TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM KİT Komisyonu Başkanı Aydemir:- "Ülkemiz varlıklarını daha sağlıklı yönetmek ve daha hızlı büyümek için Türkiye Varlık Fonunu hayata geçirdik"

TBMM (AA) - TBMM KİT Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Türkiye'nin varlıklarını daha sağlıklı yönetmek ve daha hızlı büyümek için Türkiye Varlık Fonunu hayata geçirdiklerini belirtti.

CHP, THY'nin Varlık Fonuna devredilmesine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, THY'nin 6,5 milyar lira zararını örtmek için yeni bir senaryonun hazırlandığını, bunun da Varlık Fonu olduğunu savundu.

THY'nin satın aldığı plansız, programsız uçaklar nedeniyle aylık 70 milyon dolar ödemesi bulunduğunu ifade eden Pekşen, bunu ödeyebilmesi için Varlık Fonuna aktarılan şirketlerin kazançlarına ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da atanan fon yönetiminin endişelerini bir kez daha artırdığını, bu kişiler arasından fon kurup işleten bulunmadığını söyledi.

Usta, THY'nin, geçmişteki karlılık halinin sona erdiğini, ciddi zarar ettiğini, iyi yönetilemediğini, nakit bolluğundan borç batağına doğru gittiğini savundu. Usta, THY'nin yeni bir perspektif bulması gerektiğini, stratejisinin muğlaklaştığını, THY yönetiminin, yeni vizyon koyacak kapasitede olmadığının görüldüğünü öne sürdü.

AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, güçlü bir ulaştırma iletişim altyapısı varsa o ülkenin gelişmişliğinden bahsedilebileceğini söyledi.

Soluk, AK Parti iktidarının, 15 yıldan bu yana ulaşım ve iletişim altyapısını geliştirmeye yönelik çok ciddi çalışmalarının bulunduğunu, ülkeyi iletişim otoyollarıyla donattıklarını, PTT Bank'ı kurarak yaklaşık bin 500 yerden çekilen bankaların yerini aldığını anlattı.

Havayollarını halkın yolu haline getirdiklerini dile getiren Soluk, 2003'te 36 havaalanından 25'i çalışırken, KKTC dahil 28 noktaya ulaşıldığını, şu anda bu sayının 49'a ulaştığını belirtti. Soluk, yurt dışında 75 şehre olan uçuşun, bugün 247'ye çıktığını, iç ve dış uçuşların 296'ya ulaştığını vurguladı.

Soluk, 2003'te 65 olan uçak sayısının şimdi 334 olduğunu, 7 yaş ortalamasıyla dünyanın en genç filosuna sahip olduğunu kaydetti.

TBMM KİT Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, havayolunu halkın yolu yaptıklarını, Türkiye'yi hava ulaştırmasında merkez konumuna getirdiklerini, uçuş ağını en hızlı geliştiren ülke olduklarını kaydetti. Aydemir, anlaşma bulunan ülke sayısını 81'den 167'ye çıkardıklarını, 2003'te 34,4 milyon olan yolcu trafiğinin 2015 sonunda yüzde 427 artışla 181,4 milyona ulaştığını anlattı.

THY'nin bu çalışmalarda etkin rol üstlendiğini dile getiren Aydemir, THY'nin 2003'te 10,4 milyon olan yolcu sayısını, her yıl ortalama yüzde 15 artarak, 2016'da 62,7 milyona ulaştığını kaydetti. Aydemir, THY'nin iştirakleriyle GSYİH'nin yüzde 2'si kadar ciro ürettiğini aktardı.

Aydemir, "Ülkemiz varlıklarını daha sağlıklı yönetmek ve daha hızlı büyümek için Türkiye Varlık Fonunu hayata geçirdik. 15 yılda taş üstüne taş koyarak, ülkemizin varlıklarına her geçen gün yenisini ekledik. Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki her varlık ve şirkette olduğu gibi THY için de fonun iki temel amacı var: Şirketin değer yaratmasını sağlayacak potansiyel stratejilerin oluşturulmasında THY Yönetim Kurulu ve üst yönetimine destek olmak ve fon içindeki diğer varlıklarla potansiyel sinerjilerin hayata geçirilmesini sağlamak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :