TBMM Geçici Başkanı Baykal: (2)

TBMM Geçici Başkanı Baykal: (2)

"(Ben bu şartlar altında siyaset işletemem, illa tek başına iktidar vereceksiniz) Yok öyle bir şey, şimdi ince demokrasi çağı geldi Türkiye'de"- "Benim adaylık çalışmasına yönelmiş olmam, hiçbir şekilde koalisyon modelinin uygulanacağı anlayışından kaynak

ANTALYA (AA) - CHP milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığına aday gösterilen TBMM Geçici Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, seçimlerin ardından ülkedeki çalkantılı sürecin işleyen bir demokrasiye dönüştürmesi gerektiğini belirterek, "(Ben bu şartlar altında siyaset işletemem, illa tek başına iktidar vereceksiniz). Yok öyle bir şey, şimdi ince demokrasi çağı geldi Türkiye'de" dedi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaret eden Baykal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

7 Haziran seçimlerinden sonra siyasal hareketlenmenin giderek hızlandığını dile getiren Baykal, yarın da TBMM'de önemli bir toplantı yapılacağını hatırlattı. İlk iş olarak TBMM Başkanı'nın seçilmesi ve Başkanlık Divanı'nın oluşturulması gerektiğini bildiren Baykal, bunlar da tamamlanınca seçimlerin amacına ulaşacağını söyledi.

"Bildiğiniz gibi en erken doğmuş milletvekili olarak Anayasa'ya göre geçici başkanlık göreviyle yükümlendim" diyen Baykal, bunu bir onur olarak gördüğünü, yarın da TBMM Geçici Başkanı olarak görev yapacağını, gündemde seçim bulunacağını anlattı.

Baykal, "Yani hem geçici başkanım hem de bir aday olarak yarınki toplantıda ben de oy isteyeceğim. Bu çok sık görünün bir tablo değil" ifadesini kullandı.

- Hukukçular inceledi

TBMM Geçici Başkanı'nın aday gösterilmesinin bazı soruların doğmasına neden olduğunu vurgulayan Baykal, bu konudaki hukuki çalışmayı hem TBMM içindeki hem de dışarıdaki hukukçulara incelettiğini bildirdi.

Bugüne kadar sadece Süleyman Arif Emre'nin böyle bir girişiminin bulunduğunun tespit edildiğine dikkati çeken Baykal, Emre'nin hem geçici başkan hem de başkan adayı olduğunu, oturumu yönetmesine kimseden itiraz gelmediğini belirtti.

Baykal, uygulama olarak TBMM Geçici Başkanı olan başkan adayının oturumu yönettiğine dair elde örnekler bulunduğunu dile getirerek, "Yasada ve içtüzükte açık bir şekilde bu durumu aydınlatacak bir düzenleme yok. 'Oy kullanabilir veya kullanamaz' diye bir hüküm yok. Oturumu aday olan geçici başkanın yönetebileceği konusunda hiçbir tartışma işareti gözükmüyor. Yarinki oturumda bana verilen görevi yapmaya devam edeceğim, oturumu ben yöneteceğim" diye konuştu.

- "Oy kullanmayacağım"

Deniz Baykal, oy verme konusunda yapılan hukuki araştırmalarda da seçilmiş başkanın, Başkanlık Divanı'nda olsa da olmasa da oy kullanmasının söz konusu olmadığını ancak geçici görevlendirilen başkana dair bir kuralın bulunmadığını söyledi.

Hukuki bir engel bulunmadığı halde zihinlerde bir tereddüt kalmaması, bir etik problem anlayışının ortaya çıkmaması için yarın oturumda oy kullanmayacağının altını çizen Baykal, "Hassas bir dönemden geçiyoruz, güven veren bir çalışmayla bu işi noktalamamız gerektiğine inanıyorum. Yani Meclis'i yöneteceğim ama o turlar sırasında oy kullanmayacağım. Böylesi umarım daha iyi olur" değerlendirmesinde bulundu.

Bir basın mensubunun, "Siz oy kullanmayacaksınız ama diğer adaylar kullanacaklar, bir oyla kaybedersiniz ne olacak?" sorusu üzerine Baykal, "Böylesine önemli, tarihi bir oturumda TBMM'yi yönetiyor olmanın bana verdiği onuru bir oy karşılığında feda etmeye niyetim yok" ifadesini kullandı.

- İnce demokrasi dönemi

Meclis Başkanlığını kazanabileceği gibi kazanamayabileceğini, Türkiye'nin bu çalkantılı döneminin işleyen bir demokrasiye çevrilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Baykal, "Demokrasiye yeni bir aşama kazandırılması, işte ben ona ince demokrasi diyorum. Şimdi bizim ince demokrasiye mecbur olduğumuz bir dönem bu" dedi.

Tek parti hükümetine dayalı demokrasinin 13 yıl ülkede uygulandığını, şimdi yeni bir arayış başladığını ve milletin yeni bir tabloyu ortaya koyduğunu anlatan Baykal, "(Millet doğru karar vermedi, hadi tekrar bir daha) demek, (ben bu şartlar altında siyaset işletemem, illa tek başına iktidar vereceksiniz), yok öyle bir şey. Şimdi ince demokrasi çağı geldi Türkiye'de. Bunu işletirsek ben çok önemli bir atılım ve kalkınmayı başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.

- Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın durumu

Bir gazetecinin, "AK Parti'nin adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın görevinden istifa etmeden aday olması, mevzuat ve etik açıdan doğru mu?" şeklindeki sorusu üzerine Baykal, hükümet üyesi bir kişinin Meclis Başkanlığına aday olmasını engelleyen, yasaklayan hukuki bir düzenleme bulunmadığını söyledi.

Ancak hükümet üyesi birinin adaylık için görevinden istifa etmemesinin parlamenter rejimin ruhuna çok uymadığı yönünde değerlendirmelerin bulunduğunu kaydeden Baykal, "Seçim süreci başladı, Adalet ve Kalkınma Partisi, saygıdeğer bir adayı ortaya koydu. Bu konuları dikkate almadan iyi niyetle bu girişimin yapıldığına eminim. Hukuki bir engel de görmüyorum. O nedenle bu seçim için bunun bir mesele yapmamamız gerektiği kanaatindeyim. Bir tartışmaya yol açmadan, bu seçimi tamamlayalım" diye konuştu.

- "Arkamda herhangi bir koalisyon modelini alarak yola çıkmadım"

Bir başka gazetecinin, "Meclis Başkanı olmanız koalisyonun nasıl şekilleneceği anlamına mı geliyor?" şeklindeki sorusunu Baykal, "Benim adaylık çalışmasına yönelmiş olmam, hiçbir şekilde koalisyon modelinin uygulanacağı anlayışından kaynaklanmıyor" şeklinde yanıtladı.

Arkasına herhangi bir koalisyon modelini alarak yola çıkmadığını vurgulayan Baykal, ayrıca resmen koalisyon çalışmalarının başlamadığını, bunun için öncelikle bir başbakan adayının görevlendirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Baykal, "Hükümetle ilgili daha hiçbir somut ilerleme yoktur. Şu anda hükümetle ilgili peşrev çalışmaları yapılmaktadır. Esasa yönelik hiçbir çalışma yoktur. O nedenle başkanlık konusunda şu ya da bu çözümün ortaya çıkması koalisyon geliyor anlamına kesinlikle gelmez" dedi.

Baykal, TBMM Başkanlığına bir kişinin seçilmesinin ardından bir seçime de gidilebileceğini, bu nedenle TBMM Başkanı ile koalisyon bağlantısı kurmamak gerektiğini yineledi.

- Milletvekillerine gönderdiği mektup

TBMM Başkan adayı olarak parti genel başkanlarını ziyaret ettiğini, onlara ülkenin siyasi durumunu nasıl gördüğünü anlattığını bildiren Baykal, Meclis'in tek parti iktidarların bulunduğu dönemden farklı olarak daha etkin, daha yönlendirici olmak durumunda olduğunu ifade etti.

Parti başkanlarına nasıl bir Meclis Başkanlığı yapacağını, iktidar ve muhalefet karşısında nasıl tavır takınmayı düşündüğünü ayrıntılı olarak anlattığını belirten Baykal, sadece liderlerle görüşmekle kalmadığını, 550 milletvekiline de mektupla liderlerle yaptığı görüşmelerde dile getirdiği konuları anlattığına işaret etti.

- "Net, şeffaf bir çalışma yapılacağına güveniyorum"

Bir gazetecinin, "İlk turda partilerin adaylarının seçilmesi mümkün görünmüyor. AK Parti'nin üçüncü turda HDP adayını destekleyeceği, böylece dördüncü tura AK Parti ve HDP adayının gireceği söyleniyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Baykal, şu yanıtı verdi:

"7 Haziran'dan sonra siyaset yeni bir noktaya geldi. Yani artık siyasette öyle kurnazlıklar, oyunlar, tuzaktan, arkadan dolanıp açmaza alma çabaları falan prim yapmıyor, itibar görmüyor. Ben bunun siyasi liderler tarafından da anlaşıldığını görüyorum. O nedenle bu tip taktik, ters çapraz bağlantılar kurarak farklı sonuçlar elde etme gibi kamuoyunun güvenini sarsacak, partilerin güvenilirliğini sorgulatacak davranışların ortaya çıkacağına hiç ihtimal vermiyorum, bunu kimseye yakıştırmıyorum. Net, şeffaf bir çalışma yapılacağına güveniyorum. O nedenle bunlar eski siyaset dönemine özgü alışkanlıkların yansıtılması anlamına geliyor, göreceğiz. Yani bozmaya çalışmayacağız, içimize sindireceğiz, götüreceğiz. O çok tartışmalara yol açan 9 Haziran görüşmesinin de özü budur işte. Yani yeni bir siyaset anlayışı olduğu, koalisyonun içtenlikle denenmesi gerektiği, öyle hemen ön seçime gidelim Anayasa'nın öngördüğü gerekleri yerine getirelim anlayışının doğru olmadığı, bunu içimize sindirip demememiz gerektiği... Seçim taktiği ya da transfer, bunlar yok. Yeni bir siyaset istiyor toplum, şimdi hepimiz buna ayak uydurmaya çalışacağız."

Suriye konusunda iktidar ve asker arasındaki fikir ayrılıklarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Baykal, Suriye konusunda önemli gelişmeler olduğunu, ciddi gerginliklerin yaşandığı bir ortamda bir an önce yeni tabloya göre bir siyasi şekillenmeye sağlamak gerektiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı