Tbmm Başkanvekili Yakut, İtalya’da

Tbmm Başkanvekili Yakut, İtalya’da

"Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleri paylaştığımız Avrupa Birliği de önemli sınamalarla karşı karşıyadı"-"İslam karşıtlığı ve bunun sebep olduğu saldırıların ana hedefi de bizim insanlarımızdır"

ROMA (AA) – İtalya’nın evsahibi olduğu Avrupa Birliği (AB) Parlamento Başkanları Konferası’na katılan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleri paylaştığı AB’nin önemli sınamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

AB’de Temmuz 2014’ten Ocak 2015’e kadar dönem başkanlığı yapan İtalya, bu döneme ilişkin son organizasyon niteliğinde; adet olduğu üzere dönem başkanlığının bitimini takiben üye ve aday ülkelerin parlamento başkanlarının katıldığı konferansa evsahipliği yaptı.

Konferansta TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yerine Türkiye’yi temsil eden TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, günümüzde, ortadoğu coğrafyası, Akdeniz ve Karadeniz havzalarında yaşanan kaygı verici gelişmelerin yanı sıra, terörizmden etnik ihtilaflara, iklim değişikliğine, mali krizlere, enerji ve gıda güvenliğinden siber saldırılara, kitle imha silahlarının yayılmasından, kültürel, dini kutuplaşmalara ve yasadışı göçe kadar birçok farklı riskin, istikrarı küresel ölçekte etkileyen boyutlara ulaştırdığından bahsetti.

“Mevcut konjonktürde demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleri paylaştığımız Avrupa Birliği de önemli sınamalarla karşı karşıyadır” diyen TBMM Başkanvekili, “Özellikle son dönemde artan biçimde Avrupa projesini sorgulayan, yabancı düşmanı, göçmen karşıtı, aşırılık yanlısı söylemlerin, Avrupa genelinde güç kazandığına üzüntüyle tanık oluyoruz” ifadelerini sürdürdü.

Avrupa’da yaşayan Müslüman topluluklar giderek artan bir şekilde İslamofobi, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığın hedefi haline geldiğini ve sıklıkla dışlanmışlık hissettiklerini belirten Yakut, “Avrupa’da belirli grupların teşvik ettiği Müslümanlara karşı mesnetsiz korku ve İslam’ın negatif tasviri sorunu daha da büyümekte, toplumun bütünlüğünü tehdit etmektedir” diye konuştu.

Almanya’da gelişmekte olan İslamofobik PEGIDA hareketinin, Almanya’nın batı eyaletlerine sirayet edemediğini aktaran Yakut, şunları kaydetti:

“Başta Şansölye Sayın Merkel olmak üzere sorumluluk sahibi pek çok Alman siyasetçinin bu kişilere karşı kararlı duruşunu memnuniyetle gözlemledik. Alman halkının da büyük kısmı da PEGIDA’yı benimsememiştir. Konu, bizim için özellikle önemli ve önceliklidir. Zira, Batı Avrupa ülkelerinde Müslümanların büyük bölümünü Türkler oluşturmaktadır. Dolayısıyla, İslam karşıtlığı ve bunun sebep olduğu saldırıların ana hedefi de bizim insanlarımızdır.”

-“Barış dini olan İslam şiddete gerekçe yapılamaz”

Sadık Yakut, ait oldukları medeniyetin; “Bir kişiyi öldürenin bütün bir insanlığı öldürmüş gibi olacağını” öğretteğini aktarırken, “Bu yılın ocak ayında Paris’te gerçekleştirilen menfur saldırılar örneğinde olduğu gibi bir barış dini olan İslam’ın şiddet eylemlerine gerekçe yapılması hiçbir surette kabul edilemez” dedi.

Bu hususta Avrupalı dostlarından beklentileri olduğunu ifade eden TBMM Başkanvekili, “Beklentilerimiz; popülizme fırsat vermemeleri. Kısa vadeli politik söylemler yerine halklarımızın ortak geleceğini hedefleyen bir yaklaşım belirlemeleridir. Sonuçta; İslam dini de Müslümanlar da ortak evimiz olan Avrupa’da kalıcıdırlar” şeklinde konuştu. 

Başkanvekili, çoğulculuk, göçmenlerin siyasi hayata katılımını arttırmak ve teşvik etmek, katılımcılığı genişletmenin, bu sorunların bertaraf edilmesi için en önemli çözümlerden olduğunu da söyledi.

Yakut, Avrupalı parlamenterlere hitabında, iç savaştan ötürü Türkiye’nin ağırladığı Suriyeli’nin sayısının 1.7 milyonu aştığı bilgisini paylaşarak, ülkesinin Suriyelilere sadece gıda ve gıda dışı malzemeler değil sağlık ve eğitim hizmetleri, psikolojik destek, mesleki eğitim ile sosyal aktivite imkanları da sunduğundan söz etti. Başkanvekili Yakut, barınma merkezleri dışında yaşayan 1.4 milyondan fazla Suriyeli’nin de Türkiye tarafından sağlanan geçici koruma ve ücretsiz sağlık hizmetlerinden istifade etmekte olduğunu bildirdi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da cumhurbaşkanlığı sarayında konferans sebebiyle Roma’ya gelen parlamento başkan ve başkan yardımcıları onuruna bir akşam yemeği verdi.

Bu arada, sabahki ilk oturumda da hafta sonu Libya açıklarınde içindeki 700’den fazla kişiyle battığı anlaşılan kaçak göçmen teknesi faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Konferans yarınki oturumlarla sona erecek. 

Kaynak:Haber Kaynağı