TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'li Akar:- "Türkiye'de birçok spor dalında 13 bin 867 amatör spor kulübü varken, nüfusu Türkiye'ye yakın Fransa'da 165 bin, nüfusu 17 milyon olan Hollanda'da ise 36 bin spor kulübü var"

TBMM (AA) - CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, "Türkiye'de birçok spor dalında 13 bin 867 amatör spor kulübü varken, nüfusu Türkiye'ye yakın Fransa'da 165 bin, nüfusu 17 milyon olan Hollanda'da ise 36 bin spor kulübü var." dedi.

CHP, amatör spor kulüplerinin sorunlarının araştırılması amacıyla, verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

CHP Kocaeli Milletvekili Akar, Türkiye'de, birçok spor dalında 13 bin 867 amatör spor kulübü, 3 milyon 700 bin amatör sporcu bulunduğunu belirtti.

Ülkede amatör spor kulübü ve sporcu sayısının az olduğuna işaret eden Akar, nüfusu Türkiye'ye yakın Fransa'da 165 bin amatör spor kulübü olduğunu kaydetti.

Haydar Akar, nüfusu 17 milyon olan Hollanda'nın 36 bin spor kulübüne sahip olduğunu anımsatarak, "Şiddetten, alkol ve uyuşturucu alışkanlığından, çocukların kötü yollara düşmesinden, suç oranlarının yüksek olmasından bahsediyorsak, amatör spor kulüplerinin azlığı bundaki etkenlerden birisidir." diye konuştu.

Amatör spor kulüplerinin ekonomik olarak çok kötü durumda olduğunu, bir kişinin ya da bir belediyenin katkısıyla ayakta durmaya çalıştığını, amatör spor kulüplerinin ve Bölgesel Amatör Liginden (BAL) amatör lige çıkan Kocaelispor'un sorunlarını anlatan Akar, "Sponsor bulamıyorlar, yandaş ve candaş spor kulüplerine yardım yapılırken, diğerlerine yapılmıyor. En büyük sıkıntılarından birisi de ulaşım sorunu." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de konuşmasında Amedspor ve yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Amedspor'a ayrımcılık yapılarak, 3 puanının silindiğini, futbolcusu Deniz Naki'nin zafer işareti yaptığı için 12 maç ceza aldığını kaydeden Taşçıer, "Başkaları rabia ve bozkurt işareti yapıyor ama onlar ceza almıyor." ifadesini kullandı.

Taşçıer, Amedspor'lu yöneticilerin Ankaragücü maçında linç edilmek istendiğini ileri sürerek, "Konya'da milli maçta, Ankara garda hayatını kaybedenler anılırken, protesto sesleri yükseliyordu, bu da ülkemizde ayrımcılığın geldiği noktayı göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Amatör spor kulüpleri kalkındırılırsa..."

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, amatör spor kulüplerinin kalkındırılmasının önemine işaret ederek, bunun yapılması durumunda gençlerin terörden ve uyuşturucudan kurtarılabileceğini belirtti.

Amatör spor kulüplerine yardımda, AK Parti'ye oy verip vermeme ilkesinin benimsendiğini ileri süren Sancaklı, AK Parti'ye oy veriliyorsa yardım yapıldığını, verilmiyorsa yardım yapılmadığını ya da az yapıldığını bildirdi.

MHP'li Sancaklı, takım kaptanlığını yaptığı dönemde Kocaelispor'un ülkede ve Avrupa'da büyük başarılar elde ettiğini vurgulayarak, "Siz Kocaelispor'u ikiye böldünüz. O takıma yardım etmeyerek Kocaeli Birlikspor diye bir takıma yardım yaptınız. 20 bin seyircisi olan Kocaelispor BAL liginde oynuyor, ama 200 kişiye oynayan Kocaeli Birlikspor 2. ligde oynuyor." ifadesini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma da yandaş takımlara yardım yapıldığı iddiasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

AK Parti döneminde bölgesel milliyetçiliğin tasnif edildiğini, AK Parti'nin 2002'den itibaren bölgesel milliyetçilik yaptığını ortaya koyacak bir veri bulunamayacağını kaydeden Uçma, "Çünkü, eski ezberler bozulmuştur. Akşam evde Kürt, gündüz okulda Türk dönemi bitmiştir, AK Parti döneminde." dedi.

Uçma, 2002'den önce sporda bir başarı elde edilemediğini vurgulayarak, amatör spor kulüplerine yapılan yardımlara değindi.

MHP'li Sancaklı, Uçma'nın, "2002'den önce sporda başarı elde edilemediği"ne ilişkin sözleri üzerine, "Galatasaray UEFA Kupasını, Süper Kupayı kazandı, Futbol Milli Takımı dünya üçüncüsü oldu ama şimdi milli takım 53. sıraya kadar düştü." karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından CHP'nin önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :