TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Çelik:-"Türkiye'nin kurucu önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanına karşı saygısızlık nasıl yapılmıştır? Bu şahsın mutlaka bağlı olduğu bir emir komuta zinciri vardır. O zincirin de soruşturulmasını istiy

TBMM (AA) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalıyla ilgili, "Türkiye'nin kurucu önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanına karşı saygısızlık nasıl yapılmıştır? Bu şahsın mutlaka bağlı olduğu bir emir komuta zinciri vardır. O zincirin de soruşturulmasını istiyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Genel Kurulda HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım Adıyaman'da artan intihar vakaları, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın Bursa'da işsizlik, AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise Mardin'in "Onur Günü" konularında gündem dışı söz aldı.

Çankırı konuşmasında, 21 Kasım'ın Mardin'in "Onur Günü" olduğunu hatırlatarak, başta Kurtuluş Savaşındaki mücadelesi dolayısıyla bu kente, cesaret ve kararlılık madalyası verilmesi talebini dile getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, yerinden yaptığı konuşmada, 20 Kasım'ın Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu anımsatarak, "Yarının umutları çocukların haklarının korunması konusunda TBMM olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız." diye konuştu.

Usta, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun vefatı dolayısıyla Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet, Türk halkına başsağlığı diledi.

Süleymanoğlu'nun geçmişte MHP'den milletvekili adayı olduğunu da hatırlatan Usta, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği bu sporcuyu minnet ve şükranla andıklarını belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, dün gerçekleştirilen Meclis Başkanı seçimini hatırlatarak, partisinin tutuklu milletvekillerinin bu seçimde oy kullanamadığını söyledi. Bu milletvekillerinin oy kullanabilmesinin sağlanması için Meclis Başkanlığına başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını aktaran Yıldırım, bu durumu kınadı.

HDP'nin Meclis Başkan Adayı olan tutuklu Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın kendisi için bile oy kullanamadığını belirten Yıldırım, bunun millet iradesinin üzerine düşürülmüş bir kara leke olduğunu öne sürdü.

-"Süleymanoğlu'nun hatırasına yakışır hamleler bekliyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Naim Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye çok büyük gurur, onur ve şeref yaşatan, en zor zamanlarda bile başarılarıyla milletin yüzünü güldüren bir sporcu olduğunu söyledi.

Süleymanoğlu'nun Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı sporcusu olarak, kendisine yakışır bir cenaze töreni ile defnedildiğini ifade eden Altay, "Naim Süleymanoğlu'nun başarılarının gelecek nesillere örnek olması bakımından, ilgili bakanlığın onun manevi hatırasına yakışır hamleleri yapmasını bekliyoruz, takipçisi olacağız." diye konuştu.

Altay, dün gerçekleştirilen seçimde Meclis Başkanlığına yeniden seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'ı tebrik ederek, geçmiş dönemde Meclis Başkanlığının uygulamalarına yönelik eleştirilerini hatırlattı ve bu sorunların yeni dönemde çözülmesini beklediklerini söyledi.

-"Bu suçu işliyorsanız ondan sonra sızlanmayacaksınız"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise Türkiye'nin terörle amansız bir mücadele verdiğini ifade ederek, "Vatan evlatları şehit ve gazi olurken HDP milletvekillerinin terörist cenazelerinde boy göstererek, terör örgütü PKK adına taziyeleri kabul etmeleri tam bir utanç vesikasıdır." dedi.

Asker ve polis katili teröristlere verilen her desteğin, millete kurşun ve bomba olarak döndüğünü, bu desteği verenlerin de suçun ortağı ve iştirakçisi olduğunu belirten Muş, "Bu suçu işliyorsanız ondan sonra sızlanmayacaksınız. 'Bizi neden bağımsız Türk yargısı yargılıyor' demeyeceksiniz. Çünkü bütün bu yapılanların hukuk devletinde karşılığı ortadadır." değerlendirmesinde bulundu.

Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın da NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalı sonrasında yaptığı bir açıklamada, "Bu bir tezgahtır." ifadesini kullandığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin de katıldığı bir televizyon programında 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında FETÖ olduğunu bir türlü söyleyemediğini dile getiren Muş, Kesici'yi de eleştirdi.

Daha sonra sataşma nedeniyle kürsüye gelen HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, "HDP'li hiçbir milletvekili PKK adına taziye kabul etmemiştir. Bu yalan." dedi.

Taziyenin dini ve toplumsal açıdan ne anlama geldiğini bilmeyenlerle vakit kaybetmek istemediklerini söyleyen Yıldırım, dünyadaki hükmü üzerinden kalkmış olan ölülere, nasıl yaklaşılması gerektiğini ayetler ve hadislerden öğrenmelerini önerdi.

Yıldırım, "YPG'lilerin hayatını kaybettikten sonra taziyesine giden milletvekillerinize aynı söylemlerde bulunma cesaretiniz var mı? Yoksa yüzyıllık bir toplumsal vaka olan bu sosyolojik vakayı anlamadan, ancak bu Genel Kurul gündemi işgal edilebilir." diye konuştu.

-"Şerefimle temin ediyorum, CHP'nin tepkisi aynı olurdu"

CHP'li Altay da Muş'un sözleri üzerine sataşma nedeniyle kürsüye geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun NATO tatbikatında yaşanan skandaldan sonra verdiği tepkiyi hatırlatarak, kendisinin de bu görüşte olduğunu belirtti.

NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalına neden olanların seceresinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Altay, şunları kaydetti:

"Türkiye bu özürü yeterli bulursa da ben bulmam dedim. Bunun dibine kadar inmek araştırmak lazım dedim. Arkasında kimin olup olmadığı araştırılmıyorsa o zaman akla bunun bir mizansen olduğu gelir dedim. Sözümün arkasındayım. Orada Atatürk değil de sadece Erdoğan olsaydı da bu şekilde bir saygısızlık olsaydı, şerefimle temin ediyorum, CHP'nin tepkisi aynı olurdu."

CHP'nin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tavrının da tartışma götürmeyecek kadar açık olduğunu belirten Altay, "15 Temmuz adi, aşağılık, alçak bir Fetullah Gülen darbesidir. Bu, CHP'nin görüşüdür. Ancak madem öyle, Fetullah Gülen cemaatinden bir FETÖ üretilmesinde de bu ülkede herkesten çok AK Parti'nin dahli vardır." diye konuştu.

-"Halka yasak olmayan bir şey vekile nasıl yasak olacak?"

AK Parti'li Muş tekrar kürsüye gelerek, sıradan bir vatandaşın cenazesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Siyaset yapanların terörle bağlantılı kişilerin cenazesine katılmasının bu kişileri cesaretlendireceğine işaret eden Muş, meselenin dini boyutunu tartışmadıklarını dile getirdi.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise sataşma nedeniyle yaptığı konuşmada, söz konusu olayda taziye kabul etme değil, taziye bildirme olduğunu kaydederek, "Hukuken halka yasak olmayan bir şeyin vekile nasıl yasak olacağını birisi çıksın izah etsin. O cenazeye sıradan yurttaşlar katıldı. Kanunlarımızda cenazeye katılmak diye bir suç var mı?" diye sordu.

-"Askerlerimizi çekmekte bir dakika bile tereddüt etmedik"

Genel Kurul'da bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de söz alarak NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalı ile ilgili konuştu.

Olayın bilgisini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Kanada'ya giderken yakıt ikmal için durdukları İrlanda'da öğrendiklerini aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum haber alınır alınmaz bir saniye bile tereddüt edilmeden askerlerimizin derhal tatbikattan çekilmesi gerektiği ifade edildi. Hatta tatbikatın son gününe girildiği için fiilen bitiyordu ama bunun bile beklenmemesi gerektiği ifade edildi. Karşı tarafa da bu durumu güçlü bir şekilde protesto ettiğimiz ifade edildi. Halifax'a gittiğimizde Güvenlik Forumunun başlangıcında NATO Genel Sekreteri de oradaydı. NATO Genel Sekreteri ile hem ben hem Genelkurmay Başkanımız ayrı ayrı görüştük. Genel Sekreter güçlü bir şekilde her birimize ayrı ayrı özür dilediklerini ifade etti."

-"Olay sadece bir özürle geçiştirilmiyor"

Türkiye'nin özür meselesi ile yetinip yetirmeyeceği yönündeki eleştirilere yanıt vermek istediğini dile getiren Çelik, "İfade ettiğimiz şey şudur; bu şahsın NATO tatbikatından atılmasını yeterli bulmuyoruz. Bu şahsın cezalandırılması için bir soruşturma açılmasını bekliyoruz ve cezalandırılması konusunu takip edeceğiz diye ifade ettik. Cezalandırma konusunun tek bir kişiye indirilerek dosyanın kapanmasını istemiyoruz." dedi.

NATO'nun üye ülkelerin güvenliğini sağlamak için kurulan bir örgüt olduğunun altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"NATO kendi tatbikatının güvenliğini nasıl sağlayamıyor? Türkiye'nin kurucu önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanına karşı saygısızlık nasıl yapılmıştır? Bu şahsın mutlaka bağlı olduğu bir emir komuta zinciri vardır. O zincirin de soruşturulmasını istiyoruz. Bundan sonra benzer şeyler olmaması için ne tür tedbirler alınacaktır? NATO'dan da bununla ilgili güçlü bir şekilde bildirim yapılmasını istediğimizi belirttik. Olay sadece bir özürle geçiştirilmiyor. Tarafımızdan bunlar da ifade edilmiştir."

-CHP'li Kesici'nin açıklamaları

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un kendisine yönelik eleştirileri nedeniyle söz aldı.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir televizyon programındaki sözlerinin, başka bir televizyon kanalında başı ve sonu kesilerek yayınlandığını anlatan Kesici, "FETÖ'nün 15 Temmuz darbe kalkışmasının arkasında olduğuna dair bir şüphe var mı? Türkiye'nin böyle bir şüphesi olabilir mi? Benim hiçbir şüphem yok. Türkiye'nin hiçbir şüphesi yok. Bana göre dünyadaki hiçbir devletin de bir şüphesi yok." ifadesini kullandı.

Kesici'nin açıklamalarının ardından bazı AK Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Gerginliğin sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşime ara verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :