TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Genel Kurul'da, Türkiye ile AB arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin, anlaşmanın onaylanmasını içeren yasa tasarısı kabul edildi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma ile Oluşturulan Ortak Geri Kabul Komitesinin Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek, yasalaştı.

Yasa, Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisi kapsamındaki düzenlemeler arasında yer alıyor.

"Türkiye Cumhuriyeti ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma ile Oluşturulan Ortak Geri Kabul Komitesinin 2/2016 Sayılı Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan ve 1 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren anlaşmayı içeriyor.

- Görüşmelerden

Kanunun görüşmelerinde söz alan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Suriye'de zalim bir rejim bulunduğunu belirterek, PYD ve DAEŞ terör örgütlerinden kaçanlara Türkiye'nin kapı açtığını ifade etti.

Uslu, Kobani olaylarında bir gecede 170 bin kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını, Türkiye'nin Türk, Kürt, Sunni, Şii, Yezidi demeden bütün insanları kabul ettiğini anlattı.

Aylan bebeğin cesedinin sahile vurmasının ardından, Türkiye'nin AB ile yaptığı mutabakat neticesinde Ege Denizi'nden Avrupa'ya geçen mülteci sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını, denizde ölümlerin azaldığını vurgulayan Uslu, Avrupa'dan geri kabulle gelen mültecilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu kişilere her türlü desteğin verildiğini bildirdi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel de hükümetin Suriye'de yaşanan olaylarda sorumluluğu bulunduğunu savunarak, "Cumhurbaşkanı Kobani'nin düşmesini beklerken, tırlarla IŞİD'e silah gidiyordu. Kobani'nin düşmesini dört gözle bekleyenler belliydi. Sonra bunu ortaya çıkaran gazeteciler yargılanıyor." dedi.

Demirel'in ifadeleri üzerine sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kobani olayları sırasında söylediği bir sözün istismar edildiğini belirterek, Türkiye'nin Peşmerge'ye destek verdiğini dünya kamuoyu biliyor. IŞİD bir terör örgütüdür, PKK bir terör örgütüdü, PYD bir terör örgütüdür." ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ise AK Parti iktidarının Türkiye'nin yaklaşık 60 yıldır devam eden Avrupa Birliği sürecinin son 13 yılını yönettiğini belirterek, iktidarın dış politika ve AB ilişkilerinde başarısız olduğunu savundu.

AB üyelik sürecini tıkayan en önemli gündem maddelerinden biri olan Kıbrıs meselesinde iktidarın bir adım dahi atamadığını öne süren Özdemir, "İktidar mülteci krizinden fırsatçılık yaratarak AB ilişkilerini vize muafiyeti ön koşuluna bağlamıştır. Son 14 yılda bir yol haritası belirleyebilseydik zaten vize muafiyeti elde etmiş olacaktır. Son 14 yılda AB'nin yayınladığı tüm ilerleme raporlarında bir ilerleme, iyileşme kaydedilemediği gibi son raporda bir gerilemeden bahsedilmiştir." dedi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma ile Oluşturulan Ortak Geri Kabul Komitesinin Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek, yasalaştı.

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :