TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu; bu hafta üç düzenleme için mesai yapacak, haftaya ise çalışmayacak

TBMM (AA) - Bu hafta üç düzenleme için mesai yapacak olan TBMM Genel Kurulu, haftaya çalışmayacak. 

TBMM Genel Kurulu'nda,  gündemdışı konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi ele alındı. 

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz,  öneri üzerinde yaptığı konuşmada, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olarak takipsizlik kararı verildiğini belirterek, mahkeme kararları yanlış da olsa uygulanmak zorunda olduğunu aksi taktirde kaos olacağını savundu.  

Yolsuzluk yapana sahip çıkılmamasını isteyen Özgündüz, "Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 700 bin lira değerinde saat hediye edilmesi konusunda savcı, 'bu gerçek' diyor. 'Ancak bunu alan Bakan, görev alanına giren iş için almadığı için rüşvet suçu oluşmaz' diyor. Kişiler arasında özel anlaşma olmadığı için...Bakanlarla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu buna dikkat etmeli. Egemen Bağış'a çikolata kutusunda teslim edilen para,  niye verildi? Rıza Sarraf hakkında çıkacak haberi önleme, ihale işi, babasına vize alınması konuları Bağış'ın görev alanına girmediği için rüşvet suçu oluşmaz, çünkü göreviyle ilgili bir konu değil. O zaman görevi kötüye kullanma olur,  nüfuzu kötüye kullanma olur. Bunu değerlendirecek olan yargıdır. Savcının verdiği takipsizlik kararı, 'bakanlar suçsuzdur' demiyor. İyi okuyun. Bunlar var, sabittir. Gana'dan gelen 1,5 ton altın var mı var, kesinlikle doğrudur. Sizin Gümrük Bakanınız diyor. Müfettiş raporları var. Bu altınlara ne oldu, eksik olarak Dubai'ye gitti" diye konuştu.

Özgündüz, savcının delilleri görmediğini ve  farklı yorum yaptığını belirterek, Meclis'in bu kararla bağlı olmadığını, kurulan Soruşturma Komisyonu'nun görevini hakkıyla yapacağına ifade etti.  

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Kuran-ı Kerim basılır, satışa sunulmaz, 'hediyesi' diye yazılır. Aslında satılır. Bu işler de ona benziyor galiba" dedi. 

Peşmergenin Türkiye üzerinden geçişine izin verildiğini hatırlatan Halaçoğlu, kendilerinin TSK'yı rahatlatmak için tezkereye onay verdiklerini söyledi. "Bir bakan çıkıyor; 'Türkiye tarafında güvenli bölge oluşturulmalı' diyor. Türkiye tarafı zaten güvenli bölge değil mi?" diyen Halaçoğlu'na, AK Partı sıralarında oturan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz  itiraz etti. Halaçoğlu, Bakan'ın sözlerinin tekzip edilmediğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı  ve Başbakan, PYD'yi terör örgütü ilan etti. Türkiye, terör örgütüne yardım ve yataklık mı ediyor? Bunun altından nasıl kalkacaksınız? Obama'dan gelen telefonla işin rengi değişti. Yarın kime döneceğini bilmediğiniz bir silahlı güce destek veriyor hale geliyorsunuz. Yarın bu silahların PKK'nın eline geçmeyeceğini nasıl garanti edeceksiniz? Konuyu gözden geçirmenizde fayda vardır. Peşmergenin Türkiye topraklarına girmesi ve buradan geçmesine müsaade edilmemeli. Bununla Anayasa suçu işleniyor. Bunun hesabını eninde sonunda vermek zorunda kalırsınız."   

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun üstünün örtülmesinin gündemin en önemli konusu olduğunu savunarak, "Vardı, yoktu, paralel yapının tezgahıydı, ciddi belge vardı, yoktu; bunları Türkiye 10 aydır tartışıyor.  Ama sonuçta kamuoyunun vicdanını rahatlatacak bir sonuç ortaya konmadı. Bu dosya şeklen kapanmış olabilir ama ne zaman olursa olsun Türkiye, bunları bir gün yine açacak. Hiçbir şey yoktuysa, dört bakan niye istifa etti? Eğer aklandılarsa, bir günlüğüne bile olsa görevlerine dönmeliler. Demokratik bir devlette, bu iddiaları basit şekilde geçiştiremezsiniz. Türkiye'de kimse, devletin kasasını elinde bulunduran Mehmet Şimsek ve Ali Babacan ile ilgili itham edici tek kelime ifadede bulunmadı. Niye? Sözde işadamının kendileriyle ilgili beyanatları var. Her şeyi bir yana bırakın, Allahınızı severseniz bu çoluk çocukla ne işiniz var? Hiçbir şey aklanmadı, kapanmadı, kamuoyunu vicdanını ikna etmedi" diye konuştu.  

Konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Buna göre; TBMM Genel Kurulu bugün Gebze Teknik Üniversitesi kuruluşuna ilişkin kanun teklifinin, yarın Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın,  23 Ekim Perşembe günü ise İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu Tasarısı'nın bitimine kadar çalışacak. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 28 Ekim Salı ve 29 Ekim Çarşamba günleri çalışmayacak olan Genel Kurul;  alınan karar uyarınca 30 Ekim Perşembe günü de toplanmayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı