TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin 1 Mart tezkeresine ilişkin kapalı oturum tutanaklarının ve tutanak özetlerinin yayınlanmasıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin 6 Şubat 2003 ve 1 Mart tezkeresine ilişkin Meclis Genel Kurulu kapalı oturum tutanaklarının ve tutanak özetlerinin yayınlanmasıyla ilgili araştırma önergesinin, gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

Partisinin önerisi hakkında konuşan CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, tutanaklara ilişkin 10 yıl dolduktan sonra CHP'nin bir girişiminin olduğunu, bunu Genel Kurul'un reddettiğini belirtti.

Koç, aradan 13 yıl geçtiğini ve tutanakların açıklanması ile kimlerin o dönem neler söylediğinin öğrenilebileceğini ifade etti.

- "Bunun gizli kalmasının hiçbir gerekçesi yoktur"

Bugün Irak'ın fiili olarak 3 parça olduğunu anlatan Koç, "Bunu görüp kabul etmek gerekir. Bugün baktığımız zaman karşımıza çok parçalı Suriye çıkıyor. Esas aktörlerin devreye girmesi ile Türkiye'yi tehdit eden çok ciddi tablo karşımıza çıkmaya başladı. Biz Suriye konusunda ufku değil iki adım önümüzü göremedik. Bütün tutanaklar açıklansın, 1 Mart 2003'ü görelim. Bunun gizli kalmasında hiçbir gerekçesi yoktur" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise 1 Mart tezkeresinin görüşüldüğü oturumun tutanaklarının açıklanmasını doğru bulduklarını bildirdi.

İflas etmiş bir Irak politikası ile karşı karşıya kalındığını, Irak'ın doğal kaynaklarının tüm Iraklılara ait olması gerektiğini vurgulayan Vural, "Bizler Türkiye'nin milli bir dış politikasını desteklemek, takip etmek istiyoruz ama bunun olmadığı gayet açık ve nettir" dedi.

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Irak'ta Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin bir gerçeklik olduğuna işaret ederek, ABD'nin 2003 yılında Irak'a müdahale kararı aldığını ve o dönemde 1 Mart tezkeresinin Meclis'te reddedildiğini hatırlattı.

Tezkerenin reddedilmesinin iki nedeni bulunduğunu açıklayan Adıyaman, bunlardan birincisinin ABD'nin İskenderun'dan Hakkari'ye kadar sınır hattına asker yerleştirmesinin Türkiye'nin bağımsızlığını zorlayacağı, ikincisinin ise ABD'nin Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına yardım edeceği kaygısı olduğunu iddia etti.

Adıyaman, Türkiye'nin Suriye'de Kürtlerle ittifak yapamaması durumunda denklem dışı kalacağını ileri sürerek, "Kırmızı çizgiler üzerine inşa edilen dış politikada Türkiye gerek Rusya, gerek ABD, gerekse diğer bölge ülkeleri nezdinde denklem dışı kalmıştır" diye konuştu.

- "Siyasi kararda verilmesi lazımdır"

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise kendisinin de 1 Mart tezkeresi oylamasına katılan az sayıda milletvekilinden biri olduğunu belirterek, "Netice itibariyle 1 Mart tezkeresinde bir oylama yapıldı ve oylamanın sonucunda toplantı yeter sayısı içerisinde, yani oylamaya katılan milletvekili sayısı 533, milletvekillerinden 250 ret, 264 kabul 19 çekimser oy kullanılmıştır. Toplamda kullanılanları ikiye böldüğümüz zaman 267 milletvekiline ulaşılamamasından dolayı tezkere kabul edilmemiştir" diye konuştu.

Tezkere sonucundaki oylamaya ilişkin değerlendirmeler yapıldığını, bunun hukuki veya siyasi olabileceğine değinen Can, kapalı oturum tutanaklarının hukuki olarak açıklanabilmesi için anayasanın ve içtüzüğün ilgili maddelerini sıralayarak, "CHP'nin grup önerisindeki talebi hukuken karşılanabilir taleptir. Tabii ki aynı zamanda bu hukuki gerekçelerle haiz toplantı kararlarının açıklanmasıyla ilgili siyasi karar da verilmesi lazımdır. Kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasında siyaseten bir değerlendirme yapılacaksa bunu partiler kendi yürütme organlarında değerlendirecek ve Genel Kurul'da bunu oylama şeklinde dile getirebileceklerdir" ifadesini kullandı.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurul'da, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1. bölümünün görüşmelerine geçildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :