalefetin "dış politikada neden değişim oluyor?" dediğini belirterek, şöyle konuştu:

"14-15 yılda nerede bir ülkeyle ihtilafa, gerilime, çatışmaya düşüyor olalım, muhalefet partisi soluğu Türkiye'nin düşmanın yanında almasın. Bir kez de Türkiye'nin yanında yer alın. Biz ilkeleri gözeten insani paradigmayı sahiplendik, bu sır değildir, bununla iftihar ediyoruz. Barışmak sizi niye bu kadar rahatsız ediyor? Eğer İsrail veya Rusya ile ilişkileri düzeltmişsek, düzeltmek yönünde bir kaç adım atmışsak bu sizi niye rahatsız ediyor? Galiba siz bu dünyada yaşamıyorsunuz. Size bir haber vereyim, dünya dönüyor. Belki şaşıracaksınız ama dünya güneşin etrafında dönüyor. Biraz uyanın, bugüne gelin. Barışı isteyen Türkiye değil, İsrail oldu başından itibaren. Türkiye ile ilişkileri düzeltmek isteyen İsrail oldu. Bazı arkadaşlara özür beğendiremiyoruz. Dünya alem duydu, İsrail özür diledi. İsrail özür dileyecekti, özür diledi, tazminat ödedi, ablukayı kaldırdı.

İsrail'in Filistinlilere yaptığını, Türkiye'de Kürtlere yapılanlarla denkleştirmek ayıptır, günahtır, yüz karası bir durumdur. Böyle bir şey yok. Bir kere Kürtler, Türkiye'nin birinci sınıf vatandaşıdır. AK Parti, Kürtlerin partisidir. Kürtlerin partisi de AK Parti'dir. Kürtlerin partisi olma iddiası taşıyan partilerin Kürtlere, tıpkı İsrail gibi, zulmetmekten başka yaptığı bir şey yok. Özür meselesine gelince... Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya'dan özür dilediği doğru değildir. "

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Dünyanın döndüğünü biliyoruz. AKP'nin döndüğünü de biliyoruz. Rusya, Mısır, İsrail politikasıyla, Türkiye toplumuna söylediğiniz yalanların hesabını vereceksiniz. Üç seçim boyunca buradan rant devşirdiniz. Cizre, Sur, Nusaybin'de, Şırnak'ta nelerin olduğunu biz değil, BM, AKPM, AB İlerleme Raporu söylüyor." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de "Türkiye'nin ve AKP'nin çıkarları farklıdır. Dünya dönüyor, Sayın Yasin Aktay da dönüyor. Fırıl fırıl dönüyor. 2013 yılında 'Öcalan dünyanın geleceğini iyi okuyor' diyeceksiniz, ondan sonra CHP'yi düşmanlarla beraber olmakla suçlayacak. Hadi oradan... CHP'liler senin gibi fırıldak değildir" dedi. Gök'ün ifadeleri Genel Kurul'da tartışma yarattı.

Başkanvekili Aydın, Gök'e, "Bir grup başkanvekili olarak bu sözler size yakışmadı. Herkes kendisine yakışan sözleri ifade eder." dedi.

AK Parti'li Aktay da sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, kendisinin bir eleştiri yaptığını belirterek, karşılaştığı söz karşısında hicap duyduğunu söyledi. CHP'li Gök'ün kendisine laf atması üzerine Aktay, "Bir sus konuşayım. Laf zamanında söylenir, adamına söylenir. Cımbızla çekilmiş bir söz... Sen anlamazsın zaten biliyorum. Biz zamanında bir laf söyledik. Evet, Öcalan 2013 yılında PKK'ya 'silahları bırakın, devir artık silah devri değildir' dedi. Eğer Öcalan, 'PKK silahları bırakın, Türkiye'ye bağlılığınızı bildirin' diyorsa, 'doğru söylüyor' deriz. Bozuk saat bile günde iki defa doğru söyler. Sen bile bazen doğru söylüyorsun. Siz bozuk saat kadar bile olamıyorsunuz." karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :