TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

MHP'nin, özel sektörün aşırı borçlanması konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, özel sektörün aşırı borçlanması konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP, grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, özel sektör dış borcunun 310 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Tanrıkulu, "Sanayicimiz geçen yıl hem faiz hem de kur artışından dolayı zararlarını kapatabilmek için büyük uğraş vermiştir. Yatırımcının beli bükülmüş, batık krediler de önemli miktarda artmıştır. Girişimcimizin üretim yolunda karşılaştığı zorluklar, iflas ertelemenin artmasına sebep olmuştur. 14 yılda ekonomi çarkları aşırı borçlanmayla döndürülmektedir. Yatırımın önünü açacağı yeni teşvik modeline ihtiyaç var. Yatırımcının derdi, ayağına serilecek halının turkuaz ya da başka renkte olup olmamasına bağlı değil." dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin AB ülkelerinin yanında daha yüksek büyüdüğünü belirterek, özel sektörün borçlanmasının yüzde 52'sinin finansal kurumların, geri kalanın ise reel sektörün borçlanmasından ibaret olduğunu anlattı. Borçlanma konusunda Türkiye'deki var olan tablonun, bir risk değil, olması gereken durumu yansıttığını, özel sektörün borcu konusunda korkulacak durumun söz konusu olmadığını belirten Berber, bunun yönetilmesinin önemine dikkati çekti.

Berber, "Çevremizde yaşanan sıkıntıları, ekonomi politikalarının sonucu olarak değerlendirmek yanlış. Bu tabloyu düzeltmek adına önlemler alınması, reform yapılması, teşvikler yapılması ekonomi politikasındaki eksiklikten değil, yeni şartlar bunu gerektirdiği içindir. Bu tedbirlerin alınmasından sevinmemiz gerekir. Tükiye'nin büyümesini tasarruf açığımız nedeniyle zorunlu olarak yabancı kaynak kullandırmamız gerekiyor. Özel sektörün borçlarını risk olarak göstermeye gerek yok. Bunlar ciddi takip ediliyor. Ekonomi yönetimimiz, Türkiye ekonomisinin büyümesi için gerekli tedbirleri alıyor. Böyle bir araştırma komisyonuna gerek yok. Ekonomi yönetimimiz iş başındadır. Türkiye'nin önü aydınlıktır, finansal sorun yaşamayacaktır." diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da öneri lehinde yaptığı konuşmada, konunun önemli olduğunu dile getirerek, ekonomide büyük sıkıntılar olduğunu ileri sürdü. Bir süredir Türkiye'de yatırım yapılamadığını savunan Kuşoğlu, özel sektör borçlarının 2008 yılından sonra arttığını söyledi.

Borçlanma rakamlarını "korkunç" olarak tanımlayan Kuşoğlu, "Daha önce döviz geliri olmayan bir şirket borçlanamıyordu. Ama 2009'da bir kararnameyle döviz geliri olmayan şirketler de dövizle borçlanmaya başladı ve borçlanma da bu tarihten sonra çok arttı. Sıkıntı da bundan sonra yaşanmaya başladı. Dövizle borçlanma gittikçe artmaktadır. Gidişatı iyi değerlendirmemiz ve bir komisyon kurmamız lazım." dedi.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

- CHP'nin yoklama talebi

Genel Kurulda, grup önerilerine geçilmeden önce yurtdışına gidecek Meclis heyetleriyle ilgili TBMM Başkanlığı tezkerelerinin oylamasına geçildiği sırada ayağa kalkan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, yoklama istedi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP sıralarını işaret ederek, Gök'e, "Saydım 16 kişisiniz, 20 kişi olmanız lazım." dedi.

MHP'li bazı milletvekillerinin yoklamaya destek vererek ayağa kalkmasına, AK Parti'li milletvekilleri alkışlarla tepki gösterdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :