TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

65. Hükümet Programı üzerindeki görüşmeler 27 Mayıs Cuma, güvenoylaması ise 29 Mayıs Pazar günü yapılacak

TBMM (AA) - Meclis, bu hafta 65. Hükümet ile ilgili takvim için çalışacak.

AK Parti, TBMM Danışma Kurulu toplanamadığı için grup önerisini Genel Kurula taşıdı. AK Parti'nin, 65. Hükümet'in güvenoyu takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

Buna göre, 65. Hükümet'in programı bugün TBMM Genel Kurulunda okunacak, üzerindeki görüşmeler ise 27 Mayıs Cuma günü yapılacak. 65. Hükümet'in güvenoylaması ise 29 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

Genel Kurul, 27 Mayıs Cuma günü saat 15.00'te toplanacak. Hükümet Programı üzerine görüşmelerde gruplar ve Hükümet adına konuşma süresi 40'ar, kişisel konuşmalar ise 10'ar dakika olacak. Genel Kurul 29 Mayıs Pazar günü saat 11.00'de toplanacak.

TBMM Genel Kurulu, yarın ve 26 Mayıs Perşembe günü ise toplanmayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, yeni hükümetin kurulma sürecinin kamuoyunda takip edildiğini ve üzerinde tartışmalar yapıldığını belirterek, süreç yaşanırken gerek Meclis gerekse başka yerlerde işin hakikatinin ıskalandığını, "Tek kişi emrediyor, sizler de yapıyorsunuz, bir kişinin iradesiyle her şey şekilleniyor" tarzında, olan biteni anlamaktan uzak değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

"Tek kişi" denilerek kastedilen kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade eden Bostancı, "Sayın Erdoğan, karizmatik bir figür. Karizmatik figürlerin diğer tarafında halk vardır. Erdoğan görevlerini yaparken ve Cumhurbaşkanlığını gerçekleştirirken 'Ben ne istiyorum, kişisel arzularım ne?' üzerinden hesap yaparak davranmadı. Öyle davranmış olsaydı halktan karşılık görmezdi. Düşüncesi, söylemi, üslubuyla halkla bağ kurduğu, kitleleri temsil ettiği için başarılı oldu, yarın da aynı şekilde başarılı olmaya devam edecek" diye konuştu.

AK Parti'nin, lider partisi olduğunu ifade eden Bostancı, "AK Parti'ye karakterini veren, toplumla bu şekilde bağ kuran Sayın Erdoğan. Cumhurbaşkanı olduğu gibi bağı kesildi ama her şey kitaplardaki gibi olmuyor; 40 yıllık yani, kani olmuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafsız cumhurbaşkanı olarak görevini yerine getiriyor ama AK Parti ile arasındaki gönül bağı, manevi bağı ve AK Parti ne zaman ne yapacaksa fikirlerine müracaatı son derece olağandır." dedi.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, karizmatik liderleri ilkel toplumların kabul ettiğini, tarihte bazı karizmatik liderlerin tehlikeli işler de yaptığını belirterek, "Olağan bir dönemden geçmiyoruz. 6 ay içinde bir hükümetin istifasını gerektirecek görev var mı? Hayır. İstifaya kadar iktidar partisi içinde her şey olağan gidiyor. Sabah açıklanan hükümetin programı ne zaman hazırlandı? Bakanlar bakan olacaklarını önceden mi biliyorlardı? Türkiye'de siyaset sorun çözen mekanizma olmaktan çıkmış, kendisi sorun olmuş. Siyaset kurumu kendi kendini çürütmeye, yozlaştırmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, tek bir kişinin dudağından çıkanların kanun sayıldığını savunarak, şunları söyledi:

"İstişare ettiniz ve Sayın Davutoğlu'nu genel başkan seçtiniz. 6 ay sonra ne oldu da yaptığınız istişare boş çıktı? Davutoğlu'nu göndermeye istişare ederek mi, özgür iradenizle mi karar verdiniz? Özgür iradenizin olmadığını aslında siz de biliyorsunuz. Gerçekten özgür irade olsaydı milletin kürsüsünde konuşan milletvekillerine saldıran bir AKP'li milletvekilini AKP oylarıyla aklamazdınız. Özgür iradeyle davranmış olsaydınız, saray darbesi yapıldığında şurada oturanlar karşı çıkardı. Kurulan açıkça saray hükümetidir. Açık seçik divan-ı hümayun kurulmuştur. Sadece el kaldırma görevi aldınız. Cumhurbaşkanı'nı aklamaya çalışıyorsunuz. Sadık kalmanız gereken kişi Erdoğan değil, milletimizdir." görüşünü ileri sürdü.

AK Parti'li Bostancı, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Sayın Davutoğlu üzerine spekülasyon yapmanız çok yanlış. Sayın Davutoğlu, Sayın Yıldırım başımızın tacıdır. Sayın Erdoğan milletin başının tacıdır zaten. Bizim için yol arkadaşlığı her türlü polemikten, tahrikten çok daha önemli." dedi.

- "Kendimizi mahkeme yerine koymayalım"

Birleşimi yöneten Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP'li Atıcı'nın "laiklik" konusundaki sözlerini hatırlatması üzerine, anayasa hukukunu bilen biri olduğunu belirterek, "Laiklik bir kavramdır. Her kavramın tarifi olmalıdır. Herkes tarafından değişik yorumlanmamalı. Bu tabiidir ve doğru bir laftır. Bu mevzuyu fazla ortaya koymak istemem, tabii bir hakkımı kullanmış oldum." karşılığını verdi.

Kahraman, "Onlar ellerinden gelse rüyalara sansür koyacaklar" dizesini ifade ederek, "Lütfen düşüncelere, fikre, kanaate hürmet edelim, hiçbir zaman kendimizi mahkeme yerine koymayalım." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın "anayasalarda kavramların tarifinin olmadığını" söylemesi üzerine Kahraman, 62 anayasa incelediğini belirterek, "Sizin gibi konuşmuyorum. Polemiğe dökmek istemiyorum. Laikliğin anayurdu Fransa'dır. Fransa mevzuatında laiklik; 'devletin siyaset, felsefe, din karşısında tarafsız olmasıdır. Bunu doğru tarif edelim, yaralanmalara, yanlış anlamalara meydan vermeyelim." karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından AK Part Grup önerisi kabul edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :