TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın:

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, dört eski bakan ile ilgili soruşturma komisyonu kurulması konusunda yeni önerge vermelerine ilişkin, "Biz hiçbir yolsuzluğun üzerini örtmedik bugüne kadar, bundan sonraki süreçte de hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülmemesi noktasında da arkadaşlarımız kesin kanaatlerini ortaya koydular. Ve ne varsa ilgili bakanlarımızla ilgili hangi iddia varsa, bunun gerçek olup olmadığı noktasında soruşturulması anlamında mevcut eski önerge çekilerek, yeni bir önerge verildi" dedi. 

AK Parti'nin dört eski bakan hakkında daha önce verdiği soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin imzaları, yeni önergenin Meclis Başkanlığı'na sunulması nedeniyle geri çekildi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, imzaların geri çekilmesi nedeniyle eski önergenin işlemden kaldırıldığını Genel Kurul'un bilgisine sundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz alarak eski önergenin işlemden kaldırılarak yeni bir önerge verilmesinin, muhalefetin, "önergenin eksik, Anayasaya ve İçtüzüğe aykırı olduğu" konusundaki itirazlarını doğrular nitelikte olduğunu savundu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da şunları kaydetti:

"Önergeye baktığımızda tekrar bir gözden geçirme eğilimi oldu. Çünkü biz hiçbir yolsuzluğun üzerini örtmedik bugüne kadar, bundan sonraki süreçte de hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülmemesi noktasında da arkadaşlarımız kesin kanaatlerini ortaya koydular. Ve ne varsa ilgili bakanlarımızla ilgili hangi iddia varsa, bunun gerçek olup olmadığı noktasında soruşturulması anlamında mevcut eski önerge çekilerek, yeni bir önerge verildi. Ve bu soruşturma komisyonu kurulması noktasındaki önergeler hakikaten çok kapsamlı, çok detaylı, kamuoyunda konuşulan, tartışılan, medyada yer alan bütün iddialara adeta yer verilmiş bir soruşturma komisyonu kurulması talebi. Ve bu manada da bu noktada bütün ilgili bakanlarla ilgili tüm iddiaların araştırılması ve hakikatin bulunması noktasında arkadaşlarımız kanaatini belirterek, soruşturma komisyonu önergesini verdiler. Ve bu önerge bugün itibariyle Meclis Başkanlığına sunuldu. Bu soruşturma komisyonu önergesi önümüzdeki salı günü gelen kağıtlar listesinde yer almak suretiyle burada okutulacaktır. Zaten şu anda resmiyete intikal etmiş durumdadır. Bütün iddialar bu önergede yer almış durumdadır."

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise söz alarak ilk önerge genel kurula geldiğinde önergenin gerekli şartları taşımadığını söylediklerini hatırlattı. Altay, "Maalesef Divan, burada üzülerek bunu söylemek zorundayım, İçtüzük'e ve Anayasa'ya bağlı bir tatbikat değil de iktidar grubuna bağlı bir tatbikat göstermişti. Ancak sonradan akıl galip geldi, çekildi. Şimdi Allah için şu imza sahiplerini tetkik etsek orada bile bir kuşkumuz var" dedi. Altay, 4 eski bakan hakkındaki birleştirilmiş bir önerge verilmesinin yanlış olduğunu savundu. 

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, partisinin İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, 1 Mayıs kutlamalarının bir miting değil, bayram kutlaması olduğunu belirtti. "İşçilerin, emekçilerin bayramı da 1 Mayıs'tır, Taksim'dir" diyen Çelebi, sendikaların miting değil, kutlama yapma talebinde olduğunu söyledi. İktidarın cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde muhalif bir kitlenin Taksim'de biraraya gelmesini istemediğini ileri süren Çelebi, "Bu kitleselliğin buluşmasını istemiyorlar. O nedenle, bu anlamda yeniden bu Meclis'e sorumluluk düşüyor. Yeniden Taksim'in 1 Mayıs alanı olarak işçilere açılmasını diliyorum" dedi. 

 

-"Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, çok kıymetli bir genel başkan. Çıkarın cumhurbaşkanı adayı"

 

AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy da önergenin aleyhinde yaptığı konuşmada 1 Mayıs'ı bayram ilan eden bir partinin iktidarında, kutlamaların nerelerde yapılacağına dair tartışmaların yaşanmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Muhalefetin "1 Mayıs Taksim'de kutlanamaz diye kanun mu var?" eleştirilerinde bulunduğunu belirten Ersoy, "Kutlanacak diye bir yasa mı var?" diye sordu. Ersoy, Taksim'in aynı zamanda bir eğlence ve alışveriş merkezi olduğunu belirterek, kutlamaların genel hayatın etkilenmeyeceği, daha geniş bir mekanda yapılmasının daha sağlıklı olacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın belirlenen alanda yapılacak 1 Mayıs etkinliklerine katılacaklar için ücretsiz toplu taşıma yapılabileceği sözlerini hatırlatan Ersoy, böyle bir yaklaşıma teşekkür etmek gerektiğini söyledi. 

1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmaması kararını cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilişkilendirmeyi de eleştiren Ersoy, "Size ne bizim kimi cumhurbaşkanı adayı çıkaracağımız. Siz de bizim adaylarımızı tartışıyorsunuz. Bırakın bu tartışmayı eminiz ki CHP içinde çok kıymetli, çok değerli cumhurbaşkanlığına layık adaylar vardır. Siz kimi cumhurbaşkanı adayı çıkaracağınızı tartışın, bizim kimi çıkaracağımızı değil" dedi. 

Ersoy, CHP sıralarından gelen tepkiler üzerine ise "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, çok kıymetli bir genel başkan. Çıkarın cumhurbaşkanı adayı. Davulla zurnayla, güle, oynaya, bu millete bir demokrasi şöleni yaşatalım dedi. 

CHP Grup Başkanvekili Altay da Ersoy'un sözleri üzerine kürsüye gelerek, şunları söyledi:

"Sayın Ersoy dedi ki 'size ne Recep Tayyip Erdoğan veya Abdullah Gül'. Evet, biz meşgul değiliz zaten. Bizce her ikisi de cumhurbaşkanı seçilemeyeceği için bizim öyle bir meşguliyetimiz yok da. Ama hem bize 'size ne Tayyip Erdoğan mı olacak, Abdullah Gül mü olacak. Siz karışmayın bu işe' deyip, peşine Sayın Genel Başkanımızla ilgili, güzel sözlerinize de teşekkür ederim, onu aday çıkarın demek konusunda da o da size ne. O da bizim işimiz. Şüphesiz siyasi partiler ve anayasal çerçevede bu parlamento içindeki milletvekilleri ve parlamento dışındaki siyasi partiler kendilerine verilen haklar çerçevesinde cumhurbaşkanı adaylarını kamuoyunun önüne koyacaklardır. Ve milletimizin tercihinin başımızın üzerinde yeri var. Anlayışımız budur. Bir kimse 'ben adayım demeden, 20 milletvekili tarafından aday olarak önerilmeden, biz onunun CHP olarak adaylığı ile meşgul olmadık bundan sonra da olmayacağız. Bu yandaş medyanın her iki isimi önerip sanki üçüncü bir kişi yokmuş gibi bir kamuoyu, algı oluşturma meselesidir. Hem CHP, hem vatandaşlarımız bu tezgaha, bu algı diplomasisine alet olmayacaktır."

Altay, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmaması kararını da eleştirerek, "İnsanlar temel hak ve özgürlüklerini kullanma haklarını başbakanların iki dudağının ucundan almazlar. Demokrasilerde insanlar temel hak ve özgürlüklerinin kullanımını, anayasadan, kanunlardan ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşma hükümlerinden alırlar. Demokrasi ise bu böyle. Ama 'demokrasi yok, başbakan ne derse o' ise Türkiye'yi 1 Mayıs günü gerersiniz" diye konuştu. 

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da söz alarak İstanbul'da 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması gerektiğini savundu. Kaplan, "Olay çıkarmak isteyen Kadıköy'de de çıkarır, Pendik'te de çıkarır, Yenikapı'da da çıkarır. Türkiye'nin gündemini yasaklı meydan, yasaksız meydana çeviriyorsunuz. Gelin meydanları gerçek sahiplerine, o meydanları yapan emekçilere, işçi sınıflarına emanet edelim. Hiçbir şey olmaz" diye konuştu.  

 

- "1 Mayıs'ı, zindan, zulümden bayram gününe getiren iktidarız"

 

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasıyla ilgili özellikle bir sendikanın ciddi bir ısrarı olduğunu belirtti.

"Çok daha büyük meydanda, şarkılarla, halaylarla, ele ele bu bayramı bayram tadında yaşamak varken bu ısrar niye?" diye soran Aydın, "Yine bildirimizi sunalım, eleştirilerimizi sunalım, her türlü fikre saygılı olacağız" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuk dışılığı önermediğini, hukuka davet ettiğini ifade eden Aydın, "Hukuk sınırları içerisinde bu eylemleri gerçekleştirmek zorundayız. İşçinin, esnafın, çiftçinin yanında olan bir iktidarız. 1 Mayıs'ı, zindan, zulümden bayram gününe getiren iktidarız" dedi. 

CHP'nin grup önerisinin oylamasında yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamayınca TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi 29 Nisan Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı. 

Kaynak:Haber Kaynağı