TBMM Başkanvekili Hamzaçebi Kazakistan’da

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi Kazakistan’da

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi: - “FETÖ ile mücadele sadece Türkiye’nin mücadelesi olmamalıdır. Bu mücadeleyi Türkiye dostlarıyla birlikte yürütmelidir. Kazakistan’ın da bu çerçevede üzerine düşen görevleri olduğunu düşünüyorum"

ASTANA (AA) - TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Türkiye FETÖ ile mücadeleyi dostlarıyla yürütmesi gerektiğini ve bu çerçevede Kazakistan’ın üzerine düşen görevlerinin olduğunu söyledi.

Hamzaçebi, Kazakistan ziyareti kapsamında Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık ile görüştü. Görüşmenin ardından, ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Hamzaçebi, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı ve Senato Başkan Yardımcısı yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin ilerletilmesinin ele alındığını aktardı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’yi ilk ziyaret eden kişinin Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olduğuna dikkati çeken Hamzaçebi, “Nazarbayev’in bu ziyareti Türkiye’ye güç vermiştir.” dedi.

Hamzaçebi, Kazakistan-Türkiye arasındaki yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin üçüncü toplantısının gelecek yıl Türkiye’de yapılacağını hatırlatarak, konseyin iki ülkenin çeşitli işbirliği alanlarında güçlü adım atmasını sağlayacağını vurguladı.

Kazakistan’ın 21. yüzyılda önemli bir ülke olacağına inandığını belirten Hamzaçebi, “Şu anda dünyanın ilk 50 ekonomisi arasında olan Kazakistan, ilk 30 arasına girmeyi hedeflemektedir. Böyle bir hedefi yakalamada Türkiye, Kazakistan’a her zaman yardımcı olacaktır.” ifadesini kullandı.

Hamzaçebi, Türkiye ile Kazakistan arasındaki siyasi işbirliğinin ekonomik ve ticari alanlara taşınmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şu görüşlere aktardı:

“Her ülke lojistiği görmekte ve bundan bir şekilde yararlanmak istemektedir. Türkiye’nin de lojistik sektöründe büyük bir iddiası vardır. İki ülke, yapacakları işbirliğiyle yükselen lojistik sektörünün getirisinden en fazla şekilde yararlanabilirler. Bunun için Kazakistan’ın ulaşım ve ticaret yollarını çeşitlendirmesi gerekiyor. Hazar geçişli bir ulaşım hattının süratle hizmete sokulması gerekiyor."

Petrol ve doğalgaz kaynakları yönünden çok güçlü olan Kazakistan'ın, Türkiye’nin Hazar üzerinden Akdeniz'e uzanan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından yararlanmasını isteyen Hamzaçebi, bunun Kazakistan ekonomisinin ileriye taşınmasına yardımcı olacağına dikkati çekti.

Hamzaçebi, Türkiye’nin 15 Temmuz’da ülke demokrasisini hedef alan başarısız bir darbe girişimi yaşadığını anımsattı. Hamzaçebi, “Bu girişim milletin sağduyusuyla başarısızlığa uğratılmıştır. Ancak buna teşebbüs eden FETÖ ile mücadele sadece Türkiye’nin mücadelesi olmamalıdır. Bu mücadeleyi Türkiye dostlarıyla birlikte yürütmelidir. Kazakistan’ın da bu çerçevede üzerine düşen görevleri olduğunu düşünüyorum, bunları da Kazak dostlarımıza hatırlattım.” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :