TBMM FETÖ'nün darbe girişimini araştırma komisyonu

TBMM FETÖ'nün darbe girişimini araştırma komisyonu

TRT Genel Müdürlüğü, darbe girişimiyle ilgili yürüttüğü soruşturma raporunu, komisyona gönderdi

TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN/KADİR KARAKUŞ- TRT Genel Müdürlüğü, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma raporunu, Meclis araştırma komisyonuna gönderdi.

TBMM FETÖ'nün darbe girişimini araştırma komisyonu, TRT'den 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma sonucunda düzenlenen raporun örneğini istedi. TRT Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu raporunun bir örneğini komisyona ulaştırdı.

Raporda, darbe girişimine katılan askerlerin, TRT'nin Ankara ve İstanbul'daki binalarına girişlerini bazı personel ile hareket ettiklerini ve yayına müdahalelerine ilişkin güvenlik kamerası görüntülerine de yer verildi.

Askerlerin, TRT binalarına "DEAŞ saldırısı" bahanesiyle girdiği vurgulanan raporda, darbecilerin o gece muhatap olduğu tüm isimlerin sorgulandığı, söz konusu personelin telefon görüşme kayıtlarının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Sistemleri Kurumundan temin edildiği belirtildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Darbe yanlısı askerler tarafından ilk işgal girişimi İstanbul TRT Harbiye yerleşkesinde gerçekleşmiş, emniyet kuvvetlerinin sabaha karşı hizmet binası önüne gelmeleri ile bir binbaşı ve diğer askerlerin teslim oldukları kayıtlara yansımaktadır. İkinci işgal girişi ise İstanbul TRT Ulus yerleşkesinde yaşanmış, güvenlik kamera kayıtlarının işgalci askerler tarafından devre dışı bırakılması nedeniyle buradaki askerlerin derdest ediliş görüntüleri bulunmamaktadır. Yaşananlara tanıklık eden personelin ifadeleri doğrultusunda buradaki işgalci askerlerin de teslim oldukları anlaşılmaktadır."

TRT'nin Ankara ve İstanbul'daki yerleşkelerine yönelik işgal girişiminin yakın zaman aralıklarında gerçekleştirildiği belirtilen raporda, Oran Yerleşkesi'nde yaşananlarla ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:

"TRT Ankara Oran Yerleşkesi'nde yaşananlara ilişkin ifadesine başvurulan ve olaya tanıklık eden kurum çalışanlarının ifadelerindeki ortak anlatımlar ve kamera görüntüleri dikkate alındığında, işgalci askerlerin saat 22.48 civarı ana nizamiyeye ulaştıkları görünmektedir. İşgalci askerler kapıdaki görevlilere bunun bir IŞİD operasyonu olduğunu, kuruma IŞİD teröristlerinin sızdığını belirterek, içeri giriyor ve sonrasında 2 özel güvenlik görevlisini derdest ediyorlar. Yerleşkede görevli diğer güvenlik görevlileri de telsiz anonsu ile ana nizamiye kapısına çağrılıyor ve onlar da orada derdest ediliyor."

Raporda, darbeci Albay Tanju Poshor ve Yarbay Ümit Gencer'in, beraberindeki askerlerle birlikte kurumu işgalinden, korsan darbe bildirisinin okutturulmasına kadar birçok gelişmeye yer verildi.

Darbe yanlısı askerlerin, TRT kanallarının Ankara'daki devamlılık merkezlerine müdahale ederek, TRT Haber ile ortak yayına geçilmesini istedikleri, ortak yayına giren TRT Avaz, TRT Kurdi, TRT Diyanet, TRT 1 , TRT Okul ve TRT El Arabia kanallarında da eş zamanlı olarak bildirinin okunduğu, sonrasında TRT'nin diğer bazı kanallarının da ortak yayına dahil edildiği belirtildi.

Bildirinin bant yayınından devam ettirilmesinden yaklaşık 20 dakika sonra TÜRKSAT'dan uydu çıkışının kesildiği vurgulanan raporda, darbeci askerlerin telaş içinde telefon görüşmelerine başladıkları ve sonrasında binadan ayrılmaya başladıkları kaydedildi.

Vatandaşların müdahaleye başlaması üzerine darbeci askerlerin ana nizamiye önünde direnişe geçtiği, vatandaşı durdurabilmek adına birçok kez havaya ateş ettikleri, halkın ısrarla içeri girme teşebbüsüne gece yarasına kadar direndikleri belirtildi.

Darbeci askerlerin tek tek derdest edilmesi sonrasında TRT yayın akışının 03.00 civarı yeniden normale döndüğü ifade edildi.

Meclis araştırma komisyonuna gönderilen raporun üst yazısında, raporun Cumhuriyet Başsavcılığına da ayrıca intikal ettirileceği vurgulandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :