TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin, eş genel başkanları ve 11 milletvekilinin tutuklanmasına ilişkin verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - HDP'nin, eş genel başkanları ve 11 milletvekilinin tutuklanmasına ilişkin verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Danışma Kurulu toplanamadığından HDP'nin Genel Kurul gündemine taşıdığı öneri üzerinde ilk sözü, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar aldı.

Sancar, HDP milletvekillerinin tutuklanmaların ardından, milletvekilliklerinin düşürülmesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu yaşananlar bir intikam operasyonudur. 7 Haziran'ın intikamı, 8 Haziran'dan beri alınıyor. Bu plan daha da derinleştirilmek için milletvekillerimizin vekillikleri düşürülüyor." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında mahkumiyet veren mahkemenin 3 üyesinin FETÖ üyeliği nedeniyle yargıdan ihraç edildiğine dikkati çeken Sancar, Yüksekdağ'ın mahkumiyet aldığı olayda bir tek sözünün, konuşmasının olmadığını, sadece toplantıya katıldığı için mahkumiyet aldığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yapabilmesi için geçmişte anayasanın değiştirildiğini iddia eden Sancar, Meclis'in 2002'de anayasanın bazı maddelerini değiştirdiğini ve Erdoğan'a siyaset yapma hakkı tanındığını, bunun da çok doğru bir davranış olduğunu bildirdi.

Yapılanların tek amacının HDP'nin kapatılması olduğunu savunan Sancar, "Hileli yöntemlerle partiyi fiilen kapatmak kurnazlıktır. Buna rağmen çalışmalarımızı son noktaya kadar sürdüreceğiz. Bu yöntemlerin hepsini boşa çıkartacak, inancımız, kararlılığımız, halk desteğimiz vardır. Sizden de beklentimiz vicdandır, tutarlılıktır, etiktir." diye konuştu.

Sancar, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın oturumu yönettiği zamanda okunduğunu anımsatarak, "Acaba bu tür ağır adaletsizlik uygulamaları bilerek mi sizin oturumu yönettiğiniz birleşimlere denk getiriliyor. Acaba siz, itiraz etmediniz mi? Neden ağır hukuksuzluk içeren kararı burada okumayı reddetmediniz? Sizin geçmişteki adalet ve hukuk mücadeleniz bunu gerektirirdi." ifadesini kullandı.

Sancar'ın sözleri üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da gündemi reddetme yetkileri olmadığını belirtti.

-"Millet kendi iradesini, egemenliğini bu vesayete bırakmamıştır"

AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, milletin temsilcileri olan, millet iradesinin asli savunucularının demokratik, hukuk kuralları çerçevesinde yasama faaliyetlerini yapabilmesini arzuladıklarını ancak adaletin kararına da saygılı olduklarını söyledi.

Yapılanların hukuk çerçevesinden alınarak bir başka noktaya, bir darbe planına evrilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Alparslan, şunları kaydetti:

"AK Parti'nin bir darbe yapma zihniyetiyle bu hukuk sürecini işlettiği iddialarının kabulü mümkün değildir. AK Parti her daim darbelerle mücadelesini yapmış, yapmaya da devam edecektir. Bu toprakların yaşadığı en kanlı, vahşi, kalleş darbe, işgal teşebbüsünde de bu millet kendi iradesini, egemenliğini bu vesayete bırakmamıştır."

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında cezaevlerinde 50 bin kişinin bulunduğunu, bu sayının 2010 yılında 119 bin kişiye, bugün ise 197 bin kişiye çıktığını belirterek, "Cezaevlerindeki doluluk oranı yüzde 100'ü geçmiş durumda. Eskiden 'doluluk oranı' turizm için kullanılırdı şimdi cezaevleri için kullanılıyor. Son dönemde tutukladığınız 42 bin kişinin yüzde 90'ı iddianame bekliyor. Cumhuriyet Gazetesinin yazarları iddianame bekliyor." dedi.

Balbay, cumhurbaşkanına hakaret ve FETÖ operasyonları nedeniyle yapılan tutuklamaları da eleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :