TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Aydın:- "Yoksullukla mücadele, sürdürülebilir kalkınma anlamında topyekün bir duyarlılık gerekiyor"

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma anlamında dünyanın topyekun bir duyarlılık göstermesi gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın Başkanlığında toplandı.

Aydın, Başkanlık Divanı olarak Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki terör saldırısında şehit olan askerlere Allah’tan rahmet diledi. Aydın, terörü rengi, cinsi, dini, dili, ırkı ne olursa olsun bir kez daha lanetlediklerini vurguladı.

Aydın, bugün Şırnak'ta bir maden ocağında göçük olduğu bilgisi geldiğini belirterek, herhangi bir can kaybı olmamasını temenni etti.

"Dünya Yoksullukla Mücadele Günü"ne ilişkin değerlendirmede de bulunan Ahmet Aydın, dünya nüfusunun üçte birinin açlık sınırıyla, yoksulluk sınırıyla karşı karşıya olduğuna, ancak yine dünya nüfusunun üçte birinin üretilen tüm ürünlerin üçte birini çöpe attığına işaret etti. Aydın, "Dolayısıyla buradan çıkaracağımız çok önemli dersler olması gerekiyor. Tasarruf tedbirlerinin alınması gerekiyor. Yoksullukla mücadele, sürdürülebilir kalkınma anlamında topyekun bir duyarlılık gerekiyor." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, terörle amansız mücadelenin devam ettiğini ve dün Hakkari'den acı haberlerin geldiğini bildirdi.

Terörle mücadelenin başarıya ulaşacağı günlerin yakın olduğunu vurgulayarak Akçay, "Terörle mücadele devam ederken dün gelen şehit haberleriyle yine yüreğimiz dağlandı. Çukurca'da terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonda 4 askerimiz şehadete yürüdü. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum." ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, dünyada kapitalizmin giderek vahşileştiğini, sermayenin tek elde biriktiğine dikkati çekti.

İstatistiklere bakıldığında Türkiye'de hesabında bir milyon ve üzeri parası olan mudi sayısının 93 bin kişi olduğunu belirten Kerestecioğlu, "Bunların bankalardaki toplam mevduatı 594 milyar 661 milyon lira olarak ölçülüyor. Biz gerçekten yoksulların kendi geçimleri için itibarlı şekilde mücadele ettiklerini görüyoruz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Hakkari'nin Çukurca bölgesinde teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan askerlere Allah'tan rahmet diledi.

Soma'daki maden faciası sonrasında oluşturulan ortak komisyonun hazırladığı raporun Meclis raflarında tozlandığını savunan Özel, şu görüşlere yer verdi:

"Bunun gereği yapılsaydı Şırnak'daki facia yaşanmazdı. Bugün Soma maden faciası sonrasındaki yargılamada 18. blok duruşmaya geçildi. Maden işçilerinin ailelerinin onlardan razı olduğu heyet değiştirildi. Çünkü onlar yargılama sırasında madenci aileleri sermayeye ezdirmiyordu. Yeni heyet geçmişte yaşanan maden kazalarında ölenleri suçlu bulan kararlarıyla tanınan bir üyeyi, bir başkanı barındırıyor. Soma faciası yaşandığında 'eğer unutursak yüreğimiz kurusun' diyen herkesin dikkatini oraya çekmek istiyorum."

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, hain terör saldırısında şehit düşen güvenlik görevlilerine Allah'tan rahmet diledi.

Türkiye'nin hem içeride hem de dışarıda PKK, FETÖ, DEAŞ ve DHKP/C gibi terör örgütleriyle mücadelesinin büyük bir kararlılıkla devam ettiğini anlatan İnceöz, terörle mücadelede başarının sadece güvenlik güçleriyle değil, birlik ve beraberlik içinde hareket etmekle yakalanacağına işaret etti.

İnceöz, Irak ve Suriye'deki gelişmelere değinerek, "PKK, PYD terör örgütlerinin arkalarına aldıkları uluslararası destekle ülkemize karşı giriştikleri çabaların da beyhude olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye içinde ve dışında oynanan oyunlar bozulacak ve güneyimizde oluşturulmak istenen terör koridoruna asla müsaade etmeyeceğimiz." ifadesini kullandı.

Gündem dışı konuşmalarda Malatya'nın sorunlarıyla ilgili söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın dünyada Türkiye için önemli bir marka şehir olduğunu, ancak hiçbir sorununun çözüme kavuşmadığını savundu.

Dünya kayısı üretiminin tamamına yakınını tek başına karşılayan Malatya'da icra takibinde bulunmayan çiftçi olmadığını öne süren Ağbaba, "Artık Malatyalılar sebze ve meyveyi kendi bahçelerinden değil, manavlardan alıyorlar. Malatya'da bu yaz sulama ile ilgili kavganın yaşanmadığı gün geçmedi. Bu yıl Malatya susuzluktan kurudu. Bu sorunların çözümü önemlidir." dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, çiftçi kadınların toplumdaki önemine vurgu yapmak adına 15 Ekim'in Dünya Kadın Çiftçiler Günü ilan edildiğini aktardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortaklığında birçok destekleme projesinin hayata geçirildiğini belirten Gözgeç, "Güç birliği yaparak örnek projelere imza atan kadınlarımızı kutluyorum. Ortada sağlam bir irade var. Tüm kadın çiftçilerimizin gününü kutluyor bereketli günler temenni ediyorum." diye konuştu.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise Soma faciası sonrası açılan dava ile ilgili gündemdışı konuşma yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :