TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Rize Milletvekili Bak:- "Türkiye, BM şemsiyesi altında birçok ülkede barışı destekleme harekatlarına katılıyor"- CHP İstanbul Milletvekili Salıcı:- "Türkiye hiçbir uluslararası krizde ara bulucu olamıyor. Çünkü Türkiye'yi güvenilmez ülke olarak g

TBMM (AA) - AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Türkiye'nin, BM şemsiyesi altında birçok ülkede barışı destekleme harekatlarına katıldığını kaydetti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Birleşmiş Milletlerin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt dışına gönderilmesi konusunda hükümete verilen izin süresinin 2 Ağustos 2017 tarihinden itibaren 31 Ekim 2018 tarihine kadar uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi görüşülüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, konuşmasında Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi.

Katar politikasından sonra Türkiye'nin, bu ülkeye ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Bahreyn gibi ülkelerle ilişkilerinde sorun yaşamaya başladığını iddia eden Salıcı, bazı bölge ülkelerinin Katar'a uyguladığı 13 maddelik ambargo listesinde, Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılmasının da yer aldığını kaydetti.

CHP'li Salıcı, "Ambargo uygulayan ülkeler, Katar'a 'terörle ilişkini kes' diyordu, 'İhvan'la, yani Müslüman Kardeşler ile ilişkini kes' diyordu. Hamas bile İhvan'la arasına mesafe koyduğunu dünyaya deklare etti. Ortada Türkiye'den başka İhvan'ı demokratik bir örgüt olarak kabul eden başka bir ülke yok. Biz İhvan için tüm bölge ülkeleri ile aramızı bozduk. AKP'liler hep yerlilik ve millilikten bahsediyor, peki İhvan'ın neresi milli ve yerli? Bunu kendisini milli ilan eden partilere de soruyorum." sözlerini sarf etti.

Türkiye'nin Katar krizinde ara bulucuk girişiminin, "bayrama kadar bu sorunu halledelim" sözlerinin havada asılı kaldığını savunan Salıcı, "Ara bulucu olmak için iki tarafta da güven tesis etmek lazım. Türkiye hiçbir uluslararası krizde ara bulucu olamıyor. Çünkü, Türkiye'yi güvenilmez ülke olarak görüyorlar." dedi.

Konuşmasında S-400 füzeleri konusuna da değinen Salıcı, bu konuda Rusya ile pazarlık yapıldığını anımsattı. Oğuz Kaan Salıcı, "Türkiye şu anda NATO ülkesi, komutanlarımız oraya gidip eğitim alıyor. Peki bir NATO ülkesi bu füzeleri ülkesine konuşlandırdığı zaman, bu durum, NATO ile pek de parlak olmayan ilişkilerinin daha da kötüleşmesine neden olur mu, olmaz mı? Bu yeni bir krize yol açar mı, açmaz mı?" diye konuştu.

- "Afrika açılımı, yerini, Afrika ortaklık politikasına bıraktı"

AK Parti Rize Milletvekili Bak, Türkiye'nin dünyada barışın sağlanması için uluslararası iş birliklerine katkıda bulunduğunu ve bulunmaya da devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin BM şemsiyesi altında birçok ülkede, barışı destekleme harekatlarına katıldığını ifade eden Bak, Türkiye'nin Afrika açılımı politikasının, yerini, Afrika ortaklık politikasına bıraktığını belirtti. Osman Aşkın Bak, bu politika kapsamında 39 Afrika ülkesinde büyükelçilik açıldığını, 33 Afrika ülkesinin de Türkiye'de büyükelçiliğinin bulunduğunu vurguladı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise Türkiye'nin hak ve çıkarlarının korunacağı dış politikayı her zaman destekleyeceklerini belirterek, Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına olumlu baktıklarını söyledi.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da Başbakanlık Tezkeresi'ne olumlu oy vereceklerini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :