TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Başbakan Yardımcısı Kaynak:- "Karadeniz Bölgesi'nde faaliyette, işletme aşamasında olan halen 176 HES, inşaat aşamasında olan 47 HES bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi'ndeki HES projeleriyle ülkemiz enerji ihtiyaçlarının yüzde 18'i karşılanabilmektedir" - "

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Karadeniz Bölgesi'nde faaliyette, işletme aşamasında olan halen 176 Hidroelektrik Santrali (HES), inşaat aşamasında olan 47 HES bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi'ndeki HES projeleriyle ülkemiz enerji ihtiyaçlarının yüzde 18'i karşılanabilmektedir." dedi.

Kaynak, TBMM Genel Kurulu'nda, sözlü soru önergelerini cevapladı.

Kaynak, Türkiye'nin Pasifik'ten Orta Asya'ya, Ortadoğu ve Afrika'dan Balkanlara, Kafkasya'dan Latin Amerika'ya kadar birçok ülkeyle ikili sosyoekonomik ilişkileri ve buna bağlı olarak dış ticaretinin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını dile getirdi. Kaynak, "Türkiye'nin dış ticaretinin arttığı ülkeler aynı zamanda TİKA faaliyet alanı içinde yer almakta olup, bu durum Türkiye'nin artan dış ticareti ve TİKA faaliyetleri arasında bir ilişki kurulabileceğini göstermektedir." dedi.

Veysi Kaynak, Karadeniz Bölgesi'nde işletme aşamasında olan halen 176 HES, inşaat aşamasında ise 47 HES'in bulunduğunu belirterek, Karadeniz Bölgesi'ndeki HES projeleriyle Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarının yüzde 18'inin karşılanabildiğini söyledi. Kaynak, tüm enerji iletim hatlarının yer altına alınmasının teknik ve ekonomik olarak mümkün olmadığını kaydetti.

Akaryakıt fiyatlarında en yüksek verginin Türkiye'de olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Kaynak, "2017 yılı Mart ayı EPDK'nın fiyatlandırma raporuna göre; 95 oktan kurşunsuz benzinden alınan en yüksek vergi oranı yüzde 67,66 ile Hollanda, motorinden alınan en yüksek vergi oranı ise yüzde 64,16 ile Birleşik Krallık piyasasında görülmektedir." dedi.

Türkiye'de yaz saatinin yıl boyunca uygulanmasına geçildiğini anımsatan Kaynak, saat uygulanmasının yeniden değerlendirilmesine yönelik alınmış herhangi bir kararın veya bu yönde yapılan hazırlığın bulunmadığını, kısa süreli veriler üzerinde yapılan analizlerde tasarruf açısından olumlu sonuç verdiğinin görüldüğünü söyledi.

- Nükleer santraller

Kaynak, nükleer santrallere ilişkin soruları yanıtlarken şunları söyledi:

"Akkuyu Nükleer Santrali'nden yıllık toplam 35 milyar kilovat, Sinop Nükleer Santrali'nden yıllık toplam 33 milyar kilovat elektrik enerjisi üretilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda, Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri işletmeye alındığında şu anki elektrik talebimizin yaklaşık yüzde 26'sı bu santrallerden karşılanacaktır. Enerji Bakanlığı, ülkemiz enerji sektöründe enerji politikalarının sürdürülebilir koşullarda gerçekleştirilmesi ve tüketicilere en ideal şartlarda elektrik enerji arzının sağlanması hedeflemektedir.

Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, doğalgaza bağımlılığın azaltılması ve arz güvenliği açısından Akkuyu ve Sinop Nükleer santralleri büyük önem taşımakta olup, söz konusu santrallerden üretilecek olan elektrik enerjisiyle doğalgaz ithalatında yıllık 3 milyar dolarlık tasarruf gerçekleştirilecektir. Var olan yerli kömür kaynaklarının elektrik enerjisi üretim yatırımlarına dönüştürülmesi ve yeni kaynakların araştırılması sağlanacaktır. Ayrıca yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin sağlanması ve bu üretimin desteklenmesi kapsamında, ülkemizde 2023 yılında elektriğin en az yüzde 30'unun yenilenebilir kaynaklardan üretilmesi hedeflenmektedir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :