TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Meclis Başkanvekili Yakut:

TBMM (AA) - Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Birikimi ile, sorumluluk ve millet arasında bağ kuracak arkadaşlarıma başarılar diliyor, önümüzdeki dönemde memleketimizin kaderinde söz sahibi olacak arkadaşlarımın demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü yolunda, barış içerisinde yarışmalarını temenni ediyorum" dedi. 

TBMM Genel Kurulu, Yakut, başkanlığında toplandı. 

Yakut, yaptığı konuşmada, millet ruhuyla millet adına fikir hamlelerini hayata geçirmek için görev yaptıkları TBMM'de kendisinin 24. Yasama Dönemi'nin son birleşimi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Geçen zaman içerisinde, bu çatı altında, bazen büyük bir sevincin oluşturduğu mutluluk rüzgarları dalgalandı yüreğimizde, bazen gönlümüzde kopan fırtınalar sardı benliğimizi. Kulağını ve kalbini millete yöneltmiş bir Meclis olma yönünde, TBMM'nin çekim alanı ve güç merkezi olduğunun milletimizce daha iyi anlaşılması ve daha çok takdir edilmesi kaygısını taşıdık her zaman. Halkın verdiği yetkiyi millet meselelerinin çözümü için kullanırken sorumluluk kamçısının omuzlarımıza inişini hissettikçe yer yer öfkelendik ya da öfkelendirdik birbirimizi. Karşılığını, temsil ettiğimiz insanımızın adına ödeme aşkıyla ortaya koyduğumuz tutum ve davranışlarımızın sonucunda kol kola olduk bu kutsal mekânda. Gözlerimizi birbirimizden çevirdik bazen, bazen yüzlerimiz güldü birbirimize, hiç arzu etmememize rağmen bazen akıl reflekslerimizle beden dillerimiz eşgüdümsün hale geliverdi birdenbire. Sebebi ve sonucu ne olursa olsun, olup bitenlerin ardından, vefanın, zekanın ve vicdanın ağırlık merkezi olan kalplerimizin derinliklerinden gelen samimi bir helalleşme bütün bu olumsuzlukları yok sayacaktır.

Aslında her veda bir başlangıçtır, hele buluşma tarihi belli değilse hüzün doludur. Veda, aynı zamanda sonsuzluğa açılan bir geçitten sızan kırık dökük kelimeler, sevgiyle ıslatıldığında sulanıp tomurcuklanarak duygular, yepyeni umutlara yol alır durur hep. Her birimizin bir başka ses, bir başka tercih, bir başka rüzgâr olduğu güzel Türkiye'mizin aynı kalbe bağlı olan farklı damarları olarak, güneş açtığında da yollarımıza kar yağdığında da birbirimize ihtiyacımız her zaman vardır. Zihinsel iklimi sıcak tutacak bireysel ve toplumsal sözleşmenin ön şartı da bu olsa gerek. En güzel anıları geçmişe yolcu edip hüznün ve mutluluğun tadını, milletin kalbi özgürlüklerinin merkezi TBMM'de bırakırken, birikimi ile, sorumluluk ve millet arasında bağ kuracak arkadaşlarıma başarılar diliyor, önümüzdeki dönemde memleketimizin kaderinde söz sahibi olacak arkadaşlarımın demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü yolunda, barış içerisinde yarışmalarını temenni ediyor, hoş kalın, hoşça kalın dileklerimle hepinize saygılar sunuyorum."

Konuşmasının ardından Yakut'u milletvekilleri alkışladı.

 

- Balkan şehitlerini anma

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Balkan Şehitleri'ni Anma Günü nedeniyle, şehitleri,  Balkanlar'da yaşayanları ve bu şekilde Anadolu'yu  vatanlaştıranları saygıyla andığını belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Balkan faciasında, o acılı geri çekilişte hayatını kaybeden, Balkan topraklarında şehit düşen bütün şehitleri rahmetle ve minnetle andığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Balkan Savaşları tarihimizin en acıklı en trajik sayfalarından birisini oluşturur. Yüzbinlerce insanımız bu savaşlarda şehit olmuştur. Böyle bir günde bu toprakları bize vatan yapan, vatan yapılmasının temelini oluşturan şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum" dedi.

 

- "AK Parti'nin bölgedeki siyaseti mezhep temelli değildir"

 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, hükümetin dış politikasını eleştirerek, Yemen'de patlak veren olayla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın bir açıklama yaptığını ifade etti. Baluken, "Yemen'de perde arkasında İran ve Suudi Arabistan arasında yaşanan mezhep savaşında Türkiye taraf olduğunu açık bir şekilde ilan etmiştir" diye konuştu.

Baluken, bununla ilgili şu ana kadar Meclis'e herhangi bir açıklama yapılmamasını kınayarak, Dışişleri Bakanlığı'nın Genel Kurul'a bilgilendirme yapmasının önemli olduğunu söyledi.

Söz alan Bostancı, Baluken'in açıklamalarını hayretle ve üzüntüyle dinlediğini ifade ederek, "AK Parti'nin bölgedeki siyaseti çok açıktır ve mezhep temelli değildir. Gerek İran gerek Suriye ile ilişkileri mezhep temelinde değil, temel insani değerler istikametinde olmuştur. AK Parti iktidarı döneminde asla böyle bir dış politikaya rastlanmaz" şeklinde konuştu.

Bostancı, ayrıca Türkiye'nin desteklediğinin BM Güvenlik Konseyi'nin kararı olduğuna dikkati çekerek, "Uluslararası meşruiyeti olan bir karardır" dedi.

Tekrar söz alan Baluken de "Bostancı'nın kendisini bir hükümet yetkilisi yerine koyarak ortaya koymuş olduğu açıklamaları hiçbir şekilde tatmin edici bulmadığımızı ve bu talepteki ısrarımızı sürdürdüğümüzü ifade ediyorum" karşılığını verdi.

Bu arada Genel Kurul'da MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kahramanmaraş'ın sanayisi ve turizmi, AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz Bitlis ve AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla gündemdışı söz aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı