TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Meclis Başkanvekili Akşener, toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine birleşimi kapattı

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanvekili Meral Akşener,  toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine birleşimi kapattı. 

Genel Kurul'da HDP'nin Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili araştıma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

Partisinin önerisi üzerine söz alan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, nükleer santrallerin çevreye ve gelecek nesillere büyük bir kirlilik bırakacağını savundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Avrupa ve Japonya'dan örnekler vererek, Türkiye'de de milli bir nükleer santral kurulmasının hedeflendiğini söylediğini belirten Kürkcü, bunu doğru ve gerçekçi bulmadığını ifade etti.

Uranyum olmaması nedeniyle milli bir nükleer santral kurulamayacağını öne süren Kürkcü, ayrıca bir çok ülkenin artık mevcut nükleer santrallerini kapattığını kaydetti.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasını desteklediklerini ifade etti. Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulacağı bölgenin fotoğrafını gösteren Şandır, buranın adeta cennetten bir köşe olduğunu anlatarak, iktidarın Akkuyu inadından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Şandır ayrıca, geçimini tarımla sağlayan bölge insanının nükleer santralin ürünlerine zarar vereceği endişesi taşıdığını belirtti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Akkuyu Nükleer Santrali'nin, denenmemiş bir teknolojiyle kurulmasının planlandığını, bunun büyük bir risk olduğunu kaydetti.

Söz konusu santralin, ülkenin enerji bağımlılığını da azaltmayacağını anlatan Öztürk, "Enerjide yüzde 80 oranında Rusya'ya bağlıyız. Nükleer santralle birlikte bu oran yüzde 90'a çıkacak" dedi. 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise Türkiye'nin enerji ihtiyacının, büyümeye paralel olarak yılda ortalama yüzde 7 oranında arttığını söyledi. Yerli kaynaklarla enerji ihtiyacının yüzde 28'inin karşılanabildiğini belirten Kaçar, yenilenebilir enerjinin tam kapasiteyle kullanılması halinde bile ihtiyacın ancak yüzde 50'sinin karşılanabileceğini ifade etti. 

Bu nedenle nükleer enerjinin Türkiye için bir gereklilik olduğunu kaydeden Kaçar, ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali'nin iddia edildiği gibi sağlığa ya da çevreye zarar vermeyeceğini söyledi.

- Mükerrer oy kullanılması -

HDP'nin grup önerisinin oylamasında CHP yoklama talebinde bulundu. Yeterli sayının bulunamaması üzerine TBMM Başkanvekili Meral Akşener birleşime ara verdi. Akşener, aranın ardından yapılan ikinci yoklamada mükerrer oy kullanıldığının ve toplantı yeter sayısının bulunmadığının anlaşılması üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Haber Kaynağı