TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, "Cizre'de bir bodrum katındaki 31 yurttaşın durumuyla ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi" amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, "Cizre'de bir bodrum katındaki 31 yurttaşın durumuyla ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi" amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

HDP, "Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bulundukları mahallenin ağır saldırı altında olması nedeniyle bodrum katına sığınan 31 yurttaşın durumuyla ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi ve olayın tüm boyutlarıyla ortaya konulması amacıyla verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini" Genel Kurula getirdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, geçen hafta Meclis tatilde iken, Cizre'de tarihin en trajik katliamının yaşandığını iddia ederek, "Cizre'de yaşanan süreci" anlattı.

Baluken, "Eğer o gün gerekli tedbirler alınmış olsaydı, Meclis gerekli inisiyatifi almış olsaydı, bir Meclis komisyonu 'Cizre'deki bodrum katlarında neler yaşanıyor' diye gidip yerinde durumu tespit edip, oradaki yaralı ve cenazeleri hastaneye nakletmeyle ilgili bir süreci başarmış olsaydı, bugün biz bu grup önerisiyle buraya gelmiyor olacaktık. Geçen hafta Cizre'de 21. yüzyılın Kerbela'sı, Madımak katliamı Hükümet eliyle, tarih kayıtlarına geçmiştir" iddiasında bulundu.

Baluken'e yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır, Güneydoğu'da, Cizre'de bir bodrum katında olup biteni, Türk siyasi tarihinin en büyük katliamlarından birisi olarak tanımlamanın hakkaniyetsizlik olduğunu söyledi.

"Elbette orada insanların ölmesini arzulamayız" diyen Çakır, Baluken'in "21. yüzyılın Kerbela'sı, Madımak'ı" şeklindeki benzetmesinin çok talihsiz olduğunu kaydetti.

Çakır, "Biz Kerbela'yı çok önemsiyoruz, Kerbela bizim için azizdir. Kerbela'da şehit olan serdarı şüheda Hazreti Hüseyin bizim için azizdir. Onların onurlu direnişi bizim için aziz, değerli ve kıymetlidir. Eğer Hazreti Hüseyin'le ve arkadaşlarıyla Güneydoğu'da, Cizre'deki bodrum katında bulunan insanların içinde bulunmuş olduğu durumu karşılaştırıyorsak çok ciddi bir hata yapıyoruz, o aziz şehitlerin hatırasına ihanet ediyoruz demektir" dedi.

- Atatürk'ün Diyap Ağa ile çekilmiş fotoğrafı

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, konuşma yapmak için geldiği kürsüye, "Atatürk'ün Diyap Ağa ile çekilmiş fotoğrafını" koydu.

Kürsüdeki ilk konuşması olduğunu belirten Erol, 26. Dönem Parlamentosunun siyasal sorumluluğunun daha ağır olduğunu söyledi. Erol, büyük dedesi olduğunu belirttiği Dersim'li Diyap Ağa'nın Atatürk'e ve kurtuluş mücadelesine verdiği desteği anlattı.

"İnsanlar burada siyasi düşüncelerini özgürce savunabileceklerse, bizim de her düşünceye saygı duymamız lazım" diyen Erol, devletin kamu düzenini korumak zorunda olduğunu, ancak hukuk normları görmezden gelinerek, sivillerin yaşadığı bir bölgede sadece polisiye tedbirlerle terörle mücadele edilemeyeceğini söyledi.

CHP'li Erol, bir terör örgütü mensubunun ölü ele geçirilmesinin devlete maliyetinin 7-10 milyon lira arasında değiştiğini iddia ederek, "Bir aileden terör örgütü mensubunu öldürdüğünüz zaman, o aileden 3 kişinin terör örgütüne katılma eğilimi var. Demek ki silahla bu iş çözülmez. 1974 yılında 52 günde Kıbrıs'ı aldık ve 480 şehidimiz var. 1984-2016 yılları arasında 9 bin 700 şehidimiz var, 800 milyar dolar kaybımız var ve bugün başladığımız aynı noktadayız" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey de HDP'nin Meclisi çalıştırmamak için hayali araştırma önergeleriyle Meclisi oyaladığını ve böylece AK Parti'nin yaptığı hizmetleri gölgelemek istediğini kaydetti.

"Çukurların Sur'da, Silopi'de, Cizre'de ne işi var? Bunları ben mi yaptım, devlet mi, Hükümet mi yaptı?" diye soran Beyribey, kürsüde konuşurken bunları kimlerin yaptığının da söylenmesi ve bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından HDP'nin önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :